Навчання в Чернівцях

Педагогічний коледж ЧНУ


Історія відділу "Початкова освіта"


Історія відділу "Початкова освіта" тісно пов’язана із історією вчительської семінарії, якій 1 жовтня 2010 року виповнилось 140 літ. Чернівецька вчительська семінарія була наприкінці ХІХ століття основним навчальним закладом, який готував вчителів початкових класів для народних шкіл Буковини.

Коли в 1940 році Буковину було приєднано до Радянського Союзу, постановою Ради Міністрів УРСР від 13 серпня цього ж року відкрито педагогічну школу в Чернівцях для забезпечення вчительськими кадрами початкових шкіл новоствореної Чернівецької області. Однак навчальний рік не був завершений, бо розпочалася Велика Вітчизняна війна.

Відновилося навчання в червні 1944 року у такому складі: 29 викладачів і 178 студентів. Педагогічне училище функціонувало як шкільний відділ до 1957 року.

Наразі на відділі "Початкова освіта" у 21-ій академічній групі навчається 527 студентів, з них – 83 – діти румуномовного населення Буковини та української діаспори Румунії. Майбутніх учителів початкових класів оновленої національної школи навчають 87 викладачів, праця яких відзначена високими урядовими нагородами, вченими і почесними званнями: 2 заслужені викладачі України, 2 доктори наук, 12 кандидатів наук, 2 професори та 7 доцентів ЧНУ ім. Ю. Федьковича, 28 викладачів-методистів, 50 відмінників освіти України, 9 викладачів удостоєні престижних освітянських премій Омеляна Поповича та Юрія Федьковича.

Колектив відділу працює над реалізацією науково-методичної проблеми: підвищення ефективності наукового та навчально-виховного процесів шляхом запровадження особистісно зорієнтованих, інноваційних технологій, направлених на саморозвиток та самовдосконалення майбутніх класоводів національної школи.

Реалізації означеної проблеми сприяє змістовна науково-дослідницька діяльність викладачів у формі написання дисертацій, альтернативних, адаптованих та авторських програм із спеціальних дисциплін, підручників, навчальних та методичних посібників, методичних рекомендацій, упорядкування словників. За останні два роки викладачами відділу видано друкованої продукції обсягом понад 200 друкованих аркушів. Проведено більше 20 творчих, новаторських науково-методичних конференцій та виховних заходів, 30 відкритих занять по впровадженню у навчально-виховний процес особистісно зорієнтованих технологій, направлених на розвиток студентської творчості та саморозвиток творчої особистості майбутнього вчителя.

Більшість випускників шкільного відділу стали справжніми майстрами педагогічної справи, учителями-новаторами, переможцями та призерами конкурсу "Учитель року". Їх досвід широко вивчається і впроваджується в практику роботи педагогів незалежної Української держави.

Викладачі та випускники відділу "Початкова освіта" користуються заслуженим авторитетом серед педагогічної громадськості області, про що засвідчує стабільно високий конкурс під час вступних іспитів.

Історія відділу "Музичне мистецтво"


Відділ "Музичне мистецтво" був створений у серпні 1957 року і впродовж багатьох років залишається осередком фахової підготовки обдарованої молоді.

Викладачі відділу відзначаються високим рівнем методичної підготовки, професіоналізмом, знаннями дитячої психології, ініціативою та значним творчим потенціалом. Із 26 педагогів 23 – спеціалісти вищої категорії, 16 – викладачі-методисти, Катеринчук М. В. – заслужений вчитель України, Процюк Василь Михайлович – кандидат педагогічних наук.

Для занять створена належна матеріальна база: кабінети для групових та індивідуальних занять, нотна бібліотека, малий концертний зал, хоровий, оркестровий та технічних засобів навчання класи, кабінети духових інструментів та бандури.

Студенти відділу за роки навчання опановують гру на баяні, акордеоні, фортепіано, бандурі, сопілці, духових інструментах; отримують ґрунтовні знання із загальноосвітніх та музично-теоретичних дисциплін; оволодівають основами вокального, диригентсько-хорового та хореографічного мистецтв, а також беруть участь у різноманітних конкурсах, фестивалях та концертах.

Працює кілька хорів: народний мішаний, жіночий, чоловічий, ансамблі бандуристів, "Ліра", ансамбль народних інструментів, народний вокально-інструментальний гурт викладачів "Джерело".

На відділі працює чотири предметно-методичні комісії.

Дружний, згуртований колектив ПМК викладачів народних інструментів гармонійно поєднує в собі досвід, глибокі професійні знання, мудрість старшого покоління та ентузіазм молоді.

Навчально-виховний процес забезпечують 5 викладачів. Це спеціалісти вищої категорії, викладачі-методисти Алексєєва Л. І., Бензар Л. Г., Овчар А. Л. та молоді викладачі – спеціалісти І категорії Кирстюк С. П. і Топорець В. А. Очолює комісію спеціаліст вищої категорії, викладач-методист Алексєєва Л. І.

Якісний склад викладачів свідчить про їх спроможність ґрунтовно і оперативно вирішувати завдання навчання та виховання студентів в умовах реформ, перебудов і нововведень.

Педагогічний коледж ЧНУ проводить підготовку молодших спеціалістів за такими напрямами:
Мистецтво;
Педагогічна освіта;
Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини.

Чернівці
58000, Чернівецька обл., м. Чернівці, вул. Горького, 23
(0372) 52-28-50
pedkoledzh@ukr.net
www.pedkoledzh.cv.ua


повернутися в розділ | друкувати | відправити другу | поскаржитись | нагору

17.04.2013

Ринок працевлаштування в Чернівцях та області: кількість вакансій (вільних робочих місць) та резюме претендентів (працівників, що шукають роботу) по регіонам Чернівців

Регіон Вакансії Резюме
Chernivci Резюме і вакансії, робота в Чернівцях
вакансии и резюме
 
14085 11516
Novodnistrovsk Резюме і вакансії, робота в Новодністровську
вакансии и резюме
 
135 26
Vuzhnucya Резюме і вакансії, робота у Вижниці
вакансии и резюме
 
150 25
Herca Резюме і вакансії, робота в Герці
вакансии и резюме
 
135 9
Hluboka Резюме і вакансії, робота в Глибокій
вакансии и резюме
 
153 14
Zastavna Резюме і вакансії, робота в Заставній
вакансии и резюме
 
161 13
Kelmenci Резюме і вакансії, робота в Кельменцях
вакансии и резюме
 
142 26
Kicman Резюме і вакансії, робота в Кіцмані
вакансии и резюме
 
159 11
Novoselucya Резюме і вакансії, робота в Новоселиці
вакансии и резюме
 
150 35
Pytula Резюме і вакансії, робота в Путилах
вакансии и резюме
 
128 1
Sokuryanu Резюме і вакансії, робота в Сокирянах
вакансии и резюме
 
143 20
Storozhunec Резюме і вакансії, робота в Сторожинці
вакансии и резюме
 
155 25
Hotun Резюме і вакансії, робота в Хотині
вакансии и резюме
 
142 12