Як зберігати гроші в умовах війни?

За інформацією Національного банку, інфляція в Україні перевищила 20%. Через це жителі Кіровоградщини переймаються, що буде з їхніми заощадженнями.

 

Чи безпечно нині зберігати гроші на депозиті, яку валюту обрати, чи варта уваги криптовалюта та про інші способи зберігання розповів фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків.


Далі – зі слів експерта.


У якій валюті нині бажано зберігати гроші. Якщо говорити про усі заощадження людини, то скільки відсотків у якій валюті?


Не існує універсальної поради. Якоїсь пропорції, яка б усіх влаштувала. Для людей із невеликим достатком поради про диверсифікацію  між акціями та нерухомістю не будуть актуальними.

 

Що стосується валюти, зараз склалися сприятливі обставини для американського долара. Він суттєво дорожчає проти більшості світових валют. З початку року курс долара до євро виріс дуже різко – на 11%.

Є можливість його подальшого зміцнення.

 

Ймовірно, ми побачимо ситуацію, як у 2002 році, коли запровадили єдину валюту в готівковий обіг. За один євро давали менше одного долара.

 

З 24 лютого офіційний курс гривні до долара – фіксований. За ним купують та продають валюту. Через прив’язку курсу, нині офіційний курс гривні до євро нижчий, ніж був напередодні повномасштабного вторгнення.

 

Така ситуація розбалансовує зовнішню торгівлю, тому повернення до плаваючого курсу  є питанням часу.

 

Я очікую, що восени ми побачимо вищі значення офіційних курсів валют на сайті Національного банку України, але різниця між ними та готівковими курсами скоротиться.

 

Як обрати надійний банк зараз?


Протягом дії воєнного стану та три місяці після його закінчення держава гарантує 100% вкладів для фізичних осіб.

 

Неважливо: це депозит на якийсь термін чи гроші на картковому рахунку. Гарантується вся сума – як у гривні, так і в іноземній валюті. Але виплачують завжди у гривні за офіційним курсом НБУ.

 

В червні Нацбанк визнав один із банків неплатоспроможним. Його вкладники отримали свої гроші незалежно від суми депозиту.

 

Після війни держава гарантуватиме суми до 600 тисяч гривень. Якщо у людини буде більше грошей у збанкрутілому банку, то отримати вона зможе лише 600 тисяч. Тому в межах цієї суми можна обирати будь який банк.

 

Чи безпечно класти гроші на депозит нині? Як це зробити вигідно?


Очікуються кращі ставки за депозитами на наступні кілька місяців, ніж ті, які ми бачимо зараз. Однією із проблем економіки нині є високі темпи зростання цін.

 

Більшість великих банків пропонують ставки за депозитами 7-8%, які є значно нижчими за інфляцію. Підвищення облікової ставки підштовхнуло багато невеликих банків різко підвищити і ставки за депозитами до 15-18%.

 

Потроху банки починають конкурувати за клієнта, пропонуючи кращі умови за депозитами. Але великі банки, передусім державні, поки утримуються від такого кроку, адже мають достатньо коштів.

 

Не варто забувати, що з відсотків за депозитами стягуються податки – майже п'яту частину доходу доведеться віддати.

 

За облігаціями внутрішньої державної позики, які випускає Міністерство фінансів України, сплачувати податки не потрібно. Як і в мирний час, держава випускає облігації та продає їх банкам, фізичним та юридичним особам, щоб зібрати таким чином гроші для фінансування своїх витрат.

 

Після 24 лютого десятки тисяч українців вирішили придбати ці облігації, які отримали назву військових, щоб допомогти державі у скрутний час.

 

Абсолютна більшість із них до цього не мала досвіду інвестування та спробувала це зробити вперше. Завдяки компаніям, які працюють на ринку, весь процес став простішим та зручнішим. Це можна зробити онлайн, як і зі звичайним депозитом, і після української перемоги.

 

Чи доречно зараз купувати криптовалюту і зберігати гроші таким чином? Яка саме криптовалюта найбільш стабільна?


Криптовалюти – спекулятивний інструмент, який може тривало і стрімко зростати й так само потужно втрачати в ціні.

 

Не виправдалися сподівання, що крипта буде захистом від інфляції, спричиненої друком грошей в світі.

 

Попри шалену інфляцію, біткоїн, обсяг якого є назавжди обмеженим, тільки втрачає у ціні. Гадаю, більшість криптовалют незабаром припинять своє існування. Це не означає, що в технології немає майбутнього. Навпаки, за роки існування вона змусила про себе говорити.

 

Найімовірніше, в майбутньому будуть затребувані так звані стейблкоїни , привязані до валюти, для більш зручних розрахунків. Та токени , які дозволяють їх власникам мати права на інші активи.

 

Одним із таких прикладів є пілотний проєкт, який дозволяє купувати токени, забезпечені військовими облігаціями. Але в такому випадку не варто розраховувати на вибуховий ріст їх вартості. Це вже історія про зручність покупки чи продажу, а не про скепуляції.

 

Як ще можна безпечно зберігати гроші?


Жодна інвестиція не може бути надійною, коли по Україні ворог випускає ракети. Але якщо говорити про суто економічні виклики, то проблема інфляції є дуже серйозною в цілому світі. Навіть провідні валюти стрімко втрачають купівельну спроможність.

 

Більшість інструментів в даний момент не дозволяють побити інфляцію, лише пом‘якшити її. Особисто я вірю в ті активи, які можна порівняно легко обміняти на гроші – це передусім облігації та акції.

 

Покупка дорогих речей, зокрема злитків з дорогоцінних металів, є значно легшою, ніж продаж. На зворотній вихід у готівку можна витратити немало часу через пошук покупця чи великої знижки. Але такі активи завжди будуть популярними, адже їхня вартість не може різко обвалитися, як у випадку акцій.

Особливе місце посідає нерухомість.

 

Вартість житла в провідних країнах світу різко виросла за два роки пандемії, виявившись дуже хорошою інвестицією. Однак тут є очевидна перепона для інвестування – високий поріг входу. Фактично, купувати житло за кордоном можна від 100 до 150 тисяч євро.

 

https://suspilne.media/258798-vidkriti-depozit-kupiti-valutu-ci-pridbati-obligacii-ak-zberigati-grosi-v-umovah-vijni/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад