Перевірка на професіоналізм

Випробування на професіоналізм можуть запропонувати кандидатові на будь-якій стадії працевлаштування. В окремих випадках тест замінює першу очну співбесіду, як правило, його висилають власникові резюме, яке сподобалося, електронною поштою. Також знання претендента на вакансію іноді перевіряють прямо під час інтерв'ю або просять за його підсумками виконати домашню роботу. Та й самому буває корисно перевірити свої здібності, а разом довідатися про типові завдання в цій організації. Одержавши оцінку своєї роботи, ви скорегуєте подальші дії.

Крім того, подібна процедура часом є своєрідною фінальною крапкою в переговорах з наймачем і означає, що фахівцеві вдалося справити сприятливе враження на майбутнього начальника.

Тест-драйв

Таку перевірку можна розглядати як законне право покупця (яким, по суті, виступає на кадровому ринку роботодавець) переконатися в тому, що він одержує у вашій особі справжнього професіонала, а не майстра складати гарні резюме та пускати пил в очі. До того ж часом за допомогою звичайних питань рекрутеру складно одержати об'єктивне уявлення про те, чи підходить людина на вакантне місце. Грамотно ж підібране тестове завдання дозволить виявити не тільки нинішні навички співробітника, але і його потенціал.

Украдені ідеї

Ділячись із малознайомими людьми плодами власного інтелекту, не можна забувати про те, що вас можуть безпардонно обікрасти. На жаль, на ринку праці чимало роботодавців, які обманюють шукачів - перекладачів, дизайнерів, архітекторів. Їм відмовляють під приводом, що вони, ніби, не впоралися з випробуванням.

Аферисти вміють справляти сприятливе враження, тому в спілкуванні з рекрутером варто бути напоготові. У випадку виникнення сумнівів наведіть довідки про дану компанію, наприклад, в Інтернеті - там можна знайти чорні списки контор.

Крім того, саме завдання здатне навести на певні підозри обережного кандидата. Наприклад, швидше за все, викличе недовіру прохання потенційного наймача підготувати проект, який має явну комерційну цінність. Тест повинен показувати, наскільки шукач відповідає вакансії, і не більше того. Сумлінні компанії звичайно пропонують новачкам виконати лише частину якої-небудь роботи - цього досить, щоб одержати уявлення про професійний рівень кандидата. Тому якщо бажаєте уникнути обману, не поспішайте до юридичного оформлення відносин з наймачем звертати гори.

Корисно знати

Не варто думати, ніби виконання тестового завдання є невигідним для шукача. У цієї процедури є й аргументи «за»:

- По-перше, претендентові на місце простіше відразу розставити крапки над i, дізнатись, чи підходить його кандидатура, аніж витрачати час на зайві візити в офіс.

- По-друге, ніхто не заборонить вам згодом використовувати результати праці у власних цілях, у тому числі на інших інтерв'ю.

- Ну й по-третє, якщо ваше тестове завдання сподобається майбутньому керівникові, то завдяки йому ви влаштуєтеся на роботу та зможете втілити в життя свої ідеї!



За матеріалами zarplata.ru.

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад