Чому робочий день триває 8 годин, і хто це придумав

 

Понад сто років тому люди в різних країнах світу були змушені працювати на протязі від десяти до шістнадцяти годин на добу. На відпочинок часу у них практично не залишалося, а умови праці були настільки важкими, що миритися з існуючим станом речей народ більше не збирався.

У позаминулому столітті, в 1810 році, робочі в Англії вирішили виступити проти такої системи. Серед них знайшовся сміливець на ім'я Роберт Оуен, який висунув гасло: «Вісім годин – для роботи, вісім – для розваг і вісім – для сну». Незабаром у багатьох країнах світу, в тому числі і в США, стали застосовувати нові умови праці, а однією з перших компаній, що впровадили зміни, стала Ford Motor в 1914 році.

В якій країні вперше ввели восьмигодинний робочий день?

Першою і єдиною державою, в якій ще в XIX столітті ввели восьмигодинний робочий день, стала Нова Зеландія. Такий регламент діяв на всіх без винятку підприємствах. Німецький виробник оптичних приладів Carl Zeiss, а точніше – співвласник компанії Ернст Аббе, що став її господарем після смерті Карла Цейса, не тільки ввів восьмигодинний робочий день, а й 12 днів відпустки, а також – пенсію для персоналу і 13-ту зарплату, розмір якої відповідав окладу.

Відзначимо, що в порівнянні з Робертом Оуеном Аббе не був соціалістом, але він прекрасно розумів, наскільки важливо створювати для працівників підприємства гідні умови праці. До слова, улюблене багатьма свято 1 Травня присвячене саме боротьбі трудящих за восьмигодинний робочий день.

А, може, вистачить шести годин?

Багато хто вважає, що вісім годин роботи занадто багато, і стверджують, що цілком достатньо працювати по шість годин на день. У Швеції пішли на такий експеримент. Медсестри, які працюють шість годин на день, стверджують, що їх продуктивність підвищилася. Керівництво поліклінік, в яких експеримент тривав протягом 18 місяців, повідомляє, що в колективі скоротилася кількість пропусків через хворобу.

По закінченні експерименту медсестри стали скаржитися на втому й зниження продуктивності. У них почалися проблеми в сім'ях, пов'язані з браком часу для виховання дітей.

Восьмигодинний робочий день закладений в нас генетично?

Американським вченим вдалося з'ясувати, що восьмигодинний робочий день закладений в людях на генетичному рівні. Фахівці Медичної школи Пенсільванії провели дослідження на лабораторних мишах. Вони прийшли до висновку про те, що максимальні піки активності у тварин відбуваються один раз на добу. Цим пояснюється факт того, що будь-який живий організм налаштований на добовий ритм.

У свою чергу 24 години поділяються на 12-годинні та 8-годинні цикли. Саме восьмигодинний цикл і збігається з періодом максимальної активності генів людини. Таким чином, експерти зробили висновок про те, що існуюча тривалість робочого дня максимально ефективна.

Що робити, якщо керівництво змушує працювати більше восьми годин?

Менеджери комерційних і державних компаній закликають співробітників дотримуватися формули: «Працюй більше та більше отримуй». Однак, як показує практика, скільки б людина не працювала, її зарплата залишається на такому ж самому рівні. Так буває не завжди, але в більшості випадків.

Багато хто з нас чули фрази від свого керівництва на кшталт того: «У вас вся ніч попереду» або «Попереду два вихідних». Правильним рішенням було б поставити на місце нахабу в шкіряному кріслі, але робити це, на жаль, співробітники не поспішають. Адже восьмигодинний робочий день – це наш законний привілей, добутий нашими предками кров'ю і потом!

Не погоджуйтеся працювати довше, ніж передбачалося, поважайте себе та своє особисте життя. Вимагайте від керівництва, щоб воно ставило перед вами такі завдання, з якими ви можете впоратися за восьмигодинну зміну. Керівництво для того і існує, щоб правильно планувати та розподіляти навантаження на своїх підлеглих. Пам'ятайте про те, що багатозадачність шкодить вашому здоров'ю, а вигорання на роботі нікому ще не принесло користі.

hrliga.com

 

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад