Підозрілий шукач: на що варто звернути увагу

Безумовно, кращий спосіб перевірити працівника — взяти його на випробний термін. Але справа це заморочлива: оформити, ввести в колектив, пояснити нюанси роботи й т. д. Прикро, якщо потім все-таки доведеться з людиною попрощатися.

Шукач лає колишнього роботодавця

Що він говорить: «У тій компанії до співробітників ставилися, ніби до рабів. У відпустку піти не дозволяли, платили мало. Жодного професіонала! Директор був абсолютно некомпетентним, ось я вам зараз розповім, як там платяться податки...»

Що це може означати. Невтішні відгуки про колишнє керівництво та колег — дуже погана ознака. Навіть якщо ви знаєте, що в тій компанії й справді стан неблагополучний. Висока ймовірність того, що шукач виявиться людиною нетовариською, завше всім незадоволеною, запальною. Обережно! Погано, коли кандидат скаржиться на колишніх начальників і колег. Навіть якщо ви йому вірите.

Попросіть розповісти, що його влаштовувало на колишньому місці та чого він очікує від нової роботи. Якщо претендент не може згадати нічого гарного, й до того ж занадто прямолінійний у висловленнях або з підозрою ставиться до ваших слів - відмовляйте. Найкращий фахівець не принесе компанії користі, якщо іншим буде складно з ним працювати.

Ще гірше, якщо кандидат готовий викласти вам усе про секрети колишнього роботодавця. Одного разу він з такою ж легкістю буде видавати комусь ваші таємниці. Часта помилка. Не варто довіряти бухгалтерові, який видає комерційні таємниці колишнього роботодавця.

Не запитує розмір зарплати

Що він говорить: «Можу працювати навіть за копійки, головне — займатися улюбленою справою».

Що це може означати. Претендент явно розраховує, що вам сподобається така самовіддача улюбленій професії. Проте це не діловий підхід. Особливо він повинен насторожувати, якщо кандидат - людина доросла, сімейна.

Найчастіше це прояв заниженої самооцінки та непевності. І тут уже є сенс замислитися: шукач боїться не впоратися з роботою, тому що не має потрібного досвіду? Або просто боїться, тому що рідко змінював роботу та мало ходив на співбесіди?

Не уточнює посадові обов'язки

Що він говорить: «Я впораюся з усім, що ви мені доручите. Коли виходити?»

Що це може означати. Ви майже нічого не розповіли про роботу, а кандидат уже готовий її виконувати? Перед вами непрофесіонал. Йому не принципово, де працювати й що робити. Швидше за все він має намір найнятися у вашу компанію («хоч якось зачепитися!»), а потім діяти відповідно до обставин. Навчатися на місці, просити допомоги в колег, шукати за ваш рахунок інше місце. Якщо ж кандидат на співбесіді докладно розпитує про свою майбутню діяльність, то це людина відповідальна, яка добре знає специфіку роботи.

Цікавиться тільки умовами роботи

Що він говорить: «Доброго дня! Які у вас оклади? А відпустки? А скільки вихідних на тиждень?»

Що це може означати. Шукач цілком може бути гарним фахівцем, але працювати буде однозначно трохи ледачо — від зарплати до зарплати. Жодного ентузіазму ви від нього не дочекаєтеся, справи компанії його хвилювати не будуть. Такому співробітникові не доручиш нічого, що не прописане в його посадовій інструкції. Він не буде брати участь в авралах і засиджуватися після шести. Вам же потрібна людина, яка була би залучена у діяльність компанії, відстоювала її інтереси при перевірках, відбивалася від донарахувань. Обережно! Якщо людина надмірно цікавиться, наскільки комфортно їй буде у вас працювати, то майже напевно вона почне працювати ледачо.

Ну а якщо качати права та розмахувати Трудовим кодексом намагається людина з невеликим професійним досвідом, то він і задарма не потрібен. Завищена самооцінка зазвичай буває в людей скандальних.

Змінив багато місць роботи

Що він говорить: «Зараз не радянські часи, коли ставили клеймо літуна. Тепер, навпаки, люди, націлені на самовдосконалення, часто змінюють роботу. Це дає можливість спробувати себе в різних сферах діяльності».

Що це може означати. Часи завжди однакові. І зараз вважається, що тривалі періоди роботи за спеціальністю зміцнюють професійні навички.

Людина часто змінювала службу, не затримуючись подовгу в одній компанії? Це ще пробачається молодому фахівцеві. Але коли зріла людина переходить з місця на місце, це наводить на думку про проблеми зі здоров'ям, із соціальною та професійною адаптацією.

Тільки перш ніж ствердитися в такій думці, уточніть: можливо, всі місця роботи шукача виявляться в різних підрозділах одного холдингу.

Претендує на кілька вакансій

Що він говорить: «Я хочу працювати у вас, тому що мені цікаво спробувати себе на цій ниві. Я стресостійкий співробітник, який легко навчається».

Що це може означати. Погано, якщо в тексті резюме перераховуються кілька посадових позицій, іноді протилежних за функціями. Це значить, що резюме надсилається на всі вакансії підряд. Важлива деталь. Якщо в резюме зрілої людини зазначено відразу кілька вакансій, то їй буде важко включитися в роботу.

Відповідно, у кандидата невизначена мотивація, можна говорити навіть про особистісну незрілість. Простіше кажучи, людина сама не знає, чого хоче. І - що є ще гіршим! - нічого насправді не вміє. Їй буде складніше адаптуватися до нового місця, сконцентруватися на досягненні мети. ЇЇ робота напевно буде менш ефективною.

Надав невиразне або занадто «багате» резюме

Що він говорить: «Я керував колективом з кількох людей і здійснював перспективні проекти. У мене активна життєва позиція».

Що це може означати. Він прикрашає дійсність або щось приховує. Вірна ознака цього - коли на конкретне питання вам дають розпливчасту відповідь. Так ще й говорить шукач не людською мовою, а завченими фразами. Молодь зазвичай приховує відсутність досвіду. Дорослі люди замовчують проблеми з документами та здоров'ям, не зізнаються в професійних невдачах.

Встановити істину можна, доручивши перевірку шукача службі безпеки компанії. Але дещо ви можете зробити й самі. Пошукайте кандидата в соціальних мережах - навряд чи він там буде писати про себе неправду.

Порівняйте резюме та трудову книжку. Немає дати закінчення вишу? Імовірно, він не закінчений. Керував колективом? Можливо, просто мав помічника. Тривалі перерви в роботі в чоловіка? Варто перевірити, чи немає в нього судимості.

Важлива деталь. Тривалі перерви в роботі, особливо в чоловіків, можуть означати судимість. Перевірте це не за резюме, а у трудовій книжці шукача.

Попросіть людину розповісти, як зазвичай проходив її робочий день. Поганою ознакою буде різке збільшення кількості слів-паразитів і таких висловів, як «у принципі», «у загальному», «у цілому», «в основному», «досить», «достатньо». Це означає, що людина не впевнена у відповідях.

Характеристики з минулої служби можна не читати: найчастіше їх пишуть самі співробітники, а керівник тільки ставить свою візу. А ось подзвонити колишнім роботодавцям варто. Нехай сам шукач порадить, куди краще звернутися. Зрозуміло, вам потрібно буде подзвонити в інші організації.

І звичайно, тест. Зрештою, хвалька можна простити та найняти за відмінні знання.

Кандидат має непрезентабельний вигляд

Що він говорить: «Вибачте, я прямо з дачі, тому на мені джинси та старий светр».

Що це може означати. Вам потрібен адекватний співробітник. А якщо людина з'явилася до потенційного начальства в невідповідному костюмі, то в її адекватності можна засумніватися. Усі знають, що зустрічають за одягом - так чому ж не причепуритися? Виходить, кандидат не так вже зацікавлений у роботі. Ще гірше, коли в одязі видно недбалість, неохайність.

Дуже корисно відразу зіставити зовнішній вигляд шукача і його резюме. Припустимо, він стверджує, що обіймав посаду головбуха у великому холдингу. Проте одягнений дуже просто, не так, як належить діловій людині, топ-менеджерові. Це привід перевірити, чи не прибріхує людина, розповідаючи про свою блискучу кар'єру.

Яке уявлення про людину можна скласти за його стилем в резюме

1. Відсутність чіткої структури, логіки - погані аналітичні здібності, відсутність структурованого мислення.

2. Неточний і непослідовний опис посадових обов'язків - автор не знає свою роботу або не розуміє її.

3. Надмірно довге, докладне резюме, наповнене шаблонами - формальне ставлення до роботи, нездатність мислити самостійно й узагальнювати інформацію.

4. Погана мова - низький рівень культури, невміння викладати думки письмово.

5. Граматичні помилки, незручне форматування тексту - неакуратність, недбалість у відносинах з іншими людьми.

Як можна протестувати шукача

Є кілька варіантів тестових завдань, які можна використовувати, наймаючи людину на роботу:

- Класичний тест. Це звичайний перелік питань з варіантами відповідей.

- Тест-задачка. Ви можете попросити шукача виконати розрахунок. Скажімо, вам потрібна людина для нарахування виплат співробітникам компанії. Запропонуйте їй розрахувати суму відпускних. При цьому задайте реальні умови: оклад, періоди хвороб і відпусток і т. д.

- Тест-підступ. Він стане у нагоді, якщо вам потрібен підлеглий, який буде працювати з «первинними документами». Дайте йому, наприклад, неправильно заповнений рахунок-фактуру. Шукач повинен виявити всі неточності.

За матеріалами glavbukh.ru

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад