Труднощі сезонного працевлаштування

Літо традиційний період сезонного працевлаштування, і багато хто хоче поєднати приємне з корисним, наприклад, відпочинок на морі та підробіток. Намір благий, головне, щоб реалізація не постраждала. Перш ніж безоглядно працевлаштовуватися, слід передбачити декілька важливих нюансів, щоб задумка дійсно вдалася.

Спочатку помоніторте ринок праці. Може так статися, що передбачувана вами зарплата за бажану роботу далека від дійсності, або роботодавець включає в посаду деякі додаткові обов’язки, які вам нецікаві, або графік не той, про який ви мріяли.

Вирішуйте самі, чи будете ви відгукуватися на вакансії з трьох рядків і які складаються з розпливчастих фраз. Чи будете розглядати вакансії в інших профсферах або містах. Важливо ще й подумати, як ви збираєтеся перевіряти сумлінність роботодавця (наприклад, по виплаті зарплати вчасно або з дотримання ним інших домовленостей).

Працевлаштовуватися потрібно офіційно. Варіантів багато. Наприклад, сезонні роботи, затверджені постановою Кабміну від 28.03.1997 №278. З них пропонуються роботи «... в овочівництві, садівництві, виноградарстві, буряківництві, хмелярстві, на вирощуванні та збіранні картоплі, тютюну, кормів, баштанних культур, лікарських рослин» і «... пов'язані з санаторно-курортним обслуговуванням хворих і відпочивальників санаторно-курортних закладів і закладів відпочинку». Тобто, якщо ви працевлаштовуєтеся в таких професійних сферах, є абсолютно законний варіант оформитися на роботу на термін до 6 місяців.

Інші варіанти – тимчасова трудова угода, договір на надання послуг тощо – будь-які офіційні документи з печаткою та підписом роботодавця і підтвердженням того, що ви перебуваєте в трудових відносинах або ви надаєте роботодавцеві послугу. Свій екземпляр договору потрібно зберігати у себе – у будь-яких незрозумілих випадках ці документи підтверджуватимуть вашу роботу.

Деякі роботодавці намагаються ухилитися від офіційного оформлення, пропонуючи більші суми (ніби як економія на податках) тощо. Пам'ятайте, що неофіційне працевлаштування перекладає всі ризики (від невиплати зарплати до допомоги при травмуванні) на вас. Інтернет повниться історіями про довірливих заробітчан, які повірили «на чесне слово» майбутнім роботодавцям і опинилися без зарплати, а іноді ще й у фіктивних боргах перед роботодавцем.

Якщо трудові відносини не зафіксовані, будь-яка зі сторін може трактувати їх, як заманеться. Іноді зовсім не на вашу користь – всі недоліки та інші «прохлопи» за замовчуванням віднімуть з вашої зарплати. Так само як і вартість проживання в бараку за ціною п'ятизіркового готелю та харчування за захмарними цінами.

Тому працевлаштуватися «на слово» можна, якщо ви майбутнього роботодавця знаєте й довіряєте йому на 120%. В іншому випадку закон вас захистити не зможе, якщо немає доказів вашого працевлаштування (пухирі й мозолі такими не вважаються, тільки документи, оформлені належним чином). І трудові обов'язки в документах прописувати чітко й однозначно. Інакше доведеться йти до суду з такими доказами як листування по електронній пошті або мобільному телефону, свідоцтва колег і клієнтів – а це довгий і дорогий процес.

Документи в заставу залишати не можна. Є випадки, коли працівникам пропонували залишити документи в заставу – мовляв, надаємо дороге обладнання або предмети продажу, щоб не вкрали. Або просто – треба оформити працевлаштування, залиште паспорт. Якщо ви хочете ризикнути, а потім дізнатися, що на ваш паспорт набрали кредити або потрібно документи викуповувати за круглу суму, – ризикуйте.

Сезонна робота – це не назавжди. Іноді сезонний працівник приїжджає на місце роботи й розуміє, що продешевив. І зарплата менша, і роботи більше. Або умови не відповідають заздалегідь обумовленим. Ніхто не забороняє місце роботи змінити. Важливо тільки не збігати від теперішнього роботодавця, як полохливий заєць, а вирішити ситуацію законодавчо правильно й по-людськи полюбовно. Зрозуміло, що теперішній роботодавець не буде радий. До речі, можливо, він підніме зарплату або поміняє умови, які вас не влаштували, і нікуди переходити не доведеться.

У сезонних працівників є права. Незважаючи на чутки, що сезонні роботи – це «каторга», але в короткостроковому періоді, якщо ви оформлені як сезонний працівник, на вас поширюється дія трудового законодавства в частині лікарняних, умов праці та нормування робочого дня. Іноді саме через ці обмеження роботодавці намагаються уникнути офіційного працевлаштування.

Загалом, сезонні роботи – це і не санаторій, і не каторга. При досить системному й зваженому підході такі підробітки зможуть стати не тільки фінансовою підмогою, а й приємним спогадом. А ось продумувати всі наслідки й уникати їх до працевлаштування або ж легковажно «розрулювати» після – це вже ваш вибір.

https://thepoint.rabota.ua/

 

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад