«Дивіться і підтверджуйте, що я прекрасний» – роль нарциса в компанії

Нарцис важливий для будь-якої компанії, якщо він прагне переконати оточуючих у своїй унікальності та в своїй величі. Без слів «великий, грандіозний, унікальний» отримати інвестиції на старті може бути важко, але нарцис обов'язково їх використовує і змусить в них повірити.
Не секрет, що краще робити ставку на сильні сторони особистості, ніж вкладатися в переробку слабких сторін. Так і на позиції «вражаючий представник компанії» переконливо виглядатиме той, у кого нарцисизм – важлива складова характеру, а не той, кого добре вчили проводити презентації. Вічний двигун нарцистичної особистості працює на одному паливі: «Дивіться і підтверджуйте, що я прекрасний, щоб я не встиг відчути, що я жахливий».
Це головний внутрішній страх нарциса, від якого йому доводиться втікати все життя. І в той же час – дуже велика його конкурентна перевага, тому що в гру «дивіться, який я крутий» несвідомо залучаються навколишні.
Це не означає, що єдина цінність нарцисів – демонстративний жанр, хоча в ньому вони дуже сильні, і притягують їх саме ті галузі, в яких йде змагання «хто тут найунікальніший». Тому без нарцисів не було б ні Голлівуду, ні телебачення, ні всього ринку піару та маркетингу, але головне – не існувало б і інших областей високих досягнень.
Тому що двигун вимагає нового й нового палива, нових підтверджень величі, ще більш наполеонівських планів і космічних звершень.
Бувають і менш демонстративні нарциси, і тоді основу їхнього професійного прагнення можна просто визначити як прагнення бути кращим. Кращим в галузі. Створити кращий музей. Знайти краще рішення складного завдання. І така людина в компанії стає безцінною. Іноді й тому, що їй не потрібно платити багато, досить сказати: «Дивись, до нас їдуть тисячі людей подивитися на твій гарбуз, ти ж попрацюєш ще три зміни додатково, щоб не розчарувати їх? Ми всі пишаємося тобою».
Нарциси бувають різними – і конструктивними, і деструктивними. Останній сильно порушений нарцис – це зовсім вже крайність, і частіше його розглядають як психопата.
Що робити, якщо ви – керівник нарциса
До тих пір, поки ви із задоволенням визнаєте його унікальність, ви можете розраховувати на його лояльність. Але необов'язково на працьовитість. І ось тут може бути пастка: навіть якщо ваш нарцис безумовна зірка ринку, у вас дуже мало можливостей впливати на нього. Тому що отримувати зворотний зв'язок нарцису дуже важко, і ще важче міняти свою поведінку. Тому в деяких компаніях до «зірки» приставляють «сіру тінь», того, хто із задоволенням, і як належне, реалізує всі зіркові обіцянки, дані нарцисом.
Але від вас, як від шефа, потрібний контроль: важливо стежити, щоб ці зіркові обіцянки не зруйнували всю компанію. Можна уявити собі, що буде, якщо нарцистичний сейлз змусить всю компанію працювати на нього та на його амбітні плани продажів, які можуть зовсім не співвідноситися з виробничими потужностями.
Але якщо ви підтримуєте вражаючий проект нарциса, то на презентацію для інвесторів відправте саме його. І «сіру тінь», щоб підсувала потрібні цифри в потрібний момент. До речі, не забудьте стежити за кошторисом: компанія може не витримувати його грандіозності.
Найцікавіше, що нарциси можуть бути так впевнені в успіху, що чудеса з раптовим підвищеним фінансуванням та іншим везінням можуть траплятися саме з ними.
Що робити, якщо ви колега нарциса
На жаль, вам доведеться звикати, що розмовляє нарцис переважно про себе. Колегам доведеться регулярно відчувати себе знеціненими, адже поруч з ними хтось постійно акцентує свою велич. Якщо вам важливі відносини з цією людиною, ви не зможете просунутися в них, якщо не будете достатньо показувати свою увагу та повагу до його слів. І у вас, так само, як і у шефа, немає можливості впливати на його поведінку, якщо тільки ви не освоїте певний набір лестощів і маніпуляцій.
Особливі ризики роботи з нарцисом
Провал для нарциса абсолютно нестерпний, тому він не може визнавати свої помилки. Знамениті руйнування компаній, як правило, результат дій нарциса. Великий СЕО може заперечувати до останнього, що в компанії щось пішло не так, в результаті банкрутує бізнес.
Існує ще одна небезпека. Якщо нарцис переживає розчарування в своєму проекті, він ніколи не зможе до нього повернутися: або з помпою зруйнує його, або одразу викине з голови та почне інший. Категоричність оцінок, ідеалізація і руйнування: сьогодні всі ресурси кинуті у великий проект, але завтра не вийшло, і все закреслено, і всі винні: «Це вони поставили мене в нестерпні обставини».
Що робити, якщо ви – нарцис
По-перше, всі ми трохи нарциси. І це дуже важлива наша частина, яка відповідає і за бажання, і за досягнення, і за енергію. Тому бережіть себе. Паливо, якого ви так потребуєте, може бути доступним не завжди, а провали можуть бути близько, в будь-якій області високих досягнень. Ви завжди в зоні високого ризику професійного вигорання. Нарцису надзвичайно важливо забезпечувати собі психологічну стабільність, вона не дана від природи, доводиться вчитися високому рівню саморегуляції. Вчіться використовувати зворотний зв'язок: він необхідний для адаптації до суспільства та в професійному житті. Для нарцисів він – важке випробування. Тут можуть допомогти медитація і психотерапія.
https://hrliga.com/


За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад