Час перемог: як спланувати свій успішний рік

Одні люди напередодні Нового року занурюються в мрії, загадують бажання і чекають дива, але воно чомусь так і не приходить. Інші начебто приземлено планують і ставлять цілі, однак теж за підсумком нічого не отримують. У чому ж справа? Як здійснити задумане? Від чого залежить, чи буде річний план реалізований?
Перед тим як планувати, оцініть своє життя
Більшість людей занадто захоплені суєтою і не можуть усвідомлено відповісти на питання, що ж відбувається з їхнім життям, чи вони задоволені й від чого страждають. Вони фокусуються на чому завгодно, але тільки не на тому, що дійсно вимагає уваги. Тому, складаючи план на рік, потрібно починати з так званого колеса життєвого балансу. Випишіть основні сфери свого життя. Їх може бути шість-вісім. Зазвичай це – здоров'я, сім'я, фінанси, робота, саморозвиток тощо. Виділяйте ті області, які найбільш важливі для вас.
Далі потрібно подивитися на кожну сферу й оцінити її стан за шкалою від нуля до десяти балів. Відповідно, чим нижче бал, тим більше уваги необхідно приділити цій галузі. Якщо в п'яти-шести сферах все добре, а дві-три провисають, це означає, що останні не дадуть вам спокійно жити й радіти по-справжньому. Такі чорні діри будуть відтягувати енергію на себе, не дозволяючи домогтися ще більшого в тих областях, де справи набагато краще.
Плануючи наступний рік, добре б, звичайно, мати довгострокові й середньострокові плани – на 10, 5 років, 3 і 2 роки. А ще краще – на все життя.
Ставте вимірні цілі
Коли ви визначилися, в яких сферах потрібно старанніше всього попрацювати в наступному році, формулюйте мету до кожної сфери. Вони повинні бути максимально конкретними, щоб ви чітко уявляли, які результати хочете отримати в кінці року.
«Бути здоровим, успішним, щасливим» – це абстракції, які не мають ніякого сенсу. «Хочу підвищення по роботі й прибавку до зарплати» – це теж ні про що. Вимірні цілі такі: «хочу, щоб показники мого здоров'я були такими ...», «скинути вагу до ...», «хочу підвищення по роботі у вигляді ...», «заробляти більше на ...».
Чи виправдано ставити явно завищені цілі? Так, якщо ви людина, для якої чим вище планка, тим сильніше мотивація. Тут може бути застосована проста техніка, яка називається «Максимум – Оптимум – Мінімум».
«Максимум» – це те, що ви можете досягти при найкращому сценарії. «Мінімум» – результат, який має бути при будь-якому розкладі. «Оптимум» – все, що може бути між максимальною і мінімальною точками.
Дробіть цілі на чіткі завдання
Поставивши за мету, запитайте, як її можна реалізувати. Слід провести мозковий штурм, а потім з усіх ідей вибрати найефективніші. Це вже будуть якісь завдання. Розподіліть їх по місяцях.
Наприклад, ваша мета – піднятися на наступний щабель кар'єри й подвоїти заробіток. Що потрібно для цього зробити? Логічно, що доведеться більше працювати й вдосконалювати професійні навички. Ви можете взяти на себе додаткові обов'язки на роботі, пройти навчальні курси, прочитати книги, які підвищать рівень вашої компетентності або продуктивності. Підвищуючи кваліфікацію, один тренінг можна пройти, припустимо, в лютому, інший – в червні, третій – в жовтні, а паралельно – читати по книзі в місяць.
Коли будете детально прописувати свій план, можливо, дізнаєтеся про себе багато нового. І це дуже цінно.
Чим більше деталізація, тим краще
Чим докладніше ви будете прописувати свої цілі й завдання, тим більша ймовірність, що вони реалізуються. 90% всієї нашої роботи робить наша підсвідомість. Вона дуже ефективна, але в певному сенсі – як маленька дитина. Поки їй не покажеш чітку картинку, куди потрібно йти, вона залишається в нерозумінні. Підсвідомість не працює з абстракціями, теоріями й концепціями, а тільки з конкретними образами бажаного.
Ставлячи певні цілі й завдання, людина часом стикається з різними зовнішніми обставинами, що заважають рухатися вперед. Але найсильніший опір – внутрішній. Це можуть бути різні фобії, комплекси, установки, переконання і рушійні сили, неусвідомлювані в повсякденному житті.
Тому детальне проектування майбутнього, крім іншого, дозволяє опрацювати внутрішні протиріччя, що заважають досягти бажаного. Вони можуть бути ворогами, щоб замкнути шлях до того, чого ви щиро хочете, або ж друзями, які допомагають зрозуміти, що насправді поставлена мета вам не потрібна.
Візуалізуйте плани й емоції
Графічний вигляд вашого плану особливого значення не має. Робіть, як вам подобається. Якщо хочете прописати цілі на комп'ютері або в смартфоні – прекрасно, якщо на папері ручкою або олівцем – чудово.
Дуже продуктивною є така техніка, як візуалізація. Але все залежить від людини. Якщо попросити одного намалювати картину свого майбутнього, він моментально її видасть у всіх подробицях. У іншого ж образне мислення розвинене гірше, йому простіше скласти якісно-кількісний план, ніж візуалізувати.
У випадку з візуалізацією можна використовувати таку річ, як «карта бажань». Берете великий аркуш паперу й наклеюєте на нього ілюстрації, які у вас асоціюються з досягненням мети. Припустимо, ви звичайний працівник в компанії і запланували в наступному році стати менеджером. В такому випадку ви можете наклеїти картинки робочого місця, банківської виписки про зарплату, щасливих підлеглих і всього того, яким ви уявляєте свій бажаний статус.
Корегуйте та контролюйте
План, безумовно, буде коригуватися. Тому що життя не стоїть на місці, обставини змінюються. Дивитися на шлях і проходити його – не одне й те саме.
Навчальні курси можуть не виправдати очікування, книги – виявитися нецікавими. У той же час, працюючи над виконанням завдання, ви можете познайомитися з фахівцем, який стане вашим провідником у досягненні мети. Життя дуже різноманітне, вона пропонує нам величезну кількість варіантів вирішення.
Але спочатку у вас має бути певне бачення. Хороший кордон, щоб подивитися, що вийшло і що не вдалося зробити – місяць. Аналізуйте, чому не встигли щось виконати, які чинники завадили й що потрібно змінити, щоб це здійснити.
Виберіть будь-яку форму контролю, яка буде привертати вашу увагу до поставленої мети. Тому що найкращий спосіб поховати свій план - написати, закрити і за рік жодного разу до нього не повернутися. Будь-яка робота вимагає методичності й усвідомленого підходу.
Не впадайте у відчай, якщо якісь цілі або повністю весь план зірвалися. Найкраще, що можна зробити в подібній ситуації, - це зберігати позитивне ставлення до життя. Позитив можна знайти завжди і всюди.
Якщо річний план частково або повністю зривається, сідайте або змінюйте його, виходячи з нової реальності. Хтось може заперечити: мовляв, чи варто взагалі щось планувати на рік вперед, якщо життя постійно вносить свої корективи? Так, нам не дано передбачити, що буде завтра, але якщо ми живемо у відносно стабільній ситуації – планувати потрібно.
Розповідайте іншим про свої цілі, якщо це підвищує мотивацію
Є думка, що не можна ні з ким ділитися своїми планами. Мовляв, сказав комусь – і все на вітер. Але буває так, що людині не вистачає мотивації і дисципліни. Коли ж вона розповідає про свою мету іншим, вони починають чекати від неї певного результату. Таким чином, з'являється зовнішнє зобов'язання.
Присвячувати у свої плани потрібно тільки тих, хто вас безумовно підтримує і оптимістично дивиться на життя. Адже часто оточуючі є поганими мотиваторами. Розкажеш песимісту про те, чого хочеш досягти, а він почне тебе збивати зі шляху – мовляв, навіщо ти це придумав, все одно нічого вийде.
Навіть серед близьких, які бажають вам добра, ви можете наштовхнутися на деструктивний скептицизм, продиктований несвідомою заздрістю до ваших прагнень або небажанням, щоб ви змінювалися.
https://thepoint.rabota.ua/


За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад