Усе за порядком: правильна структура резюме

Як написати резюме, яке приверне увагу роботодавця і підвищить ваші шанси знайти роботу? Кар'єрний консультант-коуч Сергій Проценко розповів про порядок викладу інформації у професійному резюме.
1. Форма має значення
«Резюме – це мистецтво робити пропозицію, від якої не можна відмовитися», – зазначає наш експерт. При цьому в самопрезентації значення має не тільки зміст, а й форма. Структура резюме, послідовність, в якій ви розташуєте дані, впливає на легкість сприйняття переданого сенсу та інформації, допомагає «рахувати» ваші ключові поклики.
Класична структура в резюме як і раніше найбільш актуальна. На думку Сергія Проценка, оптимальний порядок написання у резюме інформації про себе приблизно такий:
• ім'я та прізвище (по батькові можна написати після 50-ти років, в 25 або 30 років – це надлишковий пафос, що створює дистанцію і упередження);
• фото. Зазвичай розташовується в правому (лівому) верхньому кутку;
• контактна інформація: номер (и) телефонів; адреса електронної пошти; якщо доречно для вакансії, на яку ви подали, і за умови, що ви грамотно складаєте та оновлюєте профайли, – посилання на соціальні мережі;
• ключові компетенції: лаконічна й оцифрована інформація, яка описує ваші знання, вміння, навички, досвід;
• освіта та додаткове навчання, релевантні позиції, на які ви претендуєте;
• місця роботи: період роботи, назва й профіль компанії, посаду та завдання посади, лаконічно – ключові функціональні обов'язки, досягнуті результати;
• додаткові крос-функційні навики. Бажано – з уточненнями: якщо це знання мов – то на якому рівні, якщо володіння ПК – то відзначати краще спеціалізовані програми, а не тільки стандартні офісні, якими володіє практично кожен кандидат.
2. Що викликає сумніви
Є й інші елементи структури, які багато претендентів вважають необхідними в резюме. Наприклад – особисті якості. Але, за словами Сергія Проценка, це не обов'язковий пункт, часто він містить соціально очікувані визначення. «Всі ці «проактивний», «комунікабельний» і « клієнторієнтований» виглядають примітивно, а часом й нерозумно, оскільки зустрічаються практично в кожному резюме», – говорить експерт.
3. Експерименти з форматом
Чи можна урізноманітнити резюме, замінивши класичну структуру або додавши в неї інфографіку, таблиці? Як зазначає Сергій Проценко, такі прийоми можливі. «Але не завжди і не скрізь це спрацює на користь кандидата, – попереджає експерт. – «Смакові фільтри» осіб, які приймають рішення, можуть не пропустити закладені ідею і смисли».
При цьому є неписані правила «продажу» резюме. А саме: поля і симетрія тексту, однаковий шрифт для всіх розділів, інтервали між ними для читабельності, розділові знаки. «Усе це говорить про ваш рівень офісної культури, – зазначає експерт. – До речі, наявність граматичних помилок викликає сумнів в елементарній грамотності, наводить на думку про «неохайність» кандидата, тому такому резюме присвоюється низький пріоритет або воно відправляється в резерв, що, як правило, рівноцінно відмові».
Досвід кандидата потрібно вміти викласти й оформити. Для цього і створюють резюме. Тому неграмотно складене резюме позбавляє вас шансу розповісти про себе при особистій зустрічі. Можна проігнорувати структуру резюме та скласти його в довільній формі, понадіявшись на креативність майбутнього роботодавця. Але краще все-таки дотримуватися стандартів, а свою унікальність, якщо це буде доречно, розкрити вже на співбесіді.
https://thepoint.rabota.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад