Розлучитися красиво: 15 порад про те, як звільнитися з компанії без болю

Рано чи пізно настає момент, коли пора покинути компанію – навіть улюблену, і колег – навіть найкращих у світі, щоб рухатися далі.
Як зрозуміти, що прийшла пора змінювати локацію? Піти з офісу, але зберегти відносини? З якими проблемами можна зіткнутися і як їх вирішити допоможуть експерти – коуч по кар'єрі та самореалізації Анна Меламед і кар'єрний консультант Сергій Проценко.
1. Ідіть, поки не хочеться втекти
Часом ми схильні «рубати з плеча». Анна Меламед переконана: піти з компанії вчасно – це ціле мистецтво. «Не потрібно писати заяву про звільнення через першу складну або конфліктну ситуацію. Вирішуйте завдання і домовляйтеся, – зазначає експерт. – Але важливо навчитися відстежувати, чи є ще в цій роботі те, заради чого ви сюди колись прийшли».
Причини піти можуть бути й зовнішніми. Наприклад, погіршення умов праці або ситуації на ринку, на якому ви працюєте, зміна колективу або керівника, а за ним – і підходу в управлінні. «Якщо ви розумієте, що не можете вплинути на умови, які змінилися – починайте переглядати вакансії», – рекомендує коуч.
2. Зніміть рожеві окуляри
Часом рішення людини покинути роботу продиктовано відчуттям, що нас недооцінюють. Часто так і є – змінивши компанію, можна отримати кращі умови та зарплату вищу.
Але гарантії немає: перш ніж змінювати роботодавця, не завадить об'єктивно оцінити свій бекграунд, переглянути резюме й вакансії з аналогічними даними та рівень оплати за ним, можливо, сходити на декілька співбесід. Може виявитися, що кандидат – дійсно хороший. А може, доведеться подивитися правді в очі й визнати: теперішній роботодавець добре переоцінює свого співробітника. І задуматися про те, що пора підвищувати кваліфікацію.
3. Зробіть вибір – обітницю мовчання або карти на стіл
Період, коли людина звільняється з компанії, часто стає лакмусовим папірцем його відносин з колективом і керівником. Але навіть якщо відносини прекрасні – чи варто відразу повідомляти про рішення звільнитися теперішньому роботодавцеві? Сергій Проценко впевнений, що ні. «До тих пір, поки ви не досягнете як мінімум принципових домовленостей з новим роботодавцем», – уточнює експерт. На його думку, озвучивши свій намір, людина часто стає для керівника й колег «чужою», навіть якщо до цього моменту відносини були хорошими. «Але головний ризик у тому, що ви не знаєте, коли знайдете нове місце роботи й чи знайдете його взагалі», – зазначає Сергій.
4. Пошукайте скарб під будинком
Уявімо, що вам пощастило. Компанія вас цінує і в ній не прийнято сприймати звільнення як зраду. Колишні колеги запросто заходять на вас «вогник», і ніхто не дивиться на «вовком». Причиною бажання піти може бути відчуття «стелі», коли здається, що рости далі нікуди. При хороших відносинах є сенс обговорити свої перспективи з керівником або HR-менеджером. Звісно, є управлінці, які можуть сприйняти такі амбіції підлеглого негативно. Тоді і рішення звільнитися здається виправданим.
Але грамотні керівники цінують людей, які прагнуть до розвитку, і розуміють: краще допомогти людині знайти нові можливості в компанії, ніж втратити її зовсім.
5. Повідомте новину
Якщо ви вже отримали від іншої компанії пропозицію і рішуче налаштовані піти, про це рано чи пізно доведеться сказати керівнику. Важливо, щоб він дізнався саме від вас, а не випадково почув у їдальні. Причому краще все-таки не в останній момент – адже роботу без вас необхідно буде перебудувати й знайти заміну.
Говорити з керівником важливо тет-а-тет, у відносно спокійний час, коли немає авралів і важливих зустрічей. Намагайтеся бути щирим, пояснити причини звільнення.
Залежно від особистості керівника, можна зустріти різну реакцію: від агресії і навіть погроз до пропозиції залишитися, але з підвищенням зарплати. Важливо заздалегідь передбачити декілька сценаріїв і свою реакцію на них.
Потім новиною важливо поділитися і з колективом – бажано зробити це особисто, зібравши команду в одному місці, і заздалегідь підготуватися до розпитувань про причини й нове місце роботи: швидше за все, вони будуть.
6. Відмовтеся від почуття провини
Дуже часто на практиці, на жаль, співробітник, який звільняється з компанії, часто вважається втікачем. А нерідко й сам відчуває провину перед роботодавцем і колегами. «Люди відчувають провину, якщо піти з компанії мирно не вийшло», – вважає Ганна Меламед. – Тобто з компанією потрібно коректно завершити всі відносини: спочатку створити з керівництвом домовленості про процес звільнення, озвучити причину, передати справи, зберегти напрацьовану інформацію, подякувати за досвід і можливості».
7. Передайте справи
Щоб вас не згадували лихом, важливо передати справи тим, хто залишається в компанії. «Перш за все, розділіть свою зону відповідальності на самостійні блоки, які можуть виконуватися паралельно або послідовно», – рекомендує Сергій Проценко. Наприклад, для HR-менеджера це такі ділянки, як рекрутинг, адаптація, навчання, мотивація, корпоративи, кадрове діловодство тощо.
Що з ваших завдань можна передати у вигляді інформації? «Зберіть бібліотеку файлів і архів виконаних завдань, і відправте ці матеріали тим, хто приймає ваші справи, – рекомендує експерт. – А в особистій комунікації передайте поточні завдання і покроковий алгоритм виконання типових обов'язків».
8. Залишайтеся «включеним»
Часом люди, які раніше були відповідальними співробітниками, в останні дні подумки знаходяться вже в іншому місці, а поточну роботу доробляють абияк. Це помічають колеги. Краще зібратися і довести справу до кінця.
Повідомте клієнтів і зовнішніх партнерів, з якими працювали, що залишаєте компанію. Представте їм колегу, який приходить вам на зміну: це спростить комунікацію в подальшому, і цим ви покажете, що вам не все одно. Залиште тому, хто переймає справи, важливі контакти, проінформуйте про нюанси роботи з тим чи іншим клієнтом.
9. Залиште наступника
Якщо ви цінуєте вже майже колишню компанію, цілком логічно залишити наступника після себе.
У багатьох організаціях цей процес вплетений у повсякденну роботу, є системи наступництва й підготовки кадрового резерву. А якщо ні, то ви, наприклад, за своєю волею можете передати знання комусь із колег або порекомендувати на своє місце знайомого фахівця з іншої компанії.
10. Не паліть мости
Чи приймати назад співробітників, тобто давати другий шанс – до цього роботодавці ставляться по-різному. Одні категорично проти, інші враховують ситуацію – цінність фахівця і причину його звільнення: якщо це не скандал, а пошуки себе – то чому б і ні? А є роботодавці, які й зовсім залишають двері відкритими: обіцяють не наймати нікого на місце співробітника якийсь час, щоб дати йому шанс повернутися, якщо в новій компанії щось піде не так.
Колишні співробітники стають цінними консультантами, надійними партнерами та лояльними клієнтами.
11. Захистіть свої кордони
Багато роботодавців розцінюють звільнення як зраду. «Так влаштований корпоративний світ: «хто не з нами, той проти нас», – ділиться спостереженнями Сергій Проценко. – Уникнути ролі «крайнього» складно в принципі, оскільки роботодавець знаходиться в сильній по відношенню до співробітника позиції. Розрахунок бонусів, видача «сірої» частини зарплати, трудової книжки та багато іншого може залежати від настрою керівника». Ставку, за словами експерта, важливо робити на дипломатію і створення чітких домовленостей на період виходу з компанії.
12. Спочатку запаліть вогник
Часто причиною звільнення стає професійне вигорання. В такому випадку звільнення не вирішить проблему – людина понесе його з собою.
Коуч переконана, що спочатку необхідно зайнятися відновленням – фізичним, соціальним і ментальним. Корисно переключитися на інші завдання, відпочити з вимкненим телефоном, переглянути свої пріоритети. І шукати нову роботу тільки в ресурсному стані, коли будуть сили працювати й бажання дивитися вперед.
13. Приручити страх невідомості
Поширене почуття при зміні роботи – страх невідомості і змін. Часто саме це змушує людей місяцями або навіть роками триматися за обридлу роботу.
Але як допомогти собі впоратися з цими відчуттями? «Перш за все потрібно чітко розуміти, заради чого ви змінюєте роботу, тобто до чого ви прагнете, – зазначає коуч. – Занепокоєння може зняти фокусування на конкретиці – якщо визначити основні критерії майбутньої роботи, такі як сфера, посада, мотивація, цікаві завдання, вимоги до роботодавця».
14. Запитайте зворотний зв'язок
Звільнення з компанії – ідеальний час для того, щоб краще зрозуміти, як вас сприймають колеги.
У деяких компаніях практикується проведення вихідного інтерв'ю – тобто бесіди з співробітником, який звільняється на якій є шанс відкрито розповісти про причини свого звільнення й про те, що роботодавець може поліпшити. І не тільки – можна запросити зворотний зв'язок керівника і HR-менеджера про себе, про те, над якими навичками варто було б попрацювати. Приймати критику складно, але це необхідно всім, хто хоче розвиватися.
15. Розлучіться на позитивній ноті
Якщо ви йдете з компанії, але добре ставитеся до людей, з якими працювали – можливо, у вас є бажання якимось чином поставити крапку. «Цей момент залежить від корпоративної культури, від сформованих відносин і від самої людини, – вважає Ганна Меламед. – Іноді колеги й самі влаштовують прощальні вечірки, тим хто йде з компанії з сюрпризами та подарунками». Але якщо є бажання подякувати колегам і керівникам, на думку Анни, цілком можливо зробити такий прощальний жест і самому.
Якщо ви розлучаєтеся в непростих відносинах – що ж, будь-який досвід має цінність.

https://thepoint.rabota.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад