Правильно розповідаємо про свої переваги та недоліки на співбесіді

Так влаштована людська природа – ми не вміємо себе хвалити й тим більше критикувати. А ці навички необхідні. Особливо, якщо ви хочете успішно пройти співбесіду та знайти роботу.

Що хочуть почути рекрутери

Ставлячи питання про позитивні й негативні якості, менеджер з підбору персоналу не чекає, що кандидат повторить розповідь про себе або перерахує занадто вже особисті риси характеру (наприклад, я добрий, чуйний, не п'ю, не курю).

Його мета:

  1. З'ясувати, як поводиться здобувач в нестандартній ситуації.

  2. Визначити, наскільки адекватно оцінює кандидат себе й результати своєї праці.

  3. Зрозуміти, чи відповідає він вакансії, на яку претендує, і корпоративній культурі компанії.

На співбесіді самого себе охарактеризувати вас можуть попросити по-різному:

«Розкажіть про ваші позитивні й негативні якості»

«Назвіть три ваших позитивних і три негативних якості»

«Назвіть ваші сильні та слабкі сторони»

«Які ваші якості можуть допомогти або перешкодити виконувати ту чи іншу роботу?»

«Які ваші переваги й недоліки?»

Потрібно бути готовим до будь-якого розвитку подій. Тому заздалегідь продумайте як мінімум 3 своїх плюси і 3 мінуси, зіставте їх з вимогами роботодавця. Наведені нижче рекомендації допоможуть у цьому.

Як говорити про свої сильні сторони

На співбесіді відповідь на питання «Розкажіть про ваші позитивні й негативні якості» слід починати саме з сильних сторін, які дозволили вам стати успішним і в житті, і в професії. Напередодні інтерв'ю підготуйтеся. За допомогою нескладних технік визначте все краще в собі і зв'яжіть ці якості до вимог вакансії.

1. Складіть список ваших головних переваг з 10 пунктів. Підійдіть творчо до цього завдання, позбудьтеся від свого скромного внутрішнього редактора й напишіть всі свої сильні риси характеру. Вибирайте ті, якими дійсно володієте.

2. Уважно вивчіть вакансію, постарайтеся зрозуміти – співробітник з яким набором якостей потрібен на цю вакансію, на яку ви претендуєте. Зіставте себе з ним. Акцентуйте увагу на своїх знаннях і досвіді в тій чи іншій сфері, а вже потім згадайте про особисте.

3. Обмежте список ваших позитивних сторін до трьох-п'яти пунктів. Виберіть те, що вам буде найбільш комфортно обговорювати.

4. Кожну сильну якість проілюструйте прикладом. І бажано не одним. Чим більше у вас в запасі буде таких позитивних характеристик себе, тим краще. Рекрутери можуть попросити розповісти ще і ще.

Декілька варіантів, як можна побудувати відповідь

Приклад № 1:

«У мене аналітичний склад розуму, я пишу грамотно, цікаво, в різних стилях і жанрах. Якщо потрібно, з гумором. Також створюю унікальний контент, причому не тільки текстовий, а й графічний. У мене великий досвід інтерв'ювання. До речі, інтерв'ю – мій улюблений жанр. Тому що він передбачає нові знайомства й спілкування, а я товариська людина».

Приклад № 2:

«Я вмію знаходити спільну мову з людьми. Можу знайти спільну мову практично з будь-якою людиною, і неважливо, скільки їй років, і яку посаду вона займає. Ще мені подобається, коли за допомогою розмови можна досягти певного результату: уникнути конфлікту або переконати співрозмовника щось купити. Наприклад, на колишньому місці роботи я... (розповісти, як вам вдається досягати поставлених цілей за допомогою комунікації)».

Приклад № 3:

«Своєю сильною стороною я вважаю вміння знаходити неординарні шляхи виходу зі складних ситуацій. Я завжди оптимістично дивлюся на світ. І так само намагаюся ставитися до проблем. Вони мене не лякають, а, навпаки, мобілізують. Можу навести такий приклад... (розповісти реальну історію)».

Як говорити про свої слабкі сторони

Відповідаючи на питання про негативні якості, вам не потрібно називати абстрактні або «хороші» недоліки. Ваше завдання – показати, що ви усвідомлюєте свої недоліки, вмієте з ними боротися і працювати. Така презентація може справити позитивне враження на роботодавця більше, ніж список ваших заслуг.

Як це зробити:

1. Перетворіть мінуси в плюси

«Я допитливий і скрупульозний. Багато хто вважає це моїм недоліком. Але для мене як для аналітика важливо перевіряти всі дані до дрібниць, аналізувати всі деталі. Я не буду спокійний, поки не зроблю цього. У моїй практиці був випадок... (навести приклад, коли ваша пунктуальність допомогла виявити якусь помилку)».

2. Позначте, що працюєте з недоліками. Зізнайтеся, так, у вас є негативні якості, але ви робите все, щоб їх виправити.

«Я поганий оратор. Коли доводиться виступати перед великою кількістю людей, я гублюся. Розумію, що для журналіста це дуже великий недолік, тому вже місяць я ходжу на курси ораторського мистецтва. До Цицерона мені поки далеко, але успіхи є».

3.Компенсуйте негативні якості. Якщо розумієте, що їх не можна перетворити на плюс, і боротися з ними марно.

«Я сова. Люблю поспати довше. Тому можу спізнюватися на роботу. Але я не проти затриматися в офісі, щоб виконати всі заплановані на день завдання. У другій половині дня я найбільш продуктивний, тому зазвичай я все встигаю зробити й ніколи не зриваю термінів».

Як не потрібно відповідати

Якщо HR-менеджер не просить вас назвати сильні й слабкі сторони, то за своєю ініціативою не заводьте про це розмову. Але якщо питання прозвучало, то відповідайте швидко. Не варто мовчати й бентежитися. Але пам'ятайте, ви не на сповіді, не виливайте на рекрутера всі свої позитивні й негативні якості.

Якщо спробувати сформулювати базове правило ефективної відповіді на питання про переваги й недоліки, то воно буде таким: «Говоріть правду, тільки правду і нічого, крім правди». Зрілий чоловік знає, що у нього є як сильні, так і слабкі сторони, і він не соромиться це визнати. І тим більше не буде брехати й викручуватися з приводу своєї персони.

Брехня в резюме й на співбесіді – найгірший помічник у побудові кар'єри. Тому будьте чесні, перш за все, перед самим собою, переконливі, вірте в себе і свої відповіді. І не забувайте, що впевненість – важливий фактор при працевлаштуванні.

https://www.work.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад