5 професійних порад від Кеті Бейн

 

Топ-менеджер Кока-Коли нещодавно поділилася зі студентками Бізнес-коледжу Робінсона кількома уроками, які вона засвоїла протягом своєї 25-річної кар’єри. Ось 5 порад від Кеті Бейн, старшого віце-президента категорії газованих напоїв Компанії Кока-Кола:

1. Будьте чесними з собою

Бейн вивчила цей урок протягом свого першого року в компанії, коли ще 22-річною дівчиною працювала помічником бренд-менеджера. Після подання свого першого звіту її босс сказав дівчині те, що вона запам’ятала на все життя: «Я знаю, що у тебе є всі необхідні якості для того, щоб робити цю роботу. Але чи є в тебе амбіції?», - згадує Бейн.

«Це вразило мене до глибин душі… і змусило замислитися, які вони – бренд та спадок, що я створюю кожного дня. Цей епізод навчив мене, що бути цінним членом команди – це працювати так тяжко, як тільки можеш кожної миті, а не просто виконувати окремі завдання. Сьогодні я постійно питаю себе, - чи викладаюся я на роботі на сто процентів, чи домогаюся найкращого результату щодня?»

2. Розумійте соціальні норми, але не дозволяйте їм обмежувати вас

Коли Бейн почала працювати у Кока-Кола у 1989 році, вона щодня носила підбори та однотонний діловий костюм. Зростаючи, вона дивилась на свого батька, який щоранку йшов на роботу у пальто та краватці та тримався відповідно. «Ось що я зрозуміла, коли почала працювати – я стала такою ж як він… почала грати роль», – каже вона. – Я стала набагато ефектнішою, коли нарешті зрозуміла, що сьогодні саме я, а не мій батько, іду на роботу».

Багато років потому після народження першої дитини, живучи та працюючи в Австралії, Бейн відкрила для себе ще одне одкровення. «Аби щоразу повертатися на роботу кращим менеджером та лідером, мені доводилося проводити цілі ночі з дитиною на руках… і моя команда розуміла мене», - пояснює жінка. - Я стала більш вразливою, більш відкритою… але і більш розуміючою».

3. Приймайте свої поразки та вчіться на них

Протягом стретчингу (підвищення кваліфікації шляхом вирішення питань за рамками своїх поточних компетенцій) на початку кар’єри перед Бейн та її колегами постало завдання використати величезну мережу дистрибуції Кока-Кола для створення додаткової цінності споживачам. Однією з ідей було використання концепції «вендингових розваг», що передбачала відтворення музики, реклами та іншого мультимедійного контенту через автомати Кока-Кола. Пілотний запуск у кампусі одного з коледжів провалився.

«Це була погана ідея, - каже Бейн, сміючись. – Але вона навчила нас не створювати зайвих труднощів і розуміти цінність пропозиції для споживачів, адже вони завжди знають краще». Досвід від впровадження ідеї привів до запуску програми лояльності MyCokeRewards, яка наразі налічує більше 22 мільйонів зареєстрованих користувачів у Сполучених Штатах. «Ми зрозуміли, що люди були готові вводити коди заради призів та досвіду, - каже вона. - Але вони не хотіли мати справу з вендинговими автоматами, які дратували їх».

4. Збалансуйте своє життя

Після народження дітей, розповідає Бейн, вона навчилася у своїх мам-співробітниць усьому: від моральної підтримки – до порад з догляду за дітлахами. «Якщо ви жадаєте збалансованого життя, вам доведеться створити його, - каже вона, додаючи, що віддавати 110 відсотків свого життя усім своїм завданням просто неможливо. «У вас є тільки ви самі, і ви можете приділяти 100% свого часу в певний момент тільки чомусь одному. Я приділяю 100% себе роботі і 100% – сім’ї та друзям. І я закликаю мою команду чинити так само, бо набагато кращими бізнесменами і маркетологами їх робить саме той момент, коли вони лишають офіс, щоб зануритись у власне життя».

Бейн порадила студентам шукати рівновагу і відновлення у власному житті, приділяючи увагу навчанню та стосункам поза офісом. «Ви маєте інвестувати в себе і в те, що важливо саме для вас», каже вона.

5. Пізнавайте людей

«Ви можете щодня заповнювати свій час зустрічами з моменту, коли ви входите до офісу, до хвилини, коли ви йдете, або ви можете заздалегідь враховувати час на ланчі і витрачати проміжки між зустрічами на побудову довіри між вами і вашими колегами», - розповідає Бейн. Разом зі своєю командою Бейн пропонує ідею створення взаємодії між пакувальниками пляшок Кока-Кола та покупцями. «Знайомство з людьми дозволяє йти на ризик, який може дати поштовх бізнесу і робити речі, які раніше здавалися неможливими», - додає вона.

Обличчя Кока-Кола, яке постійно змінюється.

Бейн каже, що вона «виграла від участі» у ініціативі Кока-Кола з посилення позицій жінок-лідерів у компанії, впровадженої головним виконавчим директором Мухтаром Кентом. У 2007 році Кент помітив невідповідність: 23% посад у топ-менеджменті компанії займали жінки, в той час як закупівлі у домогосподарствах у всьому світі здійснює 70%.

У рамках Глобальної Жіночої Ініціативи Кент заснувала Раду Жіночого Лідерства. 15 старших керівників-жінок, в тому числі Бейн, допомогли сформувати стратегію компанії з рекрутингу, розвитку та просування жінок-лідерів. Наразі жінки становлять більше 30% топ-менеджменту Кока-Кола в усьому світі, і Бейн каже, що робота тільки починається.

«Обличчя Кока-Кола різко змінилося, - д констатує вона. - І я пишаюся цим».

http://www.coca-colaukraine.com/ 

 

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад