Як успішно пройти співбесіду?

Як правильно підготуватися до співбесіди
Яким би успішним професіоналом Ви не були, приділіть час на підготовку до співбесіди. Ретельно продумайте свій гардероб, кращим варіантом для інтерв'ю буде діловий костюм. Краще уникати зайвого яскравого макіяжу й різкого запаху парфюма.

Постарайтеся якнайбільше довідатися про компанію, у яку йдете. Подивіться сайт організації, інформацію в пресі, це допоможе Вам на співбесіді виявити свою підкованість і зацікавленість.

Краще мати при собі екземпляр резюме на випадок, якщо в інтерв'юера його не виявиться, а також копії дипломів, свідоцтв й інших документів, що підтверджують Вашу кваліфікацію.

Точно довідайтеся, як добратися до місця співбесіди й розрахуйте час на дорогу, щоб не спізнюватися.

Більшість питань, які Вам можуть задати, досить стандартні, тому Ви можете заздалегідь підготувати відповіді на них. Також дуже важливо заготовити питання, які Ви збираєтеся задати самі.

Подумайте, кого Ви можете назвати в якості своїх рекомендавців, якщо це буде потрібно роботодавцеві.

Стандартні питання на інтерв'ю

"Розповідайте про себе"

Із цього питання часто починається інтерв'ю. Доречно буде коротко розповісти про свій професійний досвід, починаючи з останнього місця роботи. Краще говорити про минулий досвід з погляду досягнень, тобто про те, що Ви змогли зробити для компанії за час роботи. Постарайтеся, щоб Ваша розповідь була недовгою - не більше 3 хвилин.

"Що Ви вважаєте своїми головними досягненнями?"

Відповідати на це питання потрібно максимально конкретно, опираючись на цифри. Наприклад, "збільшив обсяг продажів з 1 млн. до 3 млн. за рік роботи" звучить набагато переконливіше, ніж "збільшив продажі". Деякі кандидати соромляться говорити про свої досягнення, вважаючи це хвастощами. Насправді це звичайна ситуація для співбесіди, не потрібно хвилюватися, адже дана інформація допоможе інтерв'юерові оцінити Вас за заслугами.

"Чому Ви розглядаєте пропозиції з роботи?"

Відповідаючи на це питання, важливо показати лояльність до свого нинішнього місця роботи, сказати щось гарне про свою компанію. Після цього Ви можете озвучити якісь моменти, які Вас не зовсім улаштовують.

"Які причини Вашого звільнення з попередньої компанії?"
 У жодному разі не можна погано озиватися про колишні компанії, колег або керівників, тому що інтерв'юер може припустити, що Ви потім також будете озиватися й про його організацію.

"Що для Вас важливо при виборі нового місця роботи?"

Інтерв'юер може попросити Вас проранжирувати важливі для Вас фактори. Тут головне не ставити рівень заробітної плати на перше місце. Краще зробити акцент на цікавих завданнях, масштабі компанії, можливостях професійного навчання й розвитку. Тільки після цього доречно згадати про матеріальні складові: заробітну платню, соціальний пакет й так далі.

"Що Ви вважаєте своїми сильними якостями?"

Будьте готові не просто назвати свої сильні якості, але й привести приклади ситуацій, коли Ви проявили ці якості в роботі або в житті.

"Є чи у Вас які-небудь слабкі сторони?"

За відповіддю на це питання інтерв'юер може оцінити Вашу стресостійкість, здатність критично себе оцінювати, відкритість. Ухилятися від відповіді на нього не можна, людей без недоліків не буває. Зовсім не обов'язково називати свої найбільші мінуси. Краще не просто назвати слабкі сторони, але й показати, що Ви успішно боретеся з ними й що вони не заважають Вам у роботі.

"Які у Вас є питання?"

Потрібно мати про запас гарні питання. Кандидат, що відповідає: "Спасибі, мені все ясно", - показує відсутність своєї зацікавленості в пропозиції або безініціативність. Гарними будуть питання про завдання, про те, як зараз ведеться справа, про структуру компанії й так далі. Запитати про заробітну плату, компенсації, тривалість робочого дня краще вже тоді, коли роботодавець буде робити Вам пропозицію про роботу.


biz.liga.net

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад