Як не потрапити на виверти кадрових аферистів?

Люди все частіше стикаються з лже-роботодавцями. Шахраї обіцяють претендентам високу зарплату, але на ділі під будь-якими приводами виманюють у людей гроші.

Знайти роботу в Харкові Дмитро сподівався швидко - до переїзду в Першу столицю кілька років працював адміністратором. Але за півтора місяці пошуку роботи хлопець набув іншої спеціалізації. Каже, став експертом в кадрових шахрайствах. Запевняє: більше половини оголошень, розміщених на безкоштовних сайтах, - фікція. Показує рекламу, на яку попався сам. Шукачу обіцяли високу зарплату, семигодинний робочий день і навіть відпочинок за кордоном за рахунок фірми. За вказаним телефоном включався автовідповідач і пропонував подзвонити на інший номер.

 

Дмитро Толстунов: «Номер був нестандартний: не схожий ні на мобільний зв'язок, ні на відомі мені коди міст. Я ввів його в пошуковик і мені видав харківський форум, що це шахраї, що з ними краще не зв'язуватися, що там знімається більше 30 грн., нараховується за хвилину розмови».

Платні номери починаються зазвичай з цифр 090 та 070. Юристи кажуть: подібні телефонні шахрайства - одні з найбільш поширених.

 

Юлія Мельникова

юрист

Номер на 090, 070 - ні в якому разі не варто туди дзвонити. Ні в якому разі, якщо ви бачите оголошення в Інтернеті, оголошення в газеті  - не звертатися за цими номерами, тому що дуже велика тарифікація. Люди заробляють на тому, що з вашого рахунку знімаються гроші.

Заробити на претендентах деякі фірми намагаються вже на першій співбесіді.

 

Дмитро Толстунов: «По одному оголошенню мені запропонували працювати, щось на зразок страхового агента, як зрозумів я, але щоб працевлаштуватися, мені сказали, що я повинен заплатити певну суму за документацію».

Навіть якщо сума за оформлення невелика - вимагати її роботодавці не мають права, кажуть юристи.

 

Юлія Мельникова

юрист

Роботодавець при прийомі на роботу нового співробітника не має права вимагати ні гроші за медичне страхування, ні гроші, які пов'язані з оформленням трудового договору, трудової угоди. Не має права вимагати всілякі страховки, проходження медичного огляду у себе в кабінеті.

Юристи радять: перш ніж підписувати будь-які папери з працевлаштування, потрібно уважно їх вивчити. Якщо документи складені занадто складно, можна звернутися за допомогою до фахівця. Така консультація коштуватиме від 50 до 150 гривень. Тим, хто попався на виверти шахраїв, радять одразу звертатися до правоохоронних органів. А от в обласному центрі зайнятості рекомендують роботу шукати офіційно. Запевняють: безробітні, які звертаються до них, з обманом не стикаються.

 

Лариса Пономар

начальник інспекції обласного центру зайнятості

Немає такого обману, чому? Тому що нам роботодавець офіційно подає цей документ, де заявляє нам про наявність вакантних місць. Офіційний документ, підписаний керівником, стоїть печатка підприємства.


 www.objectiv.tv

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад