Тренування для мозку: як зосередитися на головному і не відволікатися

Щодня кожен бізнесмен зіштовхується з безліччю проблем. Погодьтеся, складно сконцентруватися, маючи справу з постійним потоком відвідувачів, співробітників, листів і телефонних дзвінків.
Проте варто вам трохи абстрагуватися і зосередитися на головному, як ви зрозумієте всі обмеження, які обтяжують ваш мозок. Метушня не дозволяє вам зосередитися і швидше рухатися вперед. Проаналізувавши їх і зрозумівши, що тягне вас назад, ви зможете поліпшити концентрацію уваги і підвищити особисту продуктивність.
Людському мозку властиво відволікатися, тому нам так складно зосередитися в епоху цифрових технологій. "Відволікання сповіщають нам про зміни навколо, – каже Девід Рок, співзасновник The NeuroLeadership Institute і автор книги "Ваш мозок за роботою ". – Відволікання – це сигнал тривоги, який застерігає: "Зверніть свою увагу сюди, тут може критися небезпека". Реакція мозку автоматична та її практично не можна зупинити".
Відволікання негативно впливають на вашу роботу, але при цьому покращують ваш настрій. "Ваш мозок стримує мотивацію, коли ви працюєте над кількома завданнями", – каже пан Рок, маючи на увазі, що ви отримуєте емоційне задоволення, коли займаєтеся багатьма справами одночасно.
Багатофункціональність – дуже важливий навик, але у нього є зворотній бік. "Це негативно впливає на інтелект, буквально знижує рівень IQ, – пояснює пан Рок. – Ми робимо помилки, упускаємо дрібні деталі, втрачаємо контроль у найневідповідніший момент або зовсім робимо не те, що потрібно".
Зрештою, ваша мета полягає не в тому, щоб весь час зберігати концентрацію, а в тому, щоб щодня на короткий період позбуватися безкінченних відволікань. "Двадцять хвилин глибокої концентрації на день можуть все змінити", – переконаний Девід Рок.
Наступні три пункти допоможуть вам стати зосередженішими і підвищити продуктивність:
1. Віддавайте перевагу творчій роботі
Спочатку ми, зазвичай, беремося за найлегшу роботу і поступово рухаємося до складніших завдань. А ще кожній людині властиво відкладати складнішу роботу "на потім". Це пов'язано з внутрішньою підсвідомою напругою та страхом не впоратися із завданням. Особливо, якщо відпочатку ви не знаєте, як її вирішити. Така ситуація спустошує запаси внутрішньої енергії та знижує концентрацію. "Після години роботи ваша продуктивність суттєво знижується, – зазначає пан Рок. – Кожна ваша дія стомлює мозок".
Для підвищення продуктивності слід поміняти порядок виконання завдань.
На початку дня беріться за завдання, які вимагають креативності або концентрації, а потім переходьте до простіших завдань, таких як перевірка пошти чи складання графіка зустрічей на наступний день.
2. Правильно розподіляйте особистий час
Спостерігаючи за багатьма людьми, пан Рок дійшов висновку, що ми зберігаємо максимальну концентрацію в середньому лише протягом шести годин на тиждень. "У цей час ви можете бути наполегливими і ефективно виконувати свою роботу", – каже він.
Більшість сіз нас найкраще концентруються вранці або пізно ввечері. Крім того, пан Рок довів у своїх дослідженнях, що 90% людей продуктивніше працюють поза офісом.
Визначте, де і коли ви можете задіяти граничну концентрацію, а потім перенесіть найскладніші завдання на цей час.
3. Тренуйте ваш мозок як м'язи
Якщо ви постійно тренуєте багатозадачність (звикаєте робити багато завдань одночасно), мозок швидко адаптується до цього. Якщо постійні відволікання стають звичкою, ви втрачаєте здатність концентруватися. "Ми вчимо наш мозок бути розсіяним", – пояснює Девід Рок.
Тренуйте концентрацію завдяки відмові від усіх відволікань та виконання однієї задачі. Розпочніть із 5 хвилин на день, поступово збільшуючи кількість часу. Якщо ви виявите, що збилися з думки, просто зосередьтеся на виконанні актуального для вас завдання. "Це, ніби ходити у спортзал: ви маєте прокачати мозок, щоб стати сконцентрованим".
Домагайтеся успіхів у роботі, тренуйте свій мозок і підвищуйте особисту продуктивність. Успіхів!

http://ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад