Як допомогти дитині обрати майбутню професію

На жаль, деякі батьки починають замислюватися про професійний вибір дитини тільки перед закінченням школи. Однак формувати і підтримувати прагнення самопізнання, яке потім приведе до вдалого вибору, потрібно значно раніше. Як це можна зробити?
Допоможіть дитині скласти список речей, якими вона любить займатися у вільний час;
посприяйте у складанні списку речей, які вона не любить робити;
допоможіть визначити ті шкільні предмети, які їй легко даються і подобаються;
поговоріть з дитиною про її мрії;
поспілкуйтеся зі шкільним психологом, класним керівником та вчителями для більш глибокого аналізу схильностей і здібностей дитини;
посприяйте у проходженні тестів на виявлення професійних схильностей;
допоможіть дитині скласти список речей, про які інші люди говорили, що вона робить добре.
Обговоріть з дитиною, що вона цінує понад усе, наприклад, високий рівень доходів, безпека, дружбу, сімейне життя, славу, пригоди, рутину, дисципліну, щось нове, щось знайоме, роботу руками, розумову роботу, творчість, дизайн, будівництво, ремонт, догляд за тваринами, спілкування з людьми, роботу на вулиці, роботу в приміщенні, переговори, продажі, фізичну діяльність, змагання, слідування інструкціям, роботу під керівництвом, допомогу іншим, роботу поодинці і т. д. - всі ці ключові слова допоможуть визначити, що дитина цінує і прагне від життя і кар'єри. Визначте, в яких професіях можна реалізувати свої прагнення, схильності і здібності; де їх здобути; наскільки реально працевлаштуватися.
Це і буде справжня допомога у виборі майбутньої професії.

http://www.dcz.gov.ua/chk/control/uk/index

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад