Як успішно пройти випробувальний термін і залишитися на бажаній роботі?

Одержання на руки пропозиції про роботу в бажаній компанії - це не остаточна перемога в боротьбі за першу сходинку ваших кар'єрних сходів, це тільки перший крок, за яким на вас чекає справжнє випробування, що має назву «випробувальний термін».
Випробувальний термін - дуже важливий період для людини, адже триває процес адаптації на робочому місці: нові люди, завдання, невідомі правила спілкування та особливості корпоративної культури тощо.
Варто зазначити, що випробувальний термін є вирішальним не тільки для новачка, але й для компанії. У цей період приймається остаточне рішення: бути чи не бути подальшій спільній діяльності.
Як пройде випробувальний термін, залежить від багатьох обставин.
Ключовими чинниками успіху під час випробувального терміну для більшості людей можуть стати такі якості:
Інтерес до компанії та до її співробітників. Спробуйте розібратися в структурі взаємовідносин у компанії. У будь-якому колективі є свої лідери і ті працівники, кого не сприймають серйозно: варто тримати певну дистанцію з усіма членами колективу.
Ініціативність. У перші місяці треба стати дослідником, задавати своєму наставнику і колегам всі питання, що з'являються, виконувати будь-які завдання, з якими можете впоратися (тільки тверезо оцінюйте свої сили).
Спостережливість. Дивіться і аналізуйте причинно-наслідкові зв'язки. Не знаєте, як одягтися, а правил дрес-коду немає, - подивіться на свого боса. Намагайтеся знайти золоту середину між ініціативою і відстороненістю, - це допоможе швидко зорієнтуватися в компанії і знайти відповіді на більшість питань.
Більше слухайте, ніж говоріть. У перші робочі дні не вдавайтеся до надмірних розмов. Не соромтеся ставити запитання колегам, безпосередньому керівнику, але не перестарайтеся! Про що можна запитувати, щоб гармонійно «влитися» в колектив? Розпитайте про особливості роботи, про традиції, які свята відзначають i як? Що можна робити, а що не прийнято в компанії? Тільки не коментуйте те, що вам розповідають, просто прийміть це, як належне.
Уважно ставтеся до зауважень старших колег. Не сперечайтеся, краще подумайте над тим, що вам говорять. Можливо, колеги праві, і вам потрібно переглянути свою точку зору. Отже, у новому колективі важливо зарекомендувати себе людиною принциповою, яка має стійку життєву позицію та погляди, здатною відстоювати свою думку, але, разом з тим, готовою піти на компроміс.
Правильна позиція. Намагайтеся відразу налагодити стосунки з колегами. Якщо до вас з першого дня на роботі колектив ставиться прискіпливо i випробовує ваш характер на міцність, то порятунком буде робота. Лише так можна довести, що ви чогось варті. У першу чергу оцінюватимуть ваші професiйнi якості, вміння та бажання працювати. Не затягуйте процес адаптації, включайтеся в роботу швидше, а то не встигнете озирнутися, як мине час, і керівник вимагатиме від вас результатів, як і від інших колег.
Ставте конкретні цiлi. Ставте мету i розробляйте план її досягнення. У ваших інтересах детально обговорити з керівництвом якого конкретного результату чекають від вас після закінчення випробувального терміну, в яких конкретно цифрах i фактах він буде виражатися i що буде критерієм оцінювання вашої дiяльностi. Тому потрібно мати чіткий, бажано затверджений керівником, план ваших завдань на випробувальний термін.
Пам'ятайте:
Трудовий кодекс, ст. 25 КЗпП: «Випробувальний термін при прийнятті на роботу, якщо інше не встановлено законодавством України, не може перевищувати трьох місяців, а в окремих випадках за погодженням з комітетом профспілки - шести місяців. Строк випробування при прийомі на роботу робітників не може перевищувати одного місяця».
Трудовий кодекс, ст. 28 КЗпП: «Якщо ж протягом строку випробування встановлено невідповідність працівника виконуваній роботі, роботодавець має право в будь-який час протягом цього терміну розірвати трудовий договір і звільнити такого працівника, як такого, який не витримав випробувального терміну».
Трудовий кодекс, ст. 38 КЗпП: «Працівник має право звільниться за власним бажанням, через незадовільні умови праці, невиконання роботодавцем умов трудового договору».
Будьте впевнені, що вміння знаходити спільну мову з різними людьми – універсальний ключик до успіху у кар'єрі.
Бажаємо професійного зростання на новій роботі та порозуміння з новим колективом!

www.dcz.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад