Як ефективно торгуватися про зарплату

Правильно обговоривши свою зарплату при наймі або питання про її підвищення на поточному місці, можна досягти вельми позитивного результату. Це питання досить важливе для обох сторін переговорів, тому й підходити до нього треба з усією відповідальністю та серйозністю. Редактор Forbes Сьюзен Адамс, поговоривши з експертами з працевлаштування, склала список правил, яких можна дотримуватися під час переговорів про зарплату, щоб домогтися прийнятної для вас суми. Work.ua публікує її рекомендації.
Автор книги «Сила таланта: новий маніфест людського боку бізнесу» та колишній начальник HR-служб PepsiCo і Electronic Arts Рості Руфф каже, що претенденти повинні ясно пояснити, чому їм потрібна саме така зарплата. «Це все одно, що подавати заявку на іпотеку або кредит на освіту, - каже він. – Менеджер, який наймає вас, хоче мати розумне пояснення вашим запитам». Наприклад, якщо компанії потрібно, щоб ви переїхали з міста в місто, а у вас двоє дітей, які навчаються у приватній школі, не соромтеся, кажіть, що вам знадобиться певна сума, щоб покрити витрати на їхнє навчання.
Проте, додає Руфф, обговорення зарплати - це, безумовно, переговори, і корисно позиціонувати себе як цінного співробітника, якого жадають отримати й інші. Рой Коен, автор книги «Професійний гід з виживання на Уолл-стріт», також каже, що добре мати конкуруючі пропозиції або принаймні пройти співбесіду у перспективних роботодавців і давати всім про це знати.
Водночас Руфф радить не перегинати палицю. «Вам потрібна впевненість у собі, але не нахабство», - каже Руфф. Він радить ходити на співбесіди, підготувавшись. По-перше, подумайте, що вам важливіше всього - зарплата, або зростання, або велика мета? Від чого ви готові відмовитися? Для деяких претендентів розмір зарплати не такий важливий, як терміни відпустки. Вихідна допомога при звільненні - теж хороший предмет для обговорення.
Крім цього, переконайтеся, що ви зібрали інформацію про свого роботодавця, що знаєте, які привілеї дає вам посада, яка політика у компанії по відношенню до співробітників, які зарплати їм платять. Це можна зробити, дослідивши сторінки в соціальних мережах майбутніх колег або колишніх співробітників компанії.
Нарешті, скрізь, де тільки можливо, намагайтеся вести переговори особисто. Якщо ви сидите у людини в кабінеті, каже Коен, «вона починає відчувати себе кілька більш зобов'язаною вам, ніж якби ви говорили по телефону». Набагато простіше позбутися від людини, повісивши трубку, ніж прогнати перспективного співробітника з кабінету.
Отже, перерахуємо основні прийоми переговорів про зарплату.
Ведіть переговори в особистій бесіді
Справити враження обличчям до обличчя простіше, ніж по телефону. Люди почувають себе більш зобов'язаними, коли ви фізично присутні у них в кабінеті.
Чітко визначиться, від чого ви готові відмовитися
Що для вас має вирішальне значення? Зарплата? Вихідна допомога? Обмовка про відсутність конкуренції? Хороший кабінет? Перед початком переговорів подумайте, про що ви будете торгуватися, ніж готові пожертвувати.
Використовуйте пропозиції інших роботодавців
Розкажіть роботодавцю про співбесіди з іншими компаніями і про будь-які інші пропозиції, які у вас є. Якщо делікатно подати цю інформацію, вона лише підсилить вашу позицію на переговорах.
Дізнайтеся все про можливу зарплату
Дізнайтеся актуальні дані про рівень зарплат у вашій сфері та регіоні, або навіть у потенційного роботодавця, якщо у нього, наприклад, є вакансії на сайтах з працевлаштування з відкритою інформацією про зарплату. Постарайтеся з'ясувати якомога більше про те, на яку зарплату вам варто очікувати. Можливо, співробітники компанії проговорювалися про це в Інтернеті або хоча б натякали на її розмір.
Запропонуйте виконати відрядний проект перед тим, як погодитися на посаду
Якщо менеджер по роботі з персоналом не дає вам зарплату, яку ви просите, запропонуйте виконати проект на договірних умовах. Як тільки ви опинитеся всередині компанії та покажете себе з кращого боку, роботодавець, швидше за все, піде назустріч вашим вимогам.
Доводьте свою корисність
Невпинно продавайте себе. Пропонуйте власні ідеї та стратегії для вирішення задач на новій посаді. Чим сильніше роботодавець цінує вас, тим більше вам будуть платити.

www.work.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад