Як змусити себе працювати, якщо працювати зовсім не хочеться

Тільки уявіть, наскільки менше було б у вашому житті стресу, розчарувань та інших негативних складових буття, якби ви просто могли змусити себе вчасно зробити те, що не хочеться, але треба.
Уявіть, що у вас є проект, який колись був не дуже терміновим, і ви вирішили залишити його на потім, кажучи собі, що це абстрактне «потім» настане ще не скоро. Але тепер дедлайн невблаганно наближається. А ще є клієнт, який телефонує вам цілими днями і марнує ваш дорогоцінний час, висловлюючи свої нескінченні скарги, а у вас немає абсолютно ніякого бажання з ним розмовляти. Стривайте, а хіба ви не обіцяли собі цього року ходити частіше в спортзал?
Є хороша новина: ви можете відучитися від вічного відкладання справ на потім, якщо оберете правильну стратегію. Вибір підходящої стратегії повинен базуватися на з'ясуванні причин вашої прокрастинації.
Причина 1: Ви залишаєте справи на потім, бо боїтеся, що все зіпсуєте
Рішення: Сфокусуйтеся на досягненнях

Сприймайте задачу як можливість поліпшити власні навички або отримати які-небудь додаткові бонуси. «Якщо я завершу цей проект вчасно і він буде успішним, мій бос буде задоволений мною, мені видадуть премію і взагалі все буде чудово».
Психологи називають це «сфокусуватися на досягненнях». Дослідження показують, що, коли ви фокусуєтеся на досягненнях, ви мотивовані на успіх, ваша працездатність збільшується, та й самі ви налаштовані дуже оптимістично.
Якщо ви боїтеся, що завалите завдання, то просто не накручуйте себе, не думайте про можливу невдачу. Занепокоєння і сумніви підривають вашу віру в себе і вашу мотивацію на успіх, залишаючи вам усе менше шансів почати робити хоч щось. Якщо ви фокусуєтеся на досягненнях, то замість того, щоб витрачати час, сили і власні нерви на думки про можливий провал, ви докладете всіх зусиль, щоб впоратися із завданням якнайкраще.
Причина 2: Ви відкладаєте справи, тому що вам просто не хочеться їх робити
Рішення: Ігноруйте свої бажання заради справи

У своїй книзі «Антидот. Протиотрута від нещасливого життя» Олівер Буркеман зазначає, що в більшості випадків, коли ми говоримо такі речі, як «я просто не можу прокидатися так рано» або «я просто не можу змусити себе піти на тренування», насправді ви не «просто не можете», а вам «просто не хочеться». Зрештою, ніхто не прив'язує вас до ліжка щоранку. Біля входу в тренажерний зал не стоять викидайли, які не пускають вас. Фізично вам ніхто не заважає зробити це – вам просто не хочеться цього робити. Але, як зазначає Буркеман, «хто сказав, що, щоб зробити щось, вам потрібно дочекатися того моменту, коли ви захочете це зробити?»
Задумайтесь над цим на хвилинку, тому що це дійсно важливо. Колись ми всі купилися на ідею, що повинні робити задачу/проект або що-небудь інше тільки в тому разі, якщо ми стовідсотково хочемо це робити. Буркеман вказує на те, що багато відомих художників, письменників і винахідників домоглися успіху почасти тому, що змушені були підкорятися рутинному робочому процесу, незалежно від того, чи було у них бажання або натхнення. Також він нагадує про відомий вислів знаменитого художника Чака Клоуза: «Натхнення – для дилетантів, решта просто працюють».
Отже, якщо ви зараз сидите і відкладаєте справи з причини того, що у вас немає натхнення або бажання, зрозумійте, що вони, за великим рахунком, вам не особливо й потрібні.
Причина 3: Ви відкладаєте справи, тому що це важко, нудно або просто неприємно
Рішення: Детально плануйте поставлені завдання

Дуже часто ми намагаємося вирішити цю проблему, кажучи собі, що наступного разу зробимо нецікаве або нудне завдання в першу чергу, не відкладаючи на потім. Однак багато досліджень свідчать, що люди зазвичай переоцінюють свій самоконтроль, натомість покладаються на нього занадто часто.
Зробіть собі послугу: прийміть той факт, що ваша сила волі недосконала і вона не завжди може «змусити вас» робити роботу, яка вам здається важкою і нудною. Замість того, щоб покладатися на самоконтроль, просто детально плануйте поставлені вам завдання. Пропишіть у плані, що, наприклад, завтра о 15:00 ви візьметеся за це «важке-нудне-неприємне» завдання за будь-яку ціну без будь-яких відмовок.
Якщо ви вирішите заздалегідь, що саме це завдання саме в цей час ви обов'язково зробите, все буде саме так. Тоді самі по собі відпадуть наші одвічні запитання: «Мені дійсно потрібно зробити це зараз?», «А це не може почекати?»
Ці три стратегії – фокусуватися на досягненнях, ігнорувати свої бажання заради справи і детально планувати поставлені завдання – звучать не так весело, як, наприклад, «роби тільки те, що тобі хочеться». Але у цих стратегій є перевага – вони дійсно працюють і дозволяють вам виконувати робочі завдання з найбільшою вигодою для вас самих.

www.work.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад