Три причини, чому я не найняв вас на роботу

Тім Хафф, керівник підрозділу найбільшого і найстарішого рітейлера США Macy's з торгівлі мережевим обладнанням, провів десятки співбесід, в результаті яких найняв багато успішних співробітників. Однак список кандидатів, кому він відмовив в роботі, також досить широкий. Саме тому за весь час роботи у Хаффа склалося чітке розуміння, чому кандидати зазнають невдачі на співбесіді. Ви можете «провалити» інтерв'ю, навіть якщо будете багатообіцяючим кандидатом. Якщо вам часто відмовляють у роботі, то вам просто необхідно ознайомитися з трьома основними причинами, чому кандидати пролітають повз роботу.
1. Нездатність продемонструвати пристрасть
Щоб бути успішним практично в будь-якій професійній області, ви повинні мати високу ступінь захопленості своєю справою. Звичайно, все має бути в міру, але якщо ви збираєтеся дрімати на інтерв'ю і не прагнете створити у інтерв'юера враження про повну готовність і зацікавленість в роботі, то результат цієї співбесіди очевидний.
Захопленість, свого роду пристрасть, може бути продемонстрована вашою мовою тіла, інтонацією голосу, блиском в очах, і тим, наскільки хвилююче ви розповідаєте історію, як ви на попередній роботі знайшли вихід зі складної ситуації.
2. Небажання вникнути в посадову інструкцію
Занадто часто кандидати під час інтерв'ю поводяться так, ніби вони знають всі вимоги до вакансії, виходячи тільки з прочитаної назви посади. У більшості випадків у кожної компанії є свої, особливі вимоги та посадові обов'язки до пропонованої вакансії, що відрізняються від уявлень кандидата. І шкода, що ви часто ігноруєте цю інформацію і намагаєтеся провести більшу частину інтерв'ю, розповідаючи про навички і досвід, які не мають ніякого відношення до майбутньої роботи.
Добре, якщо вам дещо (або багато) не вистачає безпосереднього досвіду, перерахованого в описі вакансії, але якщо ви проявите свідоме зусилля, щоб ув'язати свій досвід з навичками, які потрібні компанії, то це величезний плюс. Це показує, що ви знайшли час, щоб ознайомитись з описом роботи і належним чином підготувалися до інтерв'ю.
3. Відсутність питань
Кілька років тому Хафф розмовляв з багатообіцяючим кандидатом, який був вельми близький до пропозиції про співпрацю. Його досвід був актуальним, з хорошого боку проявилися лідерські та комунікативні навички, і він жваво відповідав на всі запитання. До кінця інтерв'ю Хафф завжди залишає достатньо часу для запитань. У того кандидата не було до Хафф жодного питання. Він не проявив і найменшої цікавості щодо того, як організація була структурована, як працює команда... нічого. На жаль, його резюме виявилося в папці «відхилено».
Так званий «внутрішній» кандидат, який вже працює в компанії і проходить співбесіду для підвищення посади, може уникнути цих запитань, але знову-таки в залежності від обставин. Але немає жодного виправдання відсутності запитань у «зовнішнього» кандидата. Навіть якщо інтерв'юер проводить велику кількість часу, пояснюючи тонкощі роботи, є ще сотні питань, які кандидат може поставити. Якщо у вас немає питань до інтерв'юера, то ви створюєте враження, що, не розумієте роботу досить добре, щоб задавати розумні питання, і не маєте ніякої професійної цікавості, або навіть не дбаєте про те, як влаштована організація.
У хорошого кандидата завжди багато заздалегідь підготовлених питань, щоб задати потрібне в підходящий час. Ідеально, якщо питання задаються природно протягом інтерв'ю. Однак, немає нічого поганого в тому, якщо ви регулярно звертаєтеся до своїх заготівок в блокноті. Так ви проявляєте інтерв'юеру свою підготовленість і, отже, зацікавленість.
Більшість кандидатів, які отримали відмову в роботі, припускалися однієї або більше помилок. Зауважте, що жодного разу не прозвучала технічна компетентність. Для більшості вакансій технічна компетентність - основна і визначальна вимога, але є й інші риси, які можуть передбачити, чи буде кандидат підходящим варіантом для роботи. Наступного разу готуйтеся до інтерв'ю, тренуйтеся в прояві захопленості, продумуйте питання і об'єднуйте свої навички з посадовою інструкцією. У вас буде набагато більше шансів отримати пропозицію.
Доповнення
Захоплення. Хоча стаття описує деякі фізичні ознаки прояву захоплення, Хафф вважає, що пристрасть або захопленість найкраще продемонструвати в діях кандидата. Однак і інтерв'юер несе відповідальність за створення підходящої атмосфери на інтерв'ю, що дозволяє кандидату проявити свою індивідуальність.
Дотримання посадової інструкції. Резюме кандидата може перерахувати навички, (і «тверді», і «м'які»), але резюме - це лише пропускний квиток на інтерв'ю. Інтерв'ю - ворота до пропозиції працювати. Якщо в посадовій інструкції говориться «необхідні сильні аналітичні здібності», то кандидат повинен бути готовий пояснити (на прикладах), в якій мірі він володіє цими здібностями.
Запитання. Хафф згоден, що є багато робочих місць, які майже ідентичні від компанії до компанії. Однак, якщо ви претендуєте на високопоставлену посаду, то продемонструйте критичне мислення. Питання якраз дуже допоможуть.
Співбесіда - це танець. У інтерв'юера є обов'язки взяти на себе ініціативну роль, але якщо кандидат не бажає (або нездатний) бути партнером у танці, він (або вона) усуває себе від змагання своїми ж руками.

www.e-xecutive.ru

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад