Грамотно обираємо професію

Дорослі дуже люблять ставити дітям питання «Ким ти хочеш бути?». Років так з трьох. Напевно, частіше людина чує від інших лише питання «Як тебе звуть». Є, звичайно, ті щасливчики, що вже в першому класі вирішили, що будуть вчителем, лікаркою, космонавтом або фізиком-ядерником, і більше не морочаться.
Але для більшості це питання постає з усією серйозністю під кінець навчання у школі. Більше того, частенько не дає спокою і далі. Людина якби працює, отримує заробітну плату, а все одно не дає їй спокою питання, ким же вона хоче бути.
Допомогти відповісти на це питання і покликана профорієнтація. Розроблено безліч методик і методів, щоб допомогти людині з вибором. Є такі фахівці — профконсультанти. Є цілі кіпи профорієнтаційних та психологічних тестів. Але частіше проходження навіть ста тестів не запускає сам процес вибору.
Це внутрішній процес. Тому, якщо ви знаходитесь перед проблемою підбору професії, перш за все, розберіться самі в схемі профорієнтації. Коротко вона виглядає так.
1. Окресліть своє «хочу» відносно майбутньої професії, та і взагалі, життя.
Пригадайте професії, які вам подобалися в дитинстві, які чомусь приваблюють і зараз. Намагайтесь просто накидати список, не звертаючи уваги на престижність професії, реальність її здобуття.
Спробуйте зміркувати, що загального у всіх цих професіях. Може, те, що всі вони так чи інакше творчі? Може, всі вони дають певну міру свободи? Може, всі вони направлені на допомогу людям? Все, що завгодно, будь-яка схожість. Так ви зможете зрозуміти, що вам важливо в професії. І зможете знайти це ж і в інших спеціальностях.
Складіть зразковий список вимог до умов праці. На вулиці працювати або в приміщенні, сидяча робота або постійно пересуватися, в тісному спілкуванні з колегами або індивідуально, чітким графіком дня або вільним.
2. Проаналізуйте свої можливості і здібності («можу»).
Пригадайте предмети, які вам краще давалися (даються) в школі, завдання якого типа завжди було легко вирішувати.
Оцініть свій рівень інтелектуальних здібностей, комунікативних (уміння спілкуватися), організаторських.
Опишіть свої особисті якості — яка ви людина? Відповідальна чи ні, акуратна або неохайна, самостійна або суспільна і таке інше. Для більш точнішої інформації можна пройти відповідні психологічні тести в центрі зайнятості.
Оціните також свої фізичні і фізіологічні можливості, обмеження за здоров'ям.
3. Проаналізуйте описи професій.
Кожна професія вимагає від людини певних здібностей, умінь, особливих якостей. Все це називають професійно важливими якостями (ПВК).
Дуже важливо, чи є вони у вас. Професія може давати можливість реалізувати ті або інші цінності, надає ті чи інші умови праці, що співпадають або ні з вашими бажаннями. В рамках однієї професії різні спеціальності можуть мати декілька різних вимог, звертайте на це увагу. Детальні описи професій можна знайти в книгах або в Інтернеті, також у спеціалістів центру зайнятості.
4. Проаналізуйте ринок праці та можливість навчання.
У центрах зайнятості, Інтернеті можна знайти інформацію про те, які професії зараз найбільш або найменш затребувані в країні та вашому регіоні, як вони оплачуються. Майте на увазі, якщо ринок перенасичений фахівцями даного профілю, то вам потрібно мати набагато вищу кваліфікацію, щоб знайти роботу, тобто бути кращим серед кращих.
Обміркуйте можливості здобуття освіти за даною професією — чи навчають їй у вашому регіоні або доведеться переїжджати, чи є можливість безкоштовно здобути таку освіту.
5. Робіть свій вибір!
Це, звичайно, найскладніше. Одна професія подобається, дозволяє реалізувати схильності та інтереси, але не достатньо для неї тих або інших здібностей. Інша легко вам дасться, але не дасть можливості реалізувати якість своїх бажань і здібностей. А третя повністю підходить вам по можливостях та інтересах, але вона абсолютно не затребувана у вашому регіоні. Складно, наприклад, стати капітаном корабля в регіоні, де немає моря.
6. Що для вас найбільш прийнятно?
Переїхати в інший регіон вчитися і працювати? Відмовитися від своїх інтересів, реалізовуючи їх в своєму хобі? Або розвивати необхідні здібності, аби займатися тією професією, яка дозволить реалізувати себе повною мірою?
Вирішувати лише вам! Ви завжди можете звернутися до спеціаліста - профконсультанта у центр зайнятості за консультацією. Він звичайно не вирішить за вас, але допоможе проаналізувати вищезазначені етапи детальніше і зрозуміло. Проте пам'ятайте, що ні профконсультант, ні комп'ютер не зможуть зробити за вас ваш вибір.

www.dcz.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад