Якщо працюєш на "пташиних" правах

Сьогодні, коли на ринку праці відчутний дефіцит вільних робочих місць, існує дисбаланс між попитом і пропозицією робочої сили, тому незайняті громадяни погоджуються на будь-яке місце праці.
Суттєвою проблемою, яка зараз існує в Україні, є проблема тіньової економіки. Це, зокрема, стосується питання виплати роботодавцями працівникам заробітної плати „в конвертах” - тобто нелегальне використання роботодавцями праці найманих працівників.
Робота без документального оформлення трудових відносин з роботодавцем – одна з характерних прикмет нашого часу. Хоча більшість роботодавців дотримуються трудового законодавства, чимало таких, які порушують його. Бажання не сплачувати податки та передбачені чинним законодавством страхові внески - саме це зумовлює наявність нелегальної зайнятості та видачу зарплати „в конверті”. На жаль, такі порушення викриваються під час чи не кожної перевірки контролюючих органів.
Чинне законодавство визначає, що роботодавці за відповідними видами загальнообов'язкового державного соціального страхування зобов'язані сплачувати страхові внески за найманих працівників. Невиконання цих положень призводить до зменшення надходження соціальних внесків до фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, в результаті виникають ускладнення з наданням соціальних послуг та матеріального забезпечення застрахованим особам. Громадяни, в свою чергу, позбавляються законного права на весь передбачений законодавством обсяг соціального захисту, оскільки період нелегальної зайнятості не зараховується до страхового стажу, який надає особі право на відповідний вид соціального захисту, зокрема, на випадок безробіття.
Отже, слід усвідомлювати, що нелегальна трудова діяльність - це, по-перше, повна соціальна незахищеність найманого працівника (відсутність трудового стажу, відпустки, пенсійного забезпечення, неможливість скористатися лікарняним під час хвороби); по-друге, чималі збитки, які завдаються громадянам через несплачені податки та отриману обманним шляхом допомогу по безробіттю з бюджету Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття; по-третє, відповідальність перед законом, і не лише самого роботодавця, а й „нелегала” також.
Якщо громадянин працює в „тіні”, то він з часом відчує, що він працює на „пташиних” правах і втрачає стабільність, упевненість у завтрашньому дні.
Лише у разі настання страхового випадку усвідомлюються втрачені можливості. При настанні пенсійного віку незафіксований страховий стаж позначиться на розмірі пенсії, а можливо, і взагалі не дасть право на її отримання. Якщо зареєструватися як безробітний, виплата допомоги теж буде мінімальною, оскільки тільки офіційно оформлені трудові відносини з роботодавцем є гарантією допомоги.
Для забезпечення свого майбутнього найманий працівник повинен вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин через укладання трудового договору, а також регламентацію трудових відносин у відповідності до чинного трудового законодавства.
У разі відмови кожен громадянин має право звернутися до компетентних державних органів за захистом своїх конституційних прав.
Найманий працівник повинен зрозуміти: правильно укладений і зареєстрований трудовий договір захищає його права у багатьох сферах – трудових, страхових, цивільних. Додержання трудового законодавства та законодавства про зайнятість дасть змогу уникнути непорозумінь з контролюючими органами. Отже, гарантоване отримання державного соціального захисту в разі складних життєвих обставин - у власних руках працюючої людини.

www.netishyn.osp-ua.info

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад