Тривалий пошук роботи: як знайти місце під сонцем в кризу

Останні події в країні не дають приводів до оптимізму. Економічний спад спричинив урізання зарплат і звільнення співробітників у різних сферах. До того ж, прогнози залишаються песимістичними. За словами експертів ринку, у зв'язку зі складною економічною ситуацією в країні багато компаній прийняли рішення почекати більш стабільної обстановки і призупинили набір нових співробітників до грудня. Про те, що робити тим, хто тривалий час не може працевлаштуватися, дізнавався UBR.ua.
Правильно оцініть себе
Після хвилі звільнень багато хто стикнувся з проблемою, коли довгий час не можуть знайти роботу. За словами експертів, якщо тривалий пошук не дає результатів, потрібно продовжувати пошук і проаналізувати причини, чому не вдається знайти своє місце під сонцем.
"Багато претендентів, оцінюючи свої можливості схильні їх дещо перебільшувати. А буває так, що опис вакансій не дає повної картини про передбачувані завдання і розмір відповідальності. Людина відгукується на вакансію, але не отримує жодної відповіді", - розповідає провідний консультант банківської практики рекрутингової компанії Marksman Ілля Чепрасов.
Перше, що важливо зробити, радить він, оцінити свій досвід і зрозуміти які перешкоди можуть виникнути.
"Часто претенденти не можуть знайти роботу, оскільки їхні очікування від передбачуваного місця роботи не відповідають рівню компетенцій чи рівню володіння іноземною мовою. Причому це може бути і зворотна ситуація, коли людина володіючи всіма перерахованими якостями, схильна недооцінювати свої можливості. Наприклад, англійська мова: в описі потрібна вільна, а насправді, досить і гарної розмовної", - пояснює експерт.
Ілля Чепрасов рекомендує сильно не переживати в даній ситуації і не приймати першу ліпшу пропозицію, оскільки ви можете опинитися в ситуації, коли робота вас не влаштовуватиме або недооцінені очікування від вас потенційного роботодавця, і тим самим втратите час.
"В процесі пошуку приділіть увагу отриманню додаткової профільної освіти і тих навичок, які можуть вам стати в нагоді. Наприклад, вивчіть іноземну мову", - радить він.
Перекваліфікація. Почати все з нуля
Природно, не існує єдиного золотого правила для всіх. Це досить складне питання і абсолютно індивідуальне для кожного фахівця і ситуації.
"По-перше, потрібно дивитися і орієнтуватися по ситуації, кваліфікації, індустрії, в якій фахівець знаходиться. По-друге, багато що залежить від віку, рівня кваліфікації. Звичайно, 25-ти річному фахівцеві легше перекваліфікуватися, ніж 45-ти річному фахівцеві зі стажем роботи понад 20 років в одній індустрії", - зазначає старший консультант з рекрутингу компанії Brain Source International Ольга Штиль.
Що ж стосується питання, яку спеціальність обрати для перекваліфікації, щоб не помилитися, то тут теж треба розглядати індивідуально кожну ситуацію.
"Безумовно, найпростіше перекваліфікуватися в якусь суміжну, близьку індустрію, спеціальність. Наприклад, з будівельника, на монтажника. Із закупівельника, головбуха на фінансового директора. Так легше і фахівцеві, і так простіше переконати роботодавця дати вам шанс проявити себе в новій ролі. Важливо, прислухатися до себе, до чого більше є схильності, інтерес", - вважає рекрутер.
Щоб легше було прийняти рішення, можна запитати поради у професіоналів, які зможуть провести низку тестів, результати яких дадуть загальні рекомендації про бажаний напрямок.
Якщо ж ви вирішили докорінно змінювати напрям діяльності, будьте готові починати практично з нуля і відповідати на запитання про причини такого рішення.
"Приймаючи таке рішення, не раджу орієнтуватися на аналітику ринку праці у відкритих джерелах, навіть на інформацію в серйозних виданнях з репутацією, важливо оцінити тільки свої внутрішні відчуття та мотиви. Багато публікацій дають загальну картину, приблизні цифри, а орієнтуючись на них ви можете виявитися серед людей, які потраплять в статистичну похибку", - підкреслив Ілля Чепрасов.
Також, додав він, не приймайте емоційне рішення, а підходьте до питання з "холодною головою", тверезо оцінюйте всі можливі ризики та наслідки. До того ж, важливо оцінити які перспективи та кроки треба зробити, щоб нова діяльність не тільки була цікавою, але і приносила достатню компенсацію.
Як прискорити пошук
"Єдиного рецепту немає. Але можу з впевненістю сказати, що треба рухатися в усіх напрямках: розмістити резюме у відкритих джерелах, професійних спільнотах та соціальних мережах; відгукуватися на цікаві для вас вакансії", - говорить Ілля Чепрасов.
На його думку, найефективніший метод - погляд зі сторони: ходіть на інтерв'ю, практикуйте навички самопрезентації, обговорюйте відкрито з рекрутером або HR свої побажання, постарайтеся побачити себе з боку, очима співрозмовника з професійного середовища.
Часто людина не може сформулювати для себе декілька простих, але важливих питань, які дозволять розставити пріоритети та визначити можливості, на які він може розраховувати, зазначає експерт. Найпростіший спосіб їх почути, піти на інтерв'ю в рекрутингову компанію.
Важливо пам'ятати, що одну з ключових ролей відіграє мотивація. "Роботодавець при пошуку співробітника часто прагне знайти мотивованого співробітника, який працюватиме не просто за зарплату, а відчуватиме себе частиною колективу. Тому важливо проходячи співбесіди, не говорити тільки про потенційну зарплату, але і шукати для себе можливості для професійного розвитку", - резюмує Ілля Чепрасов.

www.ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад