Про що краще промовчати під час співбесіди

Більше половини (57%) шукачів так чи інакше змінюють інформацію про себе в резюме, а 54% роблять це під час співбесіди, свідчать дані кадрового порталу hh.ua.
Однак, як стверджують HR-фахівці, все таємне рано чи пізно стає явним. Відкрито брехати про себе і про свої досягнення - прямий шлях до провалу як мінімум з двох причин. По-перше, будь-яке професійне середовище - це мережа контактів. Іншими словами, роботодавець може навести довідки з попереднього місця роботи. По-друге, досвідчені рекрутери використовують ряд інструментів для виявлення брехні. Якщо в резюме вказати вільне володіння англійською, не виключено, що вам запропонують пройти співбесіду на іноземній мові. Але більшість роботодавців (77%) вважають, що здобувачам слід говорити не про всі свої негативні якості.
Зарплата на попередньому місці роботи. Зрозуміло, кожен з нас прагне до більш високого матеріального становища. Нерідко це стає основною причиною пошуку нової роботи. Проте буває, що шукачі умисно завищують рівень зарплати на колишньому місці, бажаючи отримувати ще більше. В даному випадку варто розуміти, що часто роботодавець непогано орієнтується у вартості пропонованих вами послуг на ринку праці. Тому ваші очікування повинні бути підтверджені досвідом і навичками. Висувати більш високі вимоги до зарплати варто, якщо ви претендуєте на посаду з більш високим ступенем відповідальності, а ваші вміння та навички відповідають цій посаді. Роботодавцям подобаються люди, які ставлять перед собою високу планку, але заява про амбіції не повинна бути порожнім базіканням.
Додатковий заробіток. Є щасливчики, яким вдається перетворити своє хобі в додаткове джерело доходу. А хтось у певний період життя хоче спробувати себе ще в чомусь. Якщо ви впевнені, що наявність підробітку ніяк не позначиться на вашій основній роботі, то про це варто просто промовчати. У роботодавця не повинно виникнути сумнівів, що ви маєте намір віддаватися роботі цілком і повністю. Якщо такої впевненості немає, то подумайте, що для вас пріоритетніше - місце в компанії зі стабільною зарплатою чи задоволення власних інтересів.
Причини звільнень. Відповідаючи на питання про причини звільнення, не поспішайте розповідати про всі підводні рифи. Постарайтеся подати правдиву інформацію собі на благо. Не варто згадувати про прискіпливість колишнього начальника. В іншому випадку про вас складеться враження як про людину конфліктну, схильну звинувачувати оточуючих. Почніть фразу з похвали, а потім вкажіть, що саме вас не влаштовує. Наприклад: "Мій колишній керівник був дуже вимогливим до співробітників. Це навчило мене робити свою роботу максимально добре. Але мені не подобався тотальний контроль з його боку, так як я схильний до самоконтролю". Відповідайте на поставлене запитання спокійно і максимально нейтрально. Скажіть, що на колишньому місці роботи була відсутня перспектива кар'єрного росту або вас не влаштовував графік роботи. Ці причини можна вважати цілком серйозними. Крім цього, ви відразу можете поцікавитися можливостями кар'єрного росту в даній компанії.
Дуже короткий період роботи. Кожен другий офісний працівник звільняється до кінця випробувального терміну. Якщо трапилося так, що з якоїсь причини ви працювали недовго, то про це бажано промовчати. Тим більше за такий короткий час ви не могли отримати особливо цінний досвід. Інша справа, якщо ваше перебування на посаді відображено в трудовій книжці. Краще про це згадати ще на етапі співбесіди. Потрібно вміти визнавати свої помилки. Скажіть, що трохи по-іншому уявляли особливості займаної посади. Але на цей раз ви маєте намір розібратися у всіх тонкощах роботи в компанії.
Вигадані заслуги. Слід пам'ятати, що за інформацію, зазначену в резюме, доведеться відповідати під час співбесіди. Якщо ви перерахували проекти, то будьте готові розповісти, в чому суть проекту, які завдання перед вами стояли і яких результатів ви досягли. Важливо показати потенційному роботодавцю, що отриманий вами досвід може бути корисним на новій посаді. Те ж стосується семінарів та тренінгів. Роботодавця не цікавить наявність сертифіката. Тому краще зробити акцент на придбаних навичках і прагненні до подальшого особистісного росту.
На особистому фронті. Коли рекрутер задає питання особистого характеру, навряд він робить це тільки заради цікавості. Головна мета - з'ясувати, як проблеми в особистому житті можуть відбитися на якості виконання обов'язків майбутнім співробітником. Якщо ви впевнені, що сказане не нашкодить вам, можете сміливо відповідати. Ваше завдання - переконати рекрутера в тому, що існуючі труднощі не завадять вам бути хорошим фахівцем. Наприклад, роботодавець говорить: "Ви вказали в резюме, що маєте п'ятирічну дочку. Як часто хворіє дівчинка?" Ви можете чесно відповісти, що дитина іноді хворіє. Але якщо подібне трапиться, то є людина, яка готова вас підстрахувати.
Таких ситуацій безліч. І кожна з них вимагає певного почуття гумору і спритності розуму. Головне пам'ятати, що замовчувати про щось – не значить брехати.

www.segodnya.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад