Зміна професії: змінювати або не змінювати - ось у чому питання

Напевно, кожному з нас хоча б раз в голову приходила думка: «А може я не тим займаюся? Може, варто змінити професію?». Однак у більшості випадків подібні думки відкидаються в перші ж хвилини з різноманітних причин. Хтось думає що «в його віці» вже пізно що-небудь міняти, хтось вважає цю думку банальною хвилинною слабкістю, хтось взагалі не знає з чого почати, а хтось просто боїться.
Причини, через які люди змінюють професію.
Хтось прагне змінити рід діяльності для того, щоб досягти соціального положення, яке дозволить почувати себе людиною, що реалізувалася, шановна усіма і навіть, можливо, перевершує інших за статусом і рангом;
Хтось змінює професію для самореалізації та морального задоволення, в пошуках себе та свого внутрішнього «я», у спробі реалізувати свій творчий потенціал;
Хтось готовий на зміни виключно в меркантильних цілях і обирає собі нехай і не особливо престижну, але досить-таки високооплачувану професію;
Хтось обирає собі нове заняття, тому що на поточному місці роботи немає можливостей для подальшого розвитку та реалізації професійних амбіцій, немає простору для самореалізації, і кар'єра зайшла в глухий кут;
Ну а хтось просто намагається встигнути за модою і кон'юнктурою ринку, змінюючи професії кожен раз, як колишня стає «немодною» або «неактуальною».
Найчастіше професію змінюють люди творчі, які мають безліч талантів у різних галузях і чудово справляються з багатьма обов'язками і завданнями. При зміні професії найголовніше - уважно прислухатися до себе і зробити вірний вибір, і тоді у вас буде виходити все, за що б ви не взялися, і робота буде приносити задоволення і радість.
Як не помилитися при зміні професії?
Отже, ви прийняли остаточне рішення і налаштовані змінити професію. Однією з найголовніших помилок є думка про те, що для зміни роду діяльності життєво необхідний новий диплом про вищу освіту. Це не так. Менеджери з персоналу цікавляться про наявність вищої освіти швидше для того, щоб оцінити загальноосвітній рівень людини, а не його навики. Звичайно, є професії, в яких без вищої освіти не обійтися - наприклад, лікарі чи фізики, хіміки. Однак їх не так багато, як може здатися, а для освоєння деяких, на перший погляд, непростих професій достатньо буде пройти короткострокові навчальні курси. Зрозуміло, що за цей час ви навряд чи отримаєте всеосяжні знання в тій чи іншій області, але базові навички вам гарантовані. А далі - практика, практика й ще раз практика. Адже меж досконалості немає.
Як зрозуміти, чи правильний вибір ви зробили? Дуже просто. Спробуйте зайнятися бажаною професією всерйоз. Наприклад, якщо хочете стати журналістом, пишіть в день одну-дві статті на актуальні теми, якщо перекладачем - перекладайте по кілька текстів на день. Причому не тих, які хочеться вам, а різноманітних і різнопланових. Через тиждень це заняття вам набридло? Це означає, що професія вам не підходить, продовжуйте пошуки, прислухайтеся до себе.
З чого почати?
Почніть з експериментів. Зовсім необов'язково відразу кидати основну роботу і починати бігати по співбесідах. Для початку можете поекспериментувати з професіями в режимі фріланса або підробіток. Так ви зможете на власному досвіді зрозуміти, наскільки вам підходить те чи інше заняття, чи дає вам робота саме те, чого ви від неї очікували. Ні? Не біда, адже ви завжди можете спробувати що-небудь інше.
Але ось, нарешті, ви визначилися і зі сферою діяльності, і з професією. Тепер можна безпосередньо приступити до розгляду можливих варіантів. Не варто обмежувати коло пошуків рідними, друзями і знайомими. Використовуйте всі доступні засоби - соціальні мережі, сайти з працевлаштування, професійні спільноти, яких в Інтернеті, на щастя, величезна кількість. Сплануйте, де, як і за якими критеріями ви будете шукати свою майбутню роботу, подумайте, в якій компанії вам хотілося б працювати. Складіть резюме, якщо це необхідно - проконсультуйтеся з фахівцем. Крім того, зараз стало модним прикріплювати до свого CV результати всіляких психологічних тестів: на IQ, на профорієнтацію і т.п. Найчастіше проходження подібних тестів коштує грошей, але в більшості випадків кошти, на них витрачені, повністю себе виправдовують. Маленька хитрість - ви можете складати своє резюме, виходячи з вимог роботодавця, прочитайте уважно опис вакансії, продумайте, які з ваших навичок і здібностей найбільш їм відповідають, і сміливо беріться за резюме.
У підсумку, можна сказати - не бійтеся змін! Проте й не поспішайте перевертати все життя з ніг на голову в один момент. Тверезо оцінюйте ситуацію і чітко визначте причини, з яких вам так хочеться щось в житті змінити.

www.dcz.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад