Головні помилки в резюме, які можуть коштувати вам роботи

Деякі помилки можуть бути очевидними, наприклад, друкарські помилки. Але є низка небезпечних помилок, що коштуватимуть вам бажаної роботи. В еру цифрових технологій резюме на папері може здатися минулим століттям, проте, LinkedIn ще не повністю замінив старомодне резюме, пише Fastcompany.com.
"Резюме є важливим елементом в пошуку роботи. Якщо воно добре підготовлене, воно розповість вашу історію і успішно продасть вас", - говорить кар'єрний експерт Glassdoor Джекі Барретт-Пойтдекстер.
З появою технологій нічого не змінилося. "Хоча технології і вийшли на перший план і змінили способи пошуку роботи, резюме все ж залишилося невід'ємною частиною процесу найму", - додає кар'єрний експерт CareerBuilder Метт Тарпей.
Але з іншого боку погане резюме може працювати проти вас. Експерти ринку праці виділили найбільш кричущі помилки, що вони зустрічають знову і знову, а також пояснюють як їх можна уникнути.
Граматичні помилки та друкарські помилки
У резюме неприпустима недбалість. За даними опитування CareerBuilder, 58% роботодавців відзначили, що граматичні помилки найчастіше зустрічаються в резюме. Це стає причиною відмови в роботі.
"У наш час дійсно немає ніякого виправдання для граматичних помилок", - говорить HR компанії Ascendo МейлеХаргетт. Найпоширеніші помилки це: коли зловживають словами, неправильно пишуть слова і надмірно використовують знаки пунктуації.
Надання невірної інформації
Роботодавець забракує ваше резюме, якщо навіть прості деталі будуть вказані не вірно. "Ваше резюме виглядає безсистемно, якщо ви вказали неправильний номер телефону, назви посад і дати роботи", - говорить Мейле Харгетт. Якщо ви говорите в своєму резюме, що орієнтовані на вивчення деталей або аналіз, після подібних помилок, вас точно не візьмуть на роботу. 
Будь-яку інформацію дуже легко перевірити у попереднього роботодавця. "Іноді назви посад не відповідають посадовим обов'язкам, і в ході інтерв'ю ми дізнаємося, що здобувач змінив назву посади, щоб отримати перевагу. Не дуже хороша ідея - ви ризикуєте отримати відмову", - підкреслив Мейле Харгетт.
Одне резюме на всі випадки життя
Це може бути сюрпризом для деяких претендентів, але одне резюме не може підходити на всі посади.
Згідно з опитуванням CareerBuilder, 36% роботодавців вважають грубою помилкою надання загального резюме. "Замість того, щоб розсилати одне резюме декільком роботодавцям, більш ефективно буде підготувати резюме під конкретну вакансію, щоб максимально відповідати опису і витратити час, щоб зрозуміти якого фахівця шукає роботодавець", - радить Метт Тарпей.
Резюме має орієнтуватися на потреби цільової аудиторії. "Якщо в описі вакансії йдеться, що потрібний фахівець з умінням аналізу ринку і планування, то ви повинні написати реальні приклади своєї роботи і результати, яких ви досягли", - зазначає Джекі Барретт-Пойтдекстер.
Ще один важливий момент - назва резюме. Зберігайте файл під своїм ім'ям, а не під назвою посади, на яку ви відправляєте, тому що роботодавці побачать, що відправляли його в кілька компаній.
Ретельно підбирайте стиль і шрифт
Не зловживайте шрифтами і графіками, які можуть відволікати рекрутера. Використовуйте один шрифт і розмір. Намагайтеся використовувати шаблон, так менеджеру з персоналу легше буде працювати з резюме.
Будьте конкретні
Ви ніколи не потрапите в яблучко, якщо ваше резюме буде розпливчастим. У такому випадку ваші конкуренти обіграють вас.
"Коли ви занадто багатослівні й розпливчасті, рекрутер не знає, яких результатів ви насправді домоглися. Роботодавці хочуть бачити якомога більше конкретної інформації на початку резюме. Тому намагайтеся виділити і описати свої досягнення відразу", - говорить Мейле Харгетт.
Занадто багато слів
Сьогодні не існує жорстких правил про довжину резюме. Але прийнято, що воно має бути на одну сторінку. Тим не менш, багато людей пишуть дві і більше, не враховуючи, що у рекрутера немає багато часу на одне резюме.
Намагайтеся максимально стиснути свій великий трудовий стаж і навички. "Вибирайте досягнення, які найбільш підходять під дану вакансію і відповідають корпоративним цінностям компанії", - розповідає Метт Тарпей.
"Загалом, претенденти повинні переконатися, що вони відповідають вимогам, і повідомляти про найактуальнішою інформацію, яка відображає опис вакансії, на яку претендують", - зазначає Джекі Барретт-Пойтдекстер.
Називайте точні дати
"Якщо ви не вказуєте точні дати у своєму стажі, у роботодавця з'являється підозра, що ви щось приховуєте. Якщо у вас є білі плями в трудовій біографії, опишіть це в супровідному листі", - радить Метт Тарпей.
Згідно з опитуванням CareerBuilder, 27% роботодавців відсутність конкретних термінів вважають також однією з найбільш поширених помилок, через яку кандидатуру автоматично відхиляють.
Описуйте навички
При складанні резюме, багато навичок можуть здатися необов'язковими для вас. Але в такому випадку рекрутерине бачать, що ви можете знайти кілька шляхів для вирішення конкретних завдань.
"Список ваших навичок покаже як ви можете використовувати їх на даній позиції і допоможе виділитися із загальної маси", - говорить Метт Тарпей.

www.ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад