Як розповісти на співбесіді, що ви були звільнені

Ми говоримо про звільнення в широкому сенсі: і про "гучне" звільнення з биттям тарілок і відповідним записом у трудовій. І про звільнення "тихе", коли співробітника ввічливо, але наполегливо просять до виходу.
У першому випадку складніше. Нічого не можна завуалювати. У другому - простору для маневру більше: зрештою, про звільнення можна не говорити.
Відповідь на питання: "Чому Ви пішли з попередньої роботи?" повинна бути готова в будь-якому випадку.
Роботодавець запитає про це обов'язково, так що підготуйтеся - імпровізація тут не найкраще рішення.

- Якщо в трудовій немає запису про звільнення, можна не відкривати роботодавцю подробиці. При цьому не варто говорити відверту неправду. Корисно пам'ятати, що роботодавець при бажанні наведе довідки і дізнається, що ваше звільнення пройшло далеко не гладко.
Спробуйте відповісти нейтральною фразою, наприклад: "Можливості для розвитку мого професійного та особистісного потенціалу вичерпалися. Я відчув, що даний етап моєї кар'єри завершений, я готовий перейти до наступного. Рішення про моє звільнення було обопільним. Заздалегідь були обговорені умови мого звільнення, я зі свого боку виконав усі зобов'язання. Я не маю претензій до роботодавця. Я доклав усіх зусиль, щоб роботодавець не мав претензій до мене, і сподіваюся, що так воно і є". Важливо, не чекаючи додаткових питань, сказати, що ви пішли безконфліктно.

- Коли рекрутер хоче з'ясувати причини вашого звільнення з минулої роботи, в його фокусі - ви, ваші відчуття з приводу ситуації і ваша реакція на поведінку всіх її учасників.
Припустимо, на минулій роботі керівник вчинив по відношенню до вас несправедливо. Ви починаєте про це в подробицях розповідати рекрутеру. Думаєте, він перейметься почуттям несправедливості, яке вас душить? Ні. Адже рекрутера не цікавить ваш бос, його цікавите ви, пам'ятаєте?
Тому, якщо вирішите розповісти про причини свого звільнення докладніше, акцентуйтеся на наступному: які у вас були можливості для гідного виходу з конфлікту, і як ви ними скористалися. Займіть позицію "Всі винні, крім мене", і інтерес рекрутера до вашої кандидатури згасне. Була проблема - ви її вирішили. Нехай рішенням стало звільнення. Але в цьому рішенні ви брали активну участь.
Про причини звільнення говоріть коротко, без емоцій. Які були проблеми - які напрямки виходу з ситуації ви бачили - як цим скористалися.

- Утримайтеся від негативних оцінок інших учасників конфлікту: вашого шефа, колег, партнерів. Чому? Див. попередній пункт. Рекрутера цікавить не ситуація в цілому (хто винен), а ви в цій ситуації.
Крім того, ніхто не відміняв етику спілкування. Говорити про інших людей в обвинувальних інтонаціях, виносити брудну білизну на публіку - погано.

- Якщо ви звільнялися голосно і за неприємних обставин, новий роботодавець з великою ймовірністю про це дізнається. Краще ви надайте йому свою версію подій, перш ніж він почне шукати інформацію і інтерпретувати її.
Знову ж, говорити явну неправду необачно. Звинувачувати інших - неконструктивно. Можна пом'якшити. Сказати чесно, що ви визнаєте, що були неправі. АЛЕ: ви винесли з ситуації корисні уроки. Непроста ситуація виявилася для вас випробуванням, з якого ви вийшли більш зрілою особистістю.
Якщо через звільнення вам ніяк не вдається влаштуватися на роботу, постарайтеся сприймати це спокійно.
Це - ваша відповідальність, результат колись прийнятого рішення. Переписати неприємну кар'єрну сторінку заново не вийде. Але можна написати нові сторінки. Проведіть внутрішню роботу над помилками. Будьте чесними з собою, і з потенційними роботодавцями. Шанс обов'язково буде. Скористайтеся ним, щоб повернути самооцінку на колишні висоти і впевнено йти далі.

ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад