Навчання за рахунок компанії: як переконати шефа?

Ви все частіше замислюєтеся над тим, що непогано б отримати диплом, але вас лякає той факт, що ви не подужаєте оплату навчання? Спробуйте поговорити зі своїм начальством, можливо, компанія оплатить вам навчання.
Як правило, солідні компанії зацікавлені в підвищенні професійних знань своїх співробітників, особливо якщо ці співробітники мають гарну репутацію. Якщо ви працюєте в такій солідній компанії і не збираєтеся з неї йти, у вас є шанси на те, що фірма сплатить ваше навчання, хоча б частково. До речі, в США було помічено: в тих установах, де підтримують прагнення до знань, плинність кадрів становить лише 12%. А ось у тих компаніях, де цього немає - всі 40%! Досить вагомий аргумент шефу, чи не так?
Однак не всі керівники так вже прагнуть «заштовхнути» своїх співробітників до вишу, ініціатива в будь-якому випадку повинна виходити від самого працівника. Як переконати шефа допомогти фінансово з навчанням?
Насамперед, бос повинен бачити, що ви - старанний співробітник, який ставиться до своєї справи з ентузіазмом, живе інтересами компанії. Правильний імідж - вже запорука успіху! Адже найчастіше з двох співробітників віддають перевагу не більш знаючому, а більш лояльному: брак знань можна надолужити!
Говоріть про те, що, навчившись, ви зможете стати більш ефективним і корисним компанії. Ви не станете витрачати багато часу на помилки через незнання. Якщо ваш керівник - людина прагматична, можете провести короткий розрахунок, скільки приблизно часу ви витрачаєте на виправлення помилок «через незнання», і зробить висновок: компанія значно виграє через підвищення вашої ефективності.
Зберіть відгуки та рекомендації про інститут або курси, на які ви збираєтеся. Наскільки краще почали працювати ті, хто пройшов навчання? Чи задоволені їх знаннями та вміннями їхні роботодавці? Хто з них зробив кар'єру або приніс відчутну користь своїй фірмі?
Запевніть в тому, що ви пов'язуєте своє майбутнє саме з цією конкретною компанією, ваші нові знання знадобляться їй. Можете використовувати елемент маніпуляції: якщо ви пройдете навчання за свій рахунок і зарекомендуєте себе з гарного боку, ви напевно звернетеся щодо збільшення зарплати. Якщо ж компанія сплатить навчання, ви задовольнитеся колишнім заробітком.
Запропонуйте ще один варіант: навчившись, ви зобов'язуєтеся передати опановані знання і вміння своїм колегам, провести безкоштовні міні-курси. У цьому випадку компанія, сплативши навчання одного співробітника, отримає декількох грамотних фахівців, що, погодьтеся, вигідно підприємству.
Запропонуйте сплатити частину навчання, скажімо, половину вартості вносите ви, половину - компанія. Цей варіант буде прийнятний у тому випадку, якщо ви бачите бажання начальства піти вам назустріч, але компанія переживає не найкращі часи.
Шеф не йде назустріч? Запропонуйте підвищити вам зарплату з тим, щоб у вас була можливість оплачувати навчання самостійно. Будьте готові до того, що при цьому варіанті на вас покладуть додаткові обов'язки.
Будьте готові до того, що, сплативши вам навчання, компанія вимагатиме гарантій того, що ви повернете свій обов'язок ефективною роботою. Можливо, з вами укладуть договір, за яким ви будете зобов'язані протягом певного часу не змінювати місце роботи.

www.goodhouse.com.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад