Шість порад. Як правильно влаштовуватися на роботу?

1. Як потрібно поводитися на співбесіді?

Співбесіда з роботодавцем - визначальний етап, від якого залежить, візьмуть вас на роботу чи ні, з випробувальним терміном чи без. Від результатів співбесіди також нерідко залежить і величина вашої майбутньої зарплати. Ось що радить київський психолог Володимир БУЗИНСЬКИЙ:
- Перед візитом до працедавця необхідно звернути серйозну увагу на свій зовнішній вигляд. Не випадково народне прислів'я твердить, що зустрічають за одягом, а проводжають за розумом. Тому одяг має бути строгим, охайним, взуття - чистим. Можливо, працедавець нічого не має проти джинсів і светрів, але може виявитися, що зовнішній вигляд підлеглих має для нього велике значення.
На співбесіду не можна запізнюватися. Краще прийти на 5-10 хвилин раніше, ніж одразу дати привід подумати, що ви непунктуальні.
Під час співбесіди вам слід розшифрувати кожну фразу присланого раніше резюме, оскільки працедавець будуватиме розмову, ґрунтуючись саме на цьому документі. Найчастіше претендента відразу просять розповісти про себе. Ваша розповідь не повинна бути дуже довгою. Чітка мова, небагато емоцій і якнайменше хвилювання. Тому буде доречно спочатку запитати: "Скільки у мене є часу?". Так ви зможете скоригувати тривалість свого монологу і одночасно підкреслити, що цінуєте чужий час. Головне правило при співбесіді: ніколи не говоріть погано про колишнє місце роботи і своїх колишніх співробітників. Адже це означає, що коли-небудь ви можете сказати щось подібне і про цю фірму.
Крім того, намагайтеся уникати слів "ні", "не знаю", "не можу". Якщо вас питають про проблему, у якій ви "плаваєте", краще чесно визнати: "Мені потрібно дві години, щоб відновити знання з цього питання, але таку роботу я зможу виконати".
Взагалі співбесіду можна умовно розділити на три етапи. Спочатку ви розповідаєте про себе і відповідаєте на запитання. Якщо ви зацікавили працедавця, то в другій частині вам пояснять, яка людина потрібна, можливо, запросять фахівця відповідного профілю, щоб перевірити ваші знання і вміння. Третя частина, заключна, зазвичай проходить через кілька днів після перших двох. Тоді вам можуть сказати: "Ви нам підходите". Тільки після цього ви маєте право самі ставити запитання. З'ясуйте ваші обов'язки, особливості роботи: нормований чи ненормований робочий день, яким буде ваше робоче місце, чи буде оплачуватися проїзд тощо. Ви повинні бути готові до запитання: "Скільки хочете заробляти?". Якщо ви цілеспрямовано шукали саме таку посаду, то, скоріше за все, вже склали уявлення про свою ринкову ціну. Як у такій ситуації не продешевити? По-перше, якщо не боїтеся ризикнути, назвіть трохи завищену суму. По-друге, визначте для себе межу, оплата нижче за яку вас не цікавить. Скоріше за все, вже зацікавившись вами, працедавець не опустить планку нижче за цю межу, але зате у вас буде і перспектива росту.

2. Що краще укласти - трудовий договір чи контракт?

Трудовий договір - це безстрокова угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або приватною особою. При цьому працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену договором, підкорятися внутрішньому трудовому розпорядку. В свою чергу, власник зобов'язується виплачувати вчасно заробітну платню і забезпечувати умови, необхідні для виконання роботи, передбачені трудовим законодавством, колективним договором і угодою сторін.
Контракт - особлива форма трудового договору, в якому вказуються: термін його дії, права, обов'язок і відповідальність сторін (у тому числі матеріальна), умови організації роботи, оплати праці і скасування договору (у тому числі дострокового).
Потрібно пам'ятати, що контракт найчастіше укладається на користь працедавця. Не буде зайвим, перш ніж підписувати, попросити його копію, щоб уважно вивчити вдома, проконсультуватися з юристом, а свою остаточну відповідь дати наступного дня - це нормальна практика, яка і працедавцеві підкаже, що ви - людина серйозна.

3. Як довго може тривати випробувальний термін?

Як правило, нового співробітника спочатку беруть на випробувальний термін, який у середньому триває від одного до трьох місяців. Щоб успішно витримати цей іспит, важливо чітко з'ясувати, чого чекає від вас працедавець, і визначити критерії якості вашої роботи. Наприклад, просто "бути паїнькою" або "підвищити об'єм продажу втричі". В цей період не треба намагатися ламати стереотипи, що склалися в колективі. Ви встигнете це зробити пізніше. І не треба проявляти ініціативу з приводу "обмивання" влаштування на роботу або отримання авансу. Можливо, в цьому колективі проповідується сухий закон, і своєю ініціативою ви одразу підпишете собі вирок.
Крім того, потрібно знати, що працедавець не має права встановлювати випробувальний термін таким громадянам: які не досягли вісімнадцяти років; молодим робітникам після закінчення професійних навчально-виховних установ; молодим фахівцям після закінчення вищих навчальних закладів; особам, звільненим у запас з військової або альтернативної служби; інвалідам, направленим на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи.

4. Яку зарплату встановлюють під час випробувального терміну?

Нерідко буває так, що працівника, який проробив пару місяців, відшивають: мовляв, випробування не пройшов і зарплата не призначена. Або видають третину заробленої суми. Це найгрубіше порушення! Умови про випробувальний термін і зарплату в цей час повинні бути обов'язково вказані в контракті. Це й буде документальним підтвердженням того, що ви трудилися на благо фірми. До речі, в період випробування на працівника розповсюджуються усі права й гарантії, передбачені Трудовим законодавством. Проте працедавець в тому ж контракті може обумовити, яка зарплата буде під час випробувального терміну, а яка - після його закінчення. І якщо ви такий документ підписали, то нарікайте тільки на себе.
До речі, бонуси і заохочення (наприклад, премії, "тринадцята зарплата") повинні бути також детально прописані в договорі. Буває, що співробітник одержує право на них тільки після року роботи в компанії.
А ось якщо фірма починає затримувати або недоплачувати зарплату вже під час випробувального терміну, то, мабуть, потрібно подумати про зміну роботи.

5. Чи обов'язково потрібно мати трудову книжку?

Трудова книжка - це основний документ про трудову діяльність і трудовий стаж працівника. Працедавець зобов'язаний вести трудові книжки на кожного співробітника.
При прийомі на постійну роботу на підприємство будь-якої форми власності (і не важливо - за договором або контрактом) у вас повинні взяти трудову книжку і незалежно від наявності або відсутності випробувального терміну протягом п'яти робочих днів зробити у ній відповідний запис, видати наказ про прийом на роботу і ознайомити вас із ним під розписку. Працівник має право вимагати завірену печаткою копію наказу. Якщо працедавець не зробив все це, краще відразу пошукати інше місце.

6. Чи можна працювати разом з родичем у одній фірмі?

Все залежить від близькості рідні. Власник підприємства має право вводити обмеження на спільну роботу на одному і тому ж підприємстві, в установі, організації осіб, які є близькими родичами (батьки, подружжя, брати, сестри, діти, а також батьки, брати, сестри і діти подружжя), якщо у зв'язку з виконанням трудових обов'язків вони безпосередньо підлеглі або підконтрольні одне одному.
В той же час багато приватних фірм комплектується саме із близьких людей. Навіть у найвищих ешелонах влади, особливо за останні два з половиною роки, махровим цвітом розцвіло кумівство. Отже все залежить від того, хто є начальником.

Підготував Віктор СМИРНОВ

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад