Забезпечення молоді першим робочим місцем

Відповідно до Закону України «Про забезпечення молоді, яка отримала вищу або професійно-технічну освіту, першим робочим місцем з наданням дотації роботодавцю» дотація надається у разі прийняття на роботу за направленням державної служби зайнятості молоді на перше робоче місце за отриманою відповідною професією (спеціальністю) згідно з переліком професій (спеціальностей), затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 223 від 19.03.2008 р. «Деякі питання надання роботодавцям дотації для забезпечення молоді першим робочим місцем» (далі – Постанова) зі змінами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України № 577 від 14.07.2010р.

Ухвалене рішення дає змогу не лише суттєво прискорити та поліпшити працевлаштування випускників, а й задіяти механізм стимулювання розвитку пріоритетних галузей економіки, що відчувають нестачу робочої сили. Тому нині держава надаватиме дотації для першого працевлаштування за професією «маляр», «муляр», «токар», «електрогазозварник», «фрезерувальник», «слюсар-ремонтник», «тракторист» та ін., а також менеджерів, фінансистів, бухгалтерів, економістів, агрономів, ветеринарів за інших випускників за спеціальностями згідно переліку професій та спеціальностей, за якими роботодавцям може надаватися дотація для забезпечення молоді першим робочим місцем.

Першим робочим місцем з наданням роботодавцю дотації забезпечується молодь, яка звернулася до державної служби зайнятості не пізніше 6 місяців після закінчення навчального закладу (без врахування періоду проходження строкової військової або альтернативної (невійськової) служби) та перебуває на обліку в державній службі зайнятості як безробітна.

Дотація надається роботодавцю, який використовує найману працю не менше 6 місяців та за умови відсутності у нього протягом останніх 6 місяців скорочення чисельності працівників за професією (спеціальністю), за якою працевлаштовується молодь.

Дотація не надається роботодавцям, які не перебувають на обліку як платники внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття або мають на дату звернення заборгованість за страховими внесками, нараховану пеню та фінансові санкції.

Дотація надається роботодавцю щомісячно протягом одного року в розмірі фактичних витрат на основну та додаткову заробітну плату прийнятої з наданням дотації молоді (але не вище середньої заробітної плати, що склалася за всіма видами економічної діяльності у регіоні) за минулий місяць, або обчисленої з неї відповідної суми в разі, якщо особа працювала неповний місяць) та сум внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Роботодавець зобов'язаний забезпечити гарантії зайнятості молоді, прийнятої на роботу з наданням дотації, та не розривати трудовий договір за скороченням чисельності або штату працівників протягом двох років.

Для роботодавців отримання дотації - істотна економія коштів протягом року на заробітну плату, включаючи нарахування, та економія коштів на підготовку кадрів. Адже за рік роботи працівник стає спеціалістом потрібного профілю та рівня кваліфікації у відповідності з вимогами конкретного робочого місця та підприємства в цілому, здобуває необхідний досвід роботи. Розмір заробітної плати, при цьому, не є мінімальним, а на рівні середньої по області.

У Державному бюджеті України на 2010 рік на даний напрямок роботи передбачено 10 млн. грн.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад