Вибір професії : ERP-програміст

ERP (Enterprise Resource Planning) - це комплекс програм, які дають змогу створити єдину автоматизовану систему управління підприємством (або його ключовими бізнес-процесами). Він містить у собі набір підсистем, пов'язаних з діяльністю компанії: фінанси (бухгалтерський і податковий облік та звітність, бюджетування тощо), виробництво, управління кадрами, маркетинг і продаж (CRM) та інші.
ERP-система дає змогу досягти злагодженої роботи різних підрозділів підприємства, знижуючи при цьому адміністративні витрати.
Останнім часом необхідність впровадження ERP-систем усвідомлює все більша кількість підприємств. Таким чином, зростає й попит на фахівців цієї галузі. Робота в компаніях-інтеграторах обіцяє працівникам значні перспективи в плані кар'єрного та фінансового росту. А тому багато теперішніх випускників технічних вузів готові відмовитися від роботи за спеціальністю і розпочати кар'єру з посади стажиста в компаніях-інтеграторах.
Сферу ERP-технологій неможливо вивчити за книгами або інститутськими курсами на такому рівні, щоб вступати у будь-який реальний проект, а фахівців на ринку не вистачає. Часто компаніям, які займаються впровадженням ERP-систем, потрібна людина, яка бажає розвиватися у цій сфері, але не володіє належним досвідом участі в реальних проектах. Якщо ви вчилися або тільки закінчуєте технічний вуз, маєте відношення до програмування та логічне мислення, то вам буде близька посада ERP-програміста.
Такі фахівці відповідають за технічний бік реалізації проекту: написання коду, стабільність роботи програми тощо. Що масштабнішим є проект, то більше програмістів у ньому задіяно. Кожен фахівець займається окремим блоком роботи та повинен знати його досконало. Програмісти можуть працювати над адаптацією тієї або іншої частини вже готової програми до конкретних умов або особливостей підприємства, технічним дизайном, налаштуванням інтерфейсів користувачів тощо.
Специфіка професії:
Плюси професії:
• Роботодавець надає навчання та досвід роботи під своїм брендом
• Досвід роботи обчислюється завершеними проектами (якщо проект впроваджується швидко)
• Динамічний ріст оплати праці, який відповідає рівню компетентності й обов'язкам у проекті
• Затребуваність на ринку праці
• При налаштування кожної наступної системи фахівець одержує масу нової корисної інформації.
Мінуси професії:
• Невисока заробітна плата на початковому етапі
• Досвід роботи обчислюється завершеними проектами (якщо проект триває довго)
• Занадто багато часу працюєш з одним продуктом,
• Не факт, що досвід роботи з однією ERP-системою буде цінуватися в іншого ІТ-інтегратора, який працює з іншою ERP-системою.
Місце роботи:
Системні інтегратори, компанії з ІТ-консалтингу (впровадження), ІТ-відділ підприємств, де вже встановлена ERP-система (підтримка).
Особисті риси:
ERP-програміст повинен мати усі риси, властиві класичному програмістові:
• терпіння та витримка в процесі розробки та налаштування програми;
• уміння швидко адаптуватися до нового;
• об'єктивно оцінювати можливості технологій та їхнє використання в кожному конкретному випадку.
Кар'єра та зарплата:
Після завершення трьох-чотирьох проектів програміст зазвичай стає або провідним розробником (архітектором), або перекваліфікується у консультанта.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад