Перспективи та досягнення в галузі освіти і науки у Чернівецькій області. Освітяни готові прийняти школярів

За словами Михайла Йозефовича Бауера, начальника Головного управління освіти і науки Чернівецької області,до початку навчального року практично завершені капітальні та поточні ремонтні роботи в 349 загальноосвітніх школах області (готовність 97%), 154 дошкільних установах (готовність 89,5%), 22 позашкільних (готовність 98%). На цей час навчальні приміщення (класні кімнати, кабінети) більшості шкіл області стовідсотково підготовлені до роботи та прийому дітей (Заставнівський район – 100%, Кіцманський – 100%, Кельменецький – 100%, Хотинський – 100%, міста Чернівці та Новодністровськ – 100%).
Цікавило журналістів, чи будуть до 1 вересня введені в дію нові об’єкти.
Начальник Головного управління розповів, що передбачається здати в експлуатацію новий ДНЗ в с. Чорногузи Вижницького, Михайлівський НВК Глибоцького району та корпус площею 4 тис. м. кв. Буковинського університету.
Високу будівельну готовність має новобудова Молодійської ЗОШ І – ІІІ ст. (можливі терміни здачі – вересень - грудень 2010 при достатньому фінансуванні).
"Триває будівництво Куликівської школи-сад на 198 учнів з дитячим садочком на 50 місць, готовність якої складає 70% та Петрашівського ДНЗ готовність – 70%. У с. Лужани Кіцманського району. Будується Лужанський ЗНЗ І-ІІІ ст.", - додав Михайло Йозефович.
Обговорювалося також питання зміни системи навчання в школах у зв’язку із "поверненням 11-річки". Начальник Головного управління наголосив, що ні про яке "повернення" не йдеться. Йдеться про запровадження нового, 11-річного терміну здобуття повної загальної середньої освіти зі збереженням кращих ідей 12-річної школи (профільність навчання, можливість здобуття професійної освіти в школі тощо), а не "повернення", "зупинку реформи", "консервування". Оскільки з 2001 року реформування загальної середньої освіти вперше розпочалося на основі Державних стандартів. "Тобто, сьогоднішні учні 2-9 класів навчалися за програмами, розробленими відповідно до Державних стандартів, що суттєво відрізняються від програм колишньої 11-річної школи. Крім того в навчальний процес введено нові предмети (Основи здоров’я, етика, природознавство), запроваджено компетентісний підхід", - зауважив Михайло Йозефович. "Як вже неодноразово зазначалося, усі навчальні плани, програми, підручники для учнів 1-9 класів залишаються чинними. Над цими документами для 10-11 класів у Міністерстві освіти і науки наразі працюють фахівці, вчені, вчителі". В цьому контексті прозвучала інформація, що у 2010 році відсоток охоплення дошкільною освітою дітей 5-річного віку, які підлягають навчанню у закладах системи освіти, становить 98,4%. Краще охоплення дітей п’ятирічною освітою у Кельменецькому та Хотинському (100%), Кіцманському (99%), Глибоцькому (98%) районах, містах Чернівці, Новодністровськ (98%). Найнижчий показник – у Вижницькому (75%), Путильському (89%), Сокирянському (91%) районах.
Начальник Головного управління звернув увагу присутніх журналістів на виховну роботу у навчальних закладах. «Я вже неодноразово повторював, що ми повинні відмовитись від всіх надуманих заходів у навчальних закладах. Саме на уроках вчитель повинен формувати світоглядні цінності учнів. Адже він є прикладом для дітей, та, на жаль, не завжди позитивним».
На завершення начальник Головного управління поділився з присутніми досягненнями, серед яких Михайло Йозефович називає створення комунального закладу "Буковинська Мала академія наук учнівської молоді" та реорганізацію комунального закладу "Чернівецька спеціальна школа-інтернат №1" в "Чернівецький обласний навчально-реабілітаційний центр №1".

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад