На думку експертів, ринок праці вже не є ринком роботодавця

На думку експертів, ринок праці вже не є ринком роботодавця

Як з'ясували автори дослідження, незалежно від ситуації в економіці та на ринку праці співробітники залишають компанію з двох причин: невідповідність очікувань в оплаті праці (45%) і відсутність перспектив професійного розвитку (42%). При цьому рішення про зміну роботи дуже часто приймалося кандидатами вимушено, через скорочення або згортання бізнесу роботодавця (частка таких працівників в Україні склала 15%).

Про це йдеться в дослідженні ринку праці-2010 холдингу «Анкор», яке є урозпорядженні focus.ua.

Також на рішення співробітника залишити компанію впливають виконання нецікавих завдань і функцій, бажання змінити сферу/галузь, несприятлива атмосфера в колективі, нестабільне положення компанії на ринку та постійні переробки.

Опитування показало, що більша частина респондентів працює в одній компанії 1-2 роки (37%). Лояльними одній й тієї самій компанії понад 5 років є найменша кількість опитаних (13%).

Тенденція говорить про рішучість кандидатів змінювати роботу у випадку, якщо на поточному місці вони стикаються з вкрай неприйнятними для нього умовами перебування в компанії. Про це свідчить також досить висока частка респондентів, що затрималися на останньому місці роботи не більше 1 року (24%).

В 2008-2009 році ринок праці залишався ринком диктату роботодавця. Однак за попередній 2010 рік позначилася тенденція, відповідно до якої саме кандидат вибирає з декількох пропозицій роботодавців. При пошуку роботи більшість шукачів в 2010 році одержували від двох до трьох пропозицій одночасно.

Дослідження проводилося в грудні 2010 - січні 2011 серед 2372 працівників національних і іноземних компаній в Україні в понад 30 містах України. Більшість респондентів склали менеджери середньої ланки та фахівці (40% і 34% відповідно). При цьому найбільш значна частка людей, які взяли участь в опитуванні - співробітники відділів продажів, а також фінансових відділів/бухгалтерії, маркетингу/реклами/PR - 19%, 13% і 9 % опитаних відповідно. Співвідношення чоловіків і жінок в опитуванні - 54% і 46%, відповідно.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад