Вагітна в офісі

Вагітна в офісі

Вагітна жінка працює з багатьох причин. Одним не хочеться переривати вдало розпочату кар'єру, втрачати роботу в хорошій, стабільній компанії або роботу недалеко від будинку. Інші - настільки розумні працівники, що їх немає ким замінити: начальство вмовляє їх попрацювати довше. Третіх нікому підтримати матеріально і для них важливою є декретна допомога. 

Необхідність для жінки працювати під час вагітності створює деякі труднощі і для неї самої, і для її колег.

Працюючим вагітним нелегко. Бувають, звичайно, такі жінки, які всю вагітність відчувають себе чудово, а потім легко і невимушено народжують, але таких - лічені одиниці. В основному, майбутні мами відчувають ті чи інші нездужання, які заважають їм жити на те життя, яку вони вели раніше.

1. Наприклад, жінці стає важко вчасно добиратися на роботу: сильно закачує у транспорті, доводиться виходити з маршрутки чи автобуса через те, що стало погано, а потім довго чекати наступного.

2. Більшість вагітних погано переносить запах тютюну. Зазвичай в офісах немає категоричної заборони на куріння. Можливо, прямо на робочому місці і не курять. Втім, щоб вагітної стало погано, досить того запаху, який володар шкідливих звичок приносить із собою, повертаючись з курилки.

3. Дуже важко для вагітних помногу сидіти. Коли людина сидить, все навантаження від його ваги переноситься на хребет. Оскільки вага жінки, що чекає дитину, значно збільшується, від довгого сидіння з'являються сильні болі в спині. А вже сидіння за комп'ютером багато лікарів вважають небезпечним для здоров'я майбутньої дитини.

4. Працюючій вагітної важко стежити за правильним харчуванням, яке необхідно їй в цей період.

5. Треба додати ще, що оточуючі помічають, що поруч вагітна, поступаються місцем у транспорті, починають ставитися з розумінням і повагою, коли живіт вже досить великий. Між тим, жінка набагато частіше гірше відчуває себе на ранніх термінах вагітності, коли організм тільки почав перебудовуватися, коли мучить токсикоз, запаморочення, можливі непритомність.

Одним словом, проблем вистачає. І що б не говорили наші віддалені бабусі, що народжували в полі - і все було чудово, є деяка різниця між в'язкої снопів на свіжому повітрі і задушливій натовпом у метрополітені в годину пік.

Ну і працювати з вагітною непросто. То їй зле, то треба з'їздити в жіночу консультацію в робочий день (у вихідні лікарі не працюють), то їй раптом необхідно лягти в лікарню на збереження тижнів на два, а її роботу в цей час повинні виконувати інші.

Частіше на вагітну співробітницю на роботі просто махають рукою. Ну який, мовляв, вона працівник, їй би до декрету дотягнути. І ставляться зі співчуттям до її становищу. Але буває, що на голову вагітної жінки сиплються з боку колег суцільні претензії. Наприклад, що вона тільки ниє та стогне, а всі за неї працюють. Що в неї якісь капризи: то їй не кури, то їй не лай. І взагалі, як кажуть деякі співробітниці: «я сама двох народила-виростила, і нічого - жива». Або: «проект горить, а вона народжувати надумалася».

Як вирішити подібну ситуацію? Спробувати зробити так, щоб очікує дитину жінка могла спокійно заробити декретна допомога і робота від цього не страждала.

Майбутній мамі можна дати кілька простих і, в принципі, здійсненних рад.

1. Постарайтеся на роботі брати не «відсиджування», а якістю. Тобто якщо ви будете виконувати реальну частину роботи за коротший час, можливо, вам вдасться домовитися про те, щоб ви могли йти з роботи раніше, а приїжджати пізніше. Якщо вже неодмінно потрібно відсидіти, підшукуйте собі протягом робочого дня прийменники, щоб пройтися. Наприклад, віднести ділову папку з однієї будівлі в іншу. Зрештою, можна кілька разів в день виходити з приміщення, щоб подихати повітрям. Виходять ж курці - і вважають, що у них для подібних перерв законодавчу основу. Ваше законно тим більше.

2. Погано переносите транспорт? Може, краще підшукати роботу ближче до будинку. Ви можете втратити при цьому в зарплаті і декретних, але зате не будете щодня мучитися і боятися за майбутньої дитини.

3. Чудово, якщо ви хороший фахівець, давно перевірений, цінний кадр, без якого не може обійтися ваша фірма. Під ваше стан і ваш графік будуть підлаштовуватися, необхідні вам для роботи умови будуть створювати. Можливо, вам навіть вдасться перейти на надомну роботу, деякі професії, наприклад, бухгалтер, редактор, журналіст, фотограф не вимагають постійної присутності в офісі. Ви можете виконувати свою роботу сидячи вдома, до обопільного задоволення - вашому і начальства.

Як жити і працювати з майбутньою мамою

Щоб не апелювати до совісті та добрих почуттів роботодавця та колег вагітної, не нагадувати, що «всіх мама народила», не звертатися до їх громадянському обов'язку сприяти підвищенню народжуваності в країні, скажемо тільки кілька слів, як жити і працювати з вагітною в одному офісі.

1. Якщо сам по собі її черевце не викликає у вас почуття розчулення, спробуйте поглянути на ситуацію тверезо. Зараз у вас створюється враження, що нічого, крім майбутнього дитини, її не цікавить, у тому числі й робота, що робота їй ніби й не потрібна. Насправді, якщо вже вона вирішила під час вагітності працювати, то їй дуже потрібна робота. А після народження дитини вона їй буде потрібна ще більше. На те, щоб ростити дитятко, лікувати-вчити, потрібні кошти і чималі. Відсидівши декрет, ваша колега з подвоєною енергією візьметься за роботу і займеться своєю кар'єрою. По-перше, тому що грошей їй тепер потрібно в два рази більше, а по-друге, тому що за час відпустки їй набридне роль домогосподарки. І якщо ви зараз не створите їй нестерпних умов праці, то здійснювати свої трудові подвиги вона повернеться до вас. Таким чином, ви отримаєте доброго й відданого компанії співробітника.

2. Якщо майбутня мама за станом здоров'я не може виконувати весь обсяг робіт, який виконувала звичайно, вона може навчати людини, яка прийде до неї на заміну. І так відпрацьовувати свою зарплату.

3. Всі знають, що перепади настрою вагітних пов'язані зі зміненим гормональним фоном в їх організмі. Але коли людина у відповідь на безневинне запитання «Куди подівся документ?» Раптом починає ридати, не всі можуть адекватно на це реагувати. Вас може дратувати її неуважність, забудькуватість, запізнення, повільність, але перш ніж дратуватися, подумайте, що на відміну від інших людських недоліків, вагітність - стан тимчасове.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад