Інвалідність - не завада на шляху до працевлаштування

Інвалідність - не завада на шляху до працевлаштування

Майже кожен з нас хоч іноді нарікає на свою долю – щось не ладиться у родині, не влаштовує робота, низька заробітна плата… І майже кожен з нас розуміє, що все було зовсім не так кепсько, як здавалося лише тоді, коли це «все» втрачає… А що ж говорити про людей, які через негаразди із здоров’ям втратили роботу? Адже наявність роботи це не лише стабільний заробіток, але й певний соціальний статус, можливість спілкування і самореалізації. Втративши все це не у кожного вистачає знань і досвіду, щоб самостійно розв'язати проблему пошуку роботи, а коли стан здоров'я обмежує можливості цього пошуку, а бажання і сили працювати є – це взагалі трагедія.

Держава надає можливість громадянам з особливими потребами знайти підтримку в цей важкий період – це можливість звернутися за допомогою до служби зайнятості, де можна отримати безкоштовні послуги, які допоможуть в пошуку роботи.

Основна мета державної політики у сфері зайнятості – забезпечення умов для реалізації права громадян на працю, сприяння зайнятості населення та запобігання масовому безробіттю, здійснення соціального захисту тимчасово непрацюючого населення та підтримка неконкурентоспроможних на ринку праці громадян.

Відповідно до нормативних актів державна служба сприяє працевлаштуванню тільки тих інвалідів, які до неї звертаються, та працевлаштовує їх на створені та пристосовані для них робочі місця, про які підприємства мають інформувати центри зайнятості. Крім того, служба зайнятості надає інформацію для можливого працевлаштування інвалідів на звичайні неспеціалізовані робочі місця різноманітних професій. На сьогодні це сторожа, підсобні робітники.

Центр зайнятості обладнано пандусом для безперешкодного отримання послуг, створено умови для вільного доступу та оформлені куточки для осіб з обмеженими фізичними можливостями – це описи професій, відеоматеріали, буклети, листівки, довідники, перелік рекомендованих навчальних закладів та професій із зазначенням медичних протипоказань до деяких з них, паспорти підприємств, організацій тощо. Вони мають можливість ознайомитись з переліком послуг, які надаються службою зайнятості, отримати необхідну консультацію щодо працевлаштування на робочі місця для інвалідів, професійної підготовки, підвищення кваліфікації, перепідготовки.

Але на сьогодні питання працевлаштування і зайнятості інвалідів залишається складним. Переважна більшість інвалідів, що звертаються до служби зайнятості, перебувають на групі інвалідності понад один рік. Таким чином, поряд із втратою фізичних можливостей відбувається ще й втрата професійних навичок. А відсутність у інваліда професійної підготовки або неадекватність її рівня потребам ринку праці зменшує його шанси на працевлаштування і, як наслідок, на активне соціальне життя.

Іншою перешкодою у працевлаштуванні інвалідів є невідповідність між професійно-кваліфікаційним складом вакансій, які пропонують роботодавці для інвалідів, та медичними показниками і станом здоров'я шукачів роботи. Роботодавці надають вакансії, робота на яких потребує фізичного навантаження (підсобний робітник, контролер енергонагляду). Крім того, задовольнити потребу роботодавців іноді неможливо в зв'язку з тим, що для значної частини інвалідів найбільш підходящими є пропозиції надомної роботи.

Крім того, слід зауважити, що спеціалісти центру зайнятості постійно співпрацюють з центром соціальної служби для молоді, проводять тестування для школярів, які належать до категорії громадян з особливими потребами та бажають визначитися з майбутньою професією, запрошують до участі у різних заходах, направлених на підвищення інформованості щодо можливостей служби зайнятості у допомозі даній категорії громадян.

Хочу звернути увагу, що 90% успіху залежить саме від людини, від її настрою та бажання працювати, адже спеціалісти центру зайнятості допоможуть визначитися у якому напрямку шукати роботу, згідно професійних навичок та складу характеру, ознайомлять з наявними вакансіями або підприємствами, що ведуть постійний прийом на вакантні посади, але примусити працювати неможливо!

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад