10 кроків для щастя та здоров'я на робочому місці

10 кроків для щастя та здоров'я на робочому місці

Встаньте з офісного крісла

Сидяча робота не тільки викликає ломоту в попереку та біль у плечах. Вона стає причиною набору зайвої ваги. Відсутність рухової активності вісім годин поспіль п'ять днів на тиждень спричиняє катастрофічне - на 94% - зниження вироблення ліпази. Цей фермент відповідає за метаболізм жирів. Більше стійте та більше рухайтеся. Наприклад, вести переговори по мобільному цілком реально, гуляючи офісними коридорами, а пити чай з колегами можна стоячи, ніби на фуршеті.

Полюбіть одноманітність

У роботі є місце як творчим моментам, так і зовсім прозаїчним і рутинним речам, від яких відвертає, але які робити все-таки потрібно. Як перестати ненавидіти одноманітність? Його, як не парадоксально, потрібно полюбити, розчинитися в ньому, упокоритися з ним. Такий психологічний прийом застосовують професійні спортсмени, коли протягом цілого тренування відпрацьовують єдиний елемент техніки виконання вправи. У методичності є своє задоволення!

Відкиньте нетерпіння та роздратування

Іноді бувають моменти, коли терпіння на все не вистачає, а новий поворот у проекті лякає складністю. Не дратуйтеся та не засмучуйтеся. Просто скоротіть розмір планування. Для вас повинне мати значення те, чим ви займаєтеся тут і зараз.

Змініть оточення

Ще один чисто психологічний трюк, який допомагає поборотися з нудьгою на робочому місці. Ви цілком можете зруйнувати рутину дуже простим, але не цілком очевидним способом - зміною оточення. Зробіть перестановку в кабінеті або у своїй секції «опен спейса». Перегляніть робочий ритм. Спробуйте спілкуватися з колегами по телефону, а не за допомогою електронної пошти. Загалом, привносіть в працю новизну. Вона завжди освіжає.

Працюйте над складними проектами по п'ять хвилин

У вас є проект настільки великий і відповідальний, що перед ним від страху опускаються руки, а наближення дедлайну очікується ніби прихід кінця світу? Це все надумане. Просто дайте собі слово працювати над цим проектом по п'ять хвилин на день. Стримавши слово та поринувши в проект, ви виявите, що все не так вже погано. Більше того, навіть добре - настільки, що ви захопитеся та витратите на цей жахливий проект годину замість п'яти хвилин. І зробите набагато більше, ніж очікували. Але не забудьте про дану обіцянку: завтра правила п'яти хвилин доведеться дотриматися знову. Відкушуючи від масиву роботи по шматочку щодня, ви самі не помітите, як виявитеся біля наміченої мети.

Кваптеся повільно

Цей слоган з даїшних агіток надзвичайно доречний у побуті найманого співробітника. Але він має під собою ще й чисто фізіологічне підґрунтя. Наприклад, тренування в спортзалі в рівному ритмі набагато корисніше для здоров'я, ніж короткочасний «вибух» на межі можливостей. Пам’ятайте про це, займаючись справами служби. Краще спеціально загальмувати робочий процес, закрити поштовий клієнт, відключити телефон, але доробити розпочате. Виконавши досвід над собою кілька разів, можна буде оцінити результати. Якщо ви всі зробили вірно, ви здивуєтеся самі собі.

Завжди знаходьте час для перекусів

Людина може досить довго обходитися без води і їжі, але тільки чи потрібне це в умовах офісу? Раз о другій годині робіть перерву на те, щоб з'їсти трохи фруктів, горіхів або скибочку темного шоколаду. На столі завжди тримайте пляшку води, особливо після обіду, щоб не дати собі наїстися солодкого. У цей час організм особливо вимагає цукру та кави, а вони не є корисними. Кілька ковтків мінералки притуплять бажання спуститися до буфету і скупити в ньому всі десерти.

Не зневажайте «духовним фітнесом»

Не найкращий клімат у найбільш чарівній країні на світі зробить песимістом кого завгодно. Але тільки не вас. Похмурі думки, викликані невідомо чим (погодою, справами на роботі, дурними новинами з особистого фронту й ін.), повинні бути негайно «відформатовані» вами. Ніяких «це занадто важко» або «навряд чи в мене вийде»! Тільки «у мене є все, щоб вирішити це завдання» і «що я повинен засвоїти, щоб я впорався?»

Ви тут і зараз

Неабияка частина людей є перфекціоністами - це видно по коментарях до редакційних статей. Раз так, то ви, добродії, маєте схильність звинувачувати себе, якщо якась робота була виконана вами неідеально. Це неправильно. Замість цього запитайте себе: «А чи роблю я все від мене залежне прямо тут і прямо зараз?» Замість того, щоб ганятися за ідеалом (якого, як відомо, не існує), робіть максимум, що у ваших силах, у кожний момент часу. А замість самоїдства краще б спокійно та злегка відсторонено проаналізувати власні помилки та полюбити їх - хоча б тому, що вони зробили вас краще, ніж ви були до того, як їх зробили.

Збирайте гроші та здоров'я

Створення фінансової «подушки безпеки» - один з найбільш геніальних винаходів протестантського світу. Гарним мотиватором для нагромаджень може стати теза про те, що бути здоровим і щасливим можна й на заслуженому відпочинку - якщо на цей відпочинок нагромадити. Говорячи про «нагромадити», мова йде не тільки про гроші. На депозит можна покласти й здоров'я. Так, щоб жити в чистому районі міста (або за міською рисою), правильно харчуватися, добре висипатися та давати собі достатньо фізичного навантаження, потрібно платити. Але не сприймайте ці витрати як витрати, від яких потрібно позбутися за всяку ціну. Це - ваш внесок у міцне здоров'я зараз, що буде запорукою довгого та щасливого життя потім. 

За матеріалами e-xecutive.ru.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад