Зарплата в "конверті" позбавляє соціальних гарантій, а низький розмір її виплати гідної пенсії в майбутньому

Зарплата в

Однією з найболючіших проблем сьогодення є виплата заробітної плати у „конвертах” та її низький рівень.
Разом з тим, нагадуємо, що мінімальна заробітна плата – це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може проводитися оплата за виконану працівником місячну норму праці (обсяг робіт). Встановлена Законом України „Про Державний бюджет України на 2011рік” мінімальна заробітна плата є обов’язковою не лише для установ та організацій бюджетної сфери, а й для підприємств, установ і організацій інших форм власності та підпорядкувань.

Більшість підприємств (особливо малого та середнього бізнесу) виплачують своїм працівникам дві заробітні плати: офіційну та неофіційну („в конверті”). Це вигідно роботодавцю та й працівник не ображається, так як йому надається можливість зекономити на податку з доходів фізичних осіб. Ось тільки, а ні керівники підприємств, а ні їх працівники не замислюються про наслідки, які можуть виникнути.

Таким чином, влаштовуючись на роботу, людина повинна чітко розуміти те, якщо заробітну плату їй виплачують „в конверті”, то випливають наступні наслідки, а саме:

- роботодавець, скоріше за все, з Вами не укладе трудовий договір;

- роботодавець не буде сплачувати відрахування із неофіційної заробітної плати в Пенсійний фонд, фонд соціального страхування, а це означатиме що:

- не буде гарантованого розміру заробітної плати (в тому числі розміру тарифної сітки або посадового окладу працівника, доплати, надбавки, премій, матеріального стимулювання);

- не буде ніяких соціальних гарантій, які належать працівникові;

- не буде права на відпустку, в тому числі додаткової та без збереження заробітної плати, відпустки по вагітності та пологам;

- не буде права на оплату лікарняного;

- не буде права на достроковий вихід на пенсію (якщо робота з важкими умовами праці);

- не буде права на скорочений робочий день, тиждень;

- не буде права не працювати у вихідні та святкові дні;

- не буде права не залучатися до понаднормової праці без Вашого погодження;

- не буде права на охорону праці;

- не буде права на соціальне страхування на випадок нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань;

- не буде права на гарантії по колективному договору;

- працівника можуть звільнити в будь-який момент.

Шановні працівники! ТРУДОВИЙ ДОГОВІР, укладений у відповідності до чинного законодавства, автоматично дає Вам право на соціальні гарантії.

Шановні роботодавці! При формуванні штатних розписів працівників підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності рекомендуємо переглянути працевлаштування осіб, які працюють на 0,25, 0,5 та 0,75 ставки та переведення їх на повну ставку у випадках, які не суперечать чинному законодавству.

Дотримуйтесь Кодексу Законів про Працю України, порушення якого тягне за собою не тільки адміністративну, а також кримінальну відповідальність.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад