10 психічних захворювань, які може викликати робота

Щоденний стрес і постійні переробки можуть стати причиною і каталізатором багатьох психічних розладів. Психологи виділили з них найпоширеніші.

1. Синдром хронічної втоми

СХВ страждає кожен двадцята працююча людина.

Симптоми. Потреба в самоті, почуття пригніченості і безвихідності, безпричинна стомлюваність, розлад сну, апатія, зниження пам'яті і м'язова слабкість.

Причини. Більшість фахівців схильні бачити джерело СХВ у постійних стресах. У групі ризику знаходяться насамперед офісні працівники, оскільки малорухливий спосіб життя - один з основних факторів, що провокують виникнення СХВ. Синдром хронічної втоми часто виникає у людей, панічно бояться втратити своє місце і не вміють відпочивати. Такі люди помилково вважають, що, якщо працювати на знос, їх оцінять якимось способом, але це далеко не так.

Випадок. "Пропрацювавши рік звичайним банківським службовцям, я почав відчувати перевтома, хоча не сказав би, що я сильно переробляв. Я відчував себе так, ніби мене щодня мучили виснажливими фізичними навантаженнями, - розповідає фінансист Сергій. - У якийсь момент я вирішив, що повинен приділяти більше часу сну, і почав спати по 10-11 годин на добу. Втома тільки посилилася. Я прийшов у норму тільки під час літньої відпустки, коли друзі силоміць витягли мене в похід. Думав, що допомігло лісове повітря, а виявляється, вся справа в русі".

Найбільше піддані. Офісні працівники.

2. Депресія

Це найбільш поширене психічне захворювання, яким страждає 10% населення Землі у віці старше 40 років. З них 2/3 - жінки. У багатьох випадках людина, що страждає депресією, починає зловживати алкоголем та іншими змінюють свідомість препаратами, йде з головою в роботу.

Симптоми. Постійно поганий настрій, втрата здатності відчувати радість, загальмованість, апатія, порушення сну і мислення, зміна ваги.

Міфи. У широкого кола людей, як правило, неправильне уявлення про депресію. Багато з них схильні називати депресією тривалий поганий настрій чи переживання, пов'язані з втратами або невдачами. Насправді це клінічний захворювання, і діагноз може поставити тільки лікар, а вилікуватися самостійно від нього неможливо.

Також широко поширена думка, що депресія - хвороба творчих людей. Історія дійсно знає чимало прикладів депресивних творців, починаючи від Моцарта і Ван Гога і закінчуючи Куртом Кобейном. Насправді ж депресія зовсім не є привілеєм богеми, що доводять дослідження вчених.

Найбільше схильны - Лікарі, медсестри, працівники громадського харчування.

3. Синдром згоряння

Це специфічний вид професійної деформації осіб, що працюють в тісному емоційному контакті з клієнтами. Синдром згоряння часто проявляється у людей, що працюють на одному і тому ж місці більше 10 років: їх наздоганяє апатія, розуміння того, що в даній професії ними сказано і зроблено все що тільки можна.

Симптоми. Втома, втома, виснаження, безсоння, негативне ставлення до клієнтів і самій роботі, зубожіння репертуару робочих дій, відсутність апетиту або переїдання, агресія, що виявляється в дратівливості, напруженості, сказі, тривозі, гніві; занепадницькі настрої, почуття безнадійності, апатія, цинізм, почуття провини.

Причини. Проблеми на роботі. Потенційними жертвами синдрому згоряння є співробітники, яким доводиться за обов'язком служби спілкуватися з людьми і чия робота вимагає емоційної залученості. Крім утомливих щоденних комунікацій захворювання можуть спровокувати рутина і монотонність, почуття недооціненість з боку керівництва і загальний стрес.

Найбільше піддані. Лікарі, менеджери по роботі з клієнтами, психологи, педагоги.

4. Нервовий зрив

Це захисна реакція організму на тривалий стрес. Найпоширенішою професійної причиною нервового зриву є постійний цейтнот на роботі, тому в групі ризику знаходяться насамперед ті співробітники, робота яких спрямована на результат і прив'язана до численних дедлайнів.

Симптоми. Хронічна втома, гострі головні болі, безсоння, різкі перепади настрою, розлади серцевої діяльності, а також розлади вегетативної системи.

Причини. Нервового зриву схильні співробітники, які працюють у режимі безперервного стресу. Такі працівники по декілька років не йдуть у відпустку і трудяться цілодобово. Врешті, організм витрачає всі сили. Нервового зриву схильні молоді співробітники: люди старшого віку вже навчилися дивитися на багато речей простіше, а от молоді працівники ще всі сприймають всерйоз.

Найбільше піддані. Консультанти, менеджери проектів, журналісти.

5. Неврастенія

Це психічний розлад, що виявляється в підвищеній дратівливості, стомлюваності, втрати здатності до тривалої розумової та фізичної напруги. Ця недуга уражає амбітних людей.

Симптоми. Підвищена збудливість і дратівливість у поєднанні з втомлюваністю та швидкої истощаемостью. Часті, але нетривалі спалаху збудливості. Хвороблива непереносимість гучних звуків, шуму, яскравого світла, різких запахів. Нездатність контролювати зовнішні прояви своїх емоцій. Розлади уваги, порушення сну, відсутність апетиту, головні болі, прискорене серцебиття, розлади статевої функції. Працівники, які страждають неврастенією, можуть влаштовувати істерики, зривати терміни, вступати в безпричинні конфлікти з начальством і колегами, неадекватно поводитися на переговорах, кидатися в сміх чи сльози на зборах. Хворі нездатні переносити будь-яку критику.

Причини. Неправильний розподіл сил при вирішенні складного завдання. Через такої невідповідності бажаного і дійсного і розвивається невротичний конфлікт.

Найбільше піддані. Топ-менеджери, директори.

6. Істерія

Істерія - форма неврозу, яка є наслідком нервово-психічних перенапруг і конфліктів.

Симптоми. Прагнення бути предметом уваги колег і начальства, демонстрація емоцій, нестійкість настрою, розлади чутливості, координації. У важких випадках - судомні напади, які супроводжуються криками, плачем, імітацією криків тварин, словесним проносом, станом екстазу зі стогонами. Хворі можуть рвати на собі волосся, одяг, при цьому їм необхідні глядачі.

Причини. Фізичне перенапруження, травми, професійна незадоволеність. Дослідження довели, що у людей, що не володіють невротичними рисами характеру, під впливом надмірного психічного тиску виникають неврастенічні порушення. У жінок хвороба зустрічається набагато частіше, ніж у чоловіків, при цьому жінкам подібні відхилення прощаються, а от чоловіків усі схильні тут же зараховувати до божевільних. Психологи вважають, що істерією страждали Адольф Гітлер і Володимир Ілліч Ленін.

Випадок. "У мене на роботі є така пані, - розповідає бухгалтер-касир Лариса. - Вона любить влаштовувати вистави. Часто розповідає про себе небилиці. Будь-яке зауваження викликає у неї сльози. Не знаю, чому вона така: може, особисте життя не склалося, може , її дуже довго не помічали. Нещодавно я дізналася, що вона перебуває на обліку в лікарні з діагнозом "істерія".

Найбільше піддані. Люди творчих професій і жінки.

7. Обсесивно-компульсивний розлад

При ДКР у хворого з'являються нав'язливі, що заважають або лякаючі думки.

Симптоми. Постійно повторювані ірраціональні дії: хворий може постійно перевіряти електронну пошту суворо раз на три хвилини, десять разів поспіль перевіряти цифри у звіті або мити руки після кожного рукостискання або контакту з телефонною трубкою.

Причини. Найчастіше страждають цим захворюванням люди, робота яких вимагає постійної високої концентрації уваги або пов'язана з підвищеним рівнем відповідальності. Схильні до цього захворювання багато юристів, бухгалтери та інженери, оскільки ці професії вимагають уваги до дрібниць, а також водії транспорту, яким доводиться постійно стежити за дорогою. Причиною ДКР може стати стресова ситуація.

Випадок. "Я повинна була стати заступником директора - таку мету я поставила собі, як тільки прийшла в компанію, - розповідає бухгалтер Ганна. - Я витратила на фірму сім років, працювала як каторжна. Два роки тому я завагітніла, але вирішила зробити аборт, бо не могла собі дозволити хоч на якийсь час "вийти з гри". Через це ми розлучилися з чоловіком. Прийшло нове керівництво, і мені запропонували звільнитися за власним бажанням. Я була розчавлена. У мене почалася депресія, я відмовлялася шукати нову роботу ". Після цього Ганні стало ще гірше - з'явилося безперервне відчуття гидливості від кожного предмета. Вона боїться доторкнутися до вуличному одязі своїх гостей. Якщо їх одяг зачепить її домашню форму, Ганна відразу її знімає і відправляє в прання. "Я сама лізу під душ, якщо доторкнулася до чиєїсь одягу. Мою волосся, тому що дуже боюся підчепити яку-небудь бактерію чи мікроби, - зізнається дівчина. - Якщо я цього не зроблю, мені стає погано, мене трясе, відчуваю себе роздратованою і незахищеною ".

Найбільше піддані. Юристи, бухгалтери, інженери, водії.

8. Панічна атака

Це напад інтенсивного страху, що супроводжується відчуттям фізичного дискомфорту і різким підвищенням тиску. Як правило, повторюється багато разів.

Симптоми. Прискорене серцебиття, підвищена пітливість, тремтіння, нестача повітря, біль у лівій половині грудей, нудота, запаморочення, відчуття оніміння та поколювання в руках і ногах і незрозуміле почуття страху, в тому числі пов'язане з роботою.

Випадок. "Я очолив відділ два роки тому, - розповідає PR-менеджер Артур. - Працював у стані постійного стресу: ніхто з підлеглих не справлявся із завданнями, і мені доводилося працювати за десятьох. Два рази мене везла" швидка "- підскакував тиск. Після другого нападу ліг на обстеження. Психотерапевт поставила діагноз - "панічна атака". Це коли в результаті сильного хвилювання за 10 хвилин тиск підскакує до 170 на 120, а пульс - до 130 ".

Найбільше піддані. Артисти, піарники, фінансисти.

9. Постдіссертаціонний синдром

Це захворювання, яке виникає у науковців і начальників проектів після завершення і успішного захисту великий і відповідальної роботи.

Симптоми. Тривога через відсутність роботи, відчуття порожнечі навколо, прагнення зробити неіснуючу роботу, боязнь нових складнощів, фізичне нездужання, нездатність відпочити.

Причини. Розлад розвивається в тому випадку, якщо після закінчення тривалої напруженої роботи людина розслабляється і бере тривалий тайм-аут. Цю хворобу також іноді називають "синдромом Мартіна Ідена", за аналогією з героєм Джека Лондона, який всіма силами домагався успіху, але замість довгоочікуваного відчуття щастя випробував найсильніше розчарування, яке в підсумку призвело до суїциду.

Найбільше піддані. Науковці, начальники відділів, економісти.

10. Абулія

Абулія - це патологічне безвольність: людина усвідомлює необхідність вчинку, але не може зробити його.

Симптоми. Млявість, відсутність бажання що-небудь робити, нездатність планувати, виконувати роботу в строк, відстоювати ідеї на нарадах і приймати рішення.

Причини. Абулія може бути обумовлена психічними захворюваннями, такими як, наприклад, депресія або шизофренія. Невдачі в роботі, стресова перевантаження, фізичне перенапруження, низка великих професійних невдач також можуть викликати даний синдром. Саме абулі хворів Ілля Ілліч Обломов, головний герой роману Гончарова. Він не відрізнявся міцними нервами і здоровим душевним станом. Йому не хотілося працювати, і він боявся будь-якої відповідальності як нестерпних фізичних мук.

Найбільше піддані. Обслуговуючий персонал, особисті помічники, менеджери середньої ланки.

Замість висновку

Для запуску будь-якої серйозної психічної хвороби, будь то неврастенія або ДКР, достатньо найменшого стресу. У кожного процеси протікають індивідуально, так що сказати, що саме стане поштовхом для активізації хвороби, неможливо. Для цього, звичайно, необхідна вже готова грунт. Якщо у людини є схильність до зайвої тривозі і численним страхам, він повинен постаратися в них розібратися, інакше одного разу "накопичений багаж" обернеться захворюванням. Головна порада може прозвучати так: не перетворюйте своє життя в нескінченну роботу, не йдіть в одну сферу з головою. Забуваючи про переключення на інші види діяльності, ви одного разу зіткнетеся з серйозними труднощами.

Джерело: ПРАЦЯ

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад