Поради при пошуку роботи

Для кожного одного разу наступає момент, коли доводиться змінювати роботу. Неважливо, звільняють вас, вперлися ви в стелю або навіть у стінку - рішення дозріває, і ви розумієте, що настав час діяти. Тільки ось діють все по-різному. Засоби-то добре всім відомі - газети, інтернет, знайомі, а ось стратегії відрізняються. Змінюючи роботу, ви думаєте: "швидше б", а в результаті нове місце - зовсім не подарунок. Невірні стратегії пошуку - що від них можна очікувати?

Шило на мило

Найчастіша помилка при пошуку роботи - поспіх. Не будемо вдаватися в міркування, де вона хороша, але точно не тут, ви ж не вагон вночі збираєтеся розвантажити і не халтурку на один день береті. Працювати плануєте адже напевно довше. Ось і підходити до питання треба відповідальніше. Багатьох абсолютно справедливо лякає період між роботами - без опори, без грошей, без перспектив, тому вони й прагнуть зробити стрибок на нове місце якомога швидше. Кожна історія про когось, хто кілька місяців сидів без роботи, приводить в жах, і думаєш, що головне - не допустити подібного.

Що буде:

З новою роботою буде все те ж саме - через деякий час ви захочете її змінити. Є велика категорія літунів, які насправді не такі вже безтурботні птахи, швидше за труси. Вони переходять з місця на місце, тому що не можуть потерпіти і знайти справді підходящу роботу. Вони бояться бути безробітними, тому вибирають першу ліпшу.

Чим серце заспокоїться:

Якщо все-таки захочеться припинити цю порочну, а головне-безперспективну практику, сплануйте свій перехід ретельно. Почніть шукати нове місце, як тільки зрозуміли, що це потрібно зробити. Але не поспішайте, навіть якщо доводиться терпіти те, що вам не до душі. Продумайте заздалегідь, на що ви буде жити в той час, поки шукаєте роботу, забезпечте собі тили і спокійно беріться за пошуки.

Хоч куди-небудь ...

Інший варіант незадовільною зміни роботи - пошук "будь-якого іншого місця". Коли колишнє набридло гірше гіркої редьки, будь-яке інше здається куди краще. Це як з морозної вулиці в теплі кондитерські заглядати - скрізь здається чудово. А якщо придивитися трохи краще - тут скатертини не дуже свіжі, там випічка позавчорашня, і так далі. Таке ж необдумане поведінка спостерігається у тих, кого не дуже-то турбує кар'єрна стратегія, коли людина розуміє роботу лише в глобальному сенсі і сприймає життя за спрощеною схемою: робота це просто якесь заняття, за яке платять гроші, на які можна жити.

Що буде:

У випадку, коли "будь-яка інша" здається краще, неминуче розчарування, тому що за тією ейфорією, з якою знудила робота змінюється на нову, неминуче піде оцінка реальності - знову не та робота! Так само невтішні перспективи пошуку аби якого місця при попустітельское ставленні до власного професійного зростання - раз вам немає діла до кар'єри, їй немає справи до вас.

Чим серце заспокоїться:

Перш ніж працевлаштуватися, подумайте, що нова робота здатна вам принести, ніж вона краще за попередню. Прагніть до дотримання правила - з кожною новою роботою ви повинні бодай трохи просуватися в професійному відношенні. Якщо не вища посада, то компанія краще, якщо компанія не краще, то навичок купуєте більше і т.д. Якщо відчуваєте спокуса прийняти пропозицію не аналізуючи, попросіть знайомих оцінити ваш вибір, зважуйте варіанти разом з близькими.

У тридев'ятому царстві, в тридесятому державі

Як обирають свій шлях мрійники і ідеалісти? Вони роблять уявні начерки: все-то на новому місці виблискує і іскриться, і справи якісь особливі в палаці тому робляться, і прямо посередині сходи кришталева, та не проста, а кар'єрна, і в саме небо, і всі розступаються - тільки мене і чекали, стало бути. Ця категорія претендентів щоразу викочує сама собі такий список прийме для нової роботи, що пошук серйозно не може. Вони сприймають зміну роботи так: ну от, нарешті-то я знайду собі справу до душі і здібностям! Все так, тільки душа не повинна вставати в позу, а здібності важливо тверезо оцінити.

Що буде:

Шукати роботу при такому ставленні до неї можна місяцями. Але, швидше за все, в якийсь момент доведеться зупинитися і прийняти реальність такою, яка вона є. Можливо, буде шкода даремно втраченого часу і прикро від нездійснених надій. Також не варто забувати: чим довше пошук, тим менше психічних сил. Тому, коли ви зустрінете, нарешті, ідеальну вакансію, не факт, що у вас вийде її зайняти. Чи вірите в казки? Дуже добре! Знаєте, що буває з принцесою, яка довго обирає жениха? Вона з часом дурнеет, стає нікому не потрібною, і в підсумку погоджується йти заміж за непоказного старигана.

Чим серце заспокоїться:

Якщо у вас є час і гроші, на які ви можете жити, візьміть цю стратегію собі на озброєння. Історія знає випадки, коли робота мрії таки перебувала. Але можливість настільки мала, що надія на це - схожа на віру в казку. Вчіться шукати компроміси і чимось поступатися. Будьте гнучкішими: втратите в одному, виграєте в іншому.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад