На шляху до податкових канікул підприємцям доведеться зіткнутися з нечітким формулюванням норм Податкового кодексу

Про це в ексклюзивному коментарі для UBR.UA розповів сертифікований аудитор, керуючий партнер аудиторської компанії Артур Сурменко.

"Неможливість використовувати пільговий режим оподаткування у разі, якщо суб'єкти господарювання створені шляхом реорганізації після набрання чинності даного Кодексу, а також якщо суб'єкти господарювання здійснюють певні види діяльності. Тут хотів би зупинитися на кількох аспектах. По-перше, заборона використання пільгового режиму тим суб'єктам господарювання, які здійснюють певні види діяльності. Що це означає на практиці: наприклад, підприємство займалося юридичною практикою до 01 квітня 2011 року, а після 01 квітня 2011 року не планує займатися юридичною практикою, а планує займатися, і, фактично, буде займатися виробництвом калькуляторів . Сподіваємося, що здоровий глузд переможе, і обмеження по даним критерієм будуть стосуватися тільки видів діяльності, що здійснюються суб'єктами господарювання після 01 квітня 2011 року ", - пояснює А. Сурменко.

"По-друге, виявляється, обмеження за даним критерієм стосуються тільки суб'єктів господарювання, а не на всіх платників податку на прибуток. Таким чином, можна припустити, що ті платники податку на прибуток, які не є суб'єктами господарювання, можуть займатися всіма видами діяльності, застосовуючи пільговий режим оподаткування. Якщо від теорії перейти до практики, то такими особами можуть бути, наприклад, постійні представництва нерезидентів, які не є суб'єктами господарювання, але які є платниками податку на прибуток відповідно до статті 133 Кодексу. Важко собі уявити, що законодавець цілеспрямовано хотів виділити не-суб'єктів господарювання, щоб дати їм більше можливостей у використанні пільги. Однак, виникає питання, навіщо законодавцю у тексті пункту 154.6 застосовувати новий термін, не згадуваний у попередніх абзацах цього пункту ", - підкреслив А. Сурменко.

За словами експерта, так були проаналізовані тільки аспекти, пов'язані з можливістю платників податку на прибуток використовувати пільгове оподаткування їх діяльності і ми зіткнулися з питаннями, пов'язаними в першу чергу, з нечітким формулюванням норм Кодексу. До чого призводить така нечіткість у нормах законів, всім добре відомо - в більшості випадків до трактування таких норм не на користь платників податків.

"Сподіваємося, що законодавець уважно проаналізує вже прийнятий документ і до 1 квітня 2011 внесе відповідні правки, які дозволять уникнути неоднозначного трактування норм пункту 154.6 статті 154 Податкового Кодексу України", - резюмував А. Сурменко.

Нагадаємо, 3 грудня Податковий кодекс підписали Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, а також Президент України Віктор Янукович.

Податковий кодекс набуде чинності з 1 січня 2011 року.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад