Робота і вагітність

У вас є робота і ви вагітні або хочете завагітніти у найближчому майбутньому. Що це означає для вашої роботи? І з якими ситуаціями ви будете стикатися після того, як станете матір'ю?
Міжнародна організація профспілок ICEM склала брошуру для тих жінок, які бажають завести дитину і хочуть знати, як це рішення вплине на їх роботу. Про те, як впливає робота на здоров'я майбутньої мами і що треба робити, щоб уникнути несприятливих факторів. Ми пропонуємо цей список вашій увазі, трохи виправивши його згідно з українським законодавством.
Якщо у Вас виникли питання після читання цієї замітки, ви можете ознайомитися з більш докладною голландською брошурою "Alles zwangerschap над АН-Werk" (Все про роботу і вагітність).

До того, як завагітніти

Вам завжди слід бути обережними, якщо ви працюєте з небезпечними речовинами. Часто люди не усвідомлюють цього. Деякі речовини, такі як канцерогени і так звані репротоксіни, викликають додаткові ризики безпліддя у чоловіків, так само як і у жінок, і вони можуть зашкодити ще не народженій дитині.

Є досить багато професій, які можуть бути пов'язані з обробкою небезпечних речовин. Наприклад тоді, коли ви працюєте в лабораторії, але навіть якщо ви художник, медсестра, помічник фармацевта, або, якщо ви працюєте з певними пестицидами. Кожен роботодавець зобов'язаний скласти список ризиків працівників на робочому місці, а також їх наслідків. Попросіть у роботодавця цей список, і уважно прочитайте його.

Перший місяць

Ви щойно завагітніли. Більшість жінок часто навіть не знають напевно, чи вагітні вони, не кажучи вже про те, щоб пов'язати це зі своєю роботою. Навіть на цій ранній стадії вагітності важливо проявляти обережність при роботі з небезпечними речовинами. Якщо вам потрібно мати з ними справу, то доцільно повідомити свого роботодавця без зволікання про те, що ви вагітні.

За згодою з вашим роботодавцем ви можете визначити, чи можливі для вас інші робочі завдання, і обговорити інші способи захистити майбутню дитину. При роботі з тваринами або лабораторними тваринами, ви повинні бути особливо уважними. А також бути пильними до будь-яких ризиків опромінення.

Дослідження комп'ютерних ефектів опромінення поки що не довели небезпеку для вагітних жінок та /або їх майбутньої дитини.

Другий місяць

Якщо ви вагітні, і шукаєте зараз роботу, ви не зобов'язані повідомляти на співбесіді про вагітність. Жоден роботодавець не має права цього запитувати.
Будьте обережними з трясінням і ударами, вони можуть зашкодити і вам, і дитині, яку ви носите. Ви маєте уникати роботи за дуже гарячої або холодної температури, наприклад, у холодній кімнаті схову. Це дуже сильне навантаження на організм. Ми настійливо радимо не працювати в умовах підвищеного тиску як, наприклад, при дайвінгу. Різниця в тиску може заподіяти шкоду дитині.

Третій місяць

Тепер менше ризик, що щось піде не так із вагітністю. Для багатьох жінок 12-й тиждень вагітності - це влучний момент для інформування своїх роботодавців і колег. Як тільки ви повідомили вашого роботодавця, ви за законом маєте право на додатковий захист під час вагітності в ситуаціях, які цього вимагають. (Зверніть увагу, що з юридичної точки зору тільки медична довідка з висновком про вагітність, офіційно спрямована керівництву, буде вважатися повідомленням.)

Крім того, у вас має бути можливість відвідувати вашу акушерку або гінеколога протягом робочого дня.

Не піднімайте важкі предмети (більше 10 кг за раз) і переконайтеся, що ви не підпадаєте під звукові вібрації, що перевищують 80 дб.

Четвертий місяць

Коли ви вагітні, ви маєте право на 18 тижнів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Ви можете використати частину відпустки (зазвичай це 70 днів) до очікуваної дати пологів. Коли дитина народжується, то ви все ще юридично маєте право на інші 56 днів, відповідно, відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. В разі народження двійні, трійні, або виникнення ускладнень при пологах, післяпологова відпустка продовжується до 70 днів.

Ваша вагітність може спричинити проблеми зі здоров'ям, для вирішення яких потрібно відвідати фахівця. Призначення зазвичай відбуваються протягом робочого дня. Перевірте, чи це прописано в колективному договорі.

П'ятий місяць

Нікому не корисно багато працювати в умовах стресу або жорстких часових обмежень. Якщо ви вагітні, ви маєте особливо уважно піклуватися про себе. У стресовій ситуації ваш організм виробляє додаткові гормони, які можуть вплинути на вас і вашу дитину.

Обсудіть ці ситуації з вашим керівником і проконсультуйтеся щодо зміни ваших робочих завдань. Можливо, ваш робочий день та вихідні можна адаптувати, додавши перерву або зменшивши число робочих змін.

З двадцятого тижня, і далі, жінкам дозволяється піднімати максимум п'ять кілограмів за раз, не більше десяти разів на день.

Шостий місяць

Обсудіть з вашим керівником організацію заміни на час вашої відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Це буде зручно і для вас, і для ваших колег, щоб їм не доводилося працювати додатково. Це також вдалий час подумати про те, як ви збираєтеся поєднувати роботу і догляд за дитиною в майбутньому.

Якщо у вас є партнер, обговоріть з ним, як ви хочете підійти до цієї нової ситуації. Чи будете ви обидва працювати неповний робочий день? Постійно або тимчасово? За законом ви маєте право працювати неповний робочий день. Ваш роботодавець повинен буде дати дуже обґрунтовані аргументи для відхилення вашого запиту.

Стосовно здоров'я, зверніть увагу на той факт, що під час вагітності ви зберігаєте більше рідини і в результаті можете отримати RSI-симптоми, пов'язані зі скаргами на біль, ригідність і відчуття поколювання в шиї, плечах, руках і/або пальцях. Зокрема, робота касових операторів або пакувальників товарів може призвести до таких скарг. Тоді обговоріть з вашим керівником можливість адаптувати роботу. Переконайтеся, що ви не будете постійно сидіти в одній позиції при виконанні своїх завдань. Бажано, щоб ви могли змінювати свою позу, а також робити часті перерви.

Сьомий місяць

На тридцятому тижні не рекомендується піднімати вагу у п'ять кілограмів більше п'яти разів на день. Крім того, в останні три місяці вагітності, ви не маєте під час роботи сидіти навпочіпки, на колінах, згинатися або, стоячи, працювати педалями.

Восьмий місяць

Ви повинні повідомити роботодавця не пізніше ніж за три тижні до початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Це дасть йому трохи часу для організації вашої заміни.
Під час вашої відпустки оплату буде продовжено, однак деякі компоненти, наприклад, додаткові доходи від понаднормової роботи, не можуть бути сплачені.

Дев'ятий місяць

Останній місяць перед пологами присвячений підготовці до пологів. Вам потрібен заслужений відпочинок. Бажаємо вам приємної відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами!

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад