Росіяни їдуть працювати до України

Росіяни їдуть працювати до України

Цього року 38% з тих, хто побажав назавжди залишитися в Україні, були саме вихідцями з Росії, констатують у Держдепартаменті у справах громадянства, міграції та реєстрації фізичних осіб. Головною передумовою цього процесу є достатньо стабільний попит на фахівців на українському ринку праці, відсутність мовного бар'єру та бюрократичних перешкод для роботи іноземців. Майже в половині випадків роботодавці з України не проти працевлаштувати людей з інших міст і країн. При цьому 2% пропонованих в Україні вакансій стосуються тільки кандидатів з Росії, говорить керівник російсько-українського порталу з працевлаштування Герман Овчаренко. "У першу чергу це російські компанії, що працюють на українському ринку, або ж компанії, що мають тісний зв'язок ведення бізнесу з Росією".

Хто їде до України

Значною мірою до України їдуть працювати інженери, менеджери з логістики та вантажоперевезень, фахівці з аудиту й оподатковування, розповів Герман Овчаренко. За його словами, росіяни приїжджають працювати в Україну не за разовим замовленням, а за довгостроковими контрактами. "Якщо брати позиції офісних співробітників або топ-менеджменту, то рівень зарплат росіянам пропонують набагато вищий, ніж українцям. Або ж на вакансії, де перевагу надають вихідцям з Росії, взагалі не розкривають рівень зарплати. Роботодавець і працівник торгуються на місці", - зазначив керівник job-порталу.

Ті росіяни, які ризикнули приїхати в Україну вести бізнес, або будувати свою кар'єру, надзвичайно успішні, констатує координатор системи "Росіяни в Україні" Ігор Василенко. За його словами, російських "шукачів щастя" в Україні приваблює перспектива швидко розбагатіти, не вкладаючи в розвиток свого бізнесу багато коштів.

Як заманюють росіян в Україну

За його словами, найбільший попит мають керівники вищої ланки, яких російським компаніям важко знайти в Україні. Василенко розповів, що розпочинаючи свій бізнес в Україні одна з російських телекомунікаційних компаній стикнулася з кадровою проблемою, оскільки з російських міст ніхто з топ-менеджерів не хотів їхати до сусідньої країни працювати. Однак проблему вдалося вирішити завдяки молодим і амбіційним менеджерам-консультантам з російської глибинки, які погодилися переїхати разом зі своїми родинами в українські регіони та не пошкодували, адже зараз уже очолюють українські представництва цієї компанії. Саме кар'єрним сплеском "заманюють" російських фахівців в Україну.

Також приваблюють ІТ-спеціалістів з Росії умови роботи й українська податкова система, говорить координатор системи "Росіяни в Україні". Замість цього російських представників робочих спеціальностей в Україні працює надзвичайно мало, зазначив Ігор Василенко.

"Я не чув, щоб комбайнер з Білгородської області, який за місяць заробляє 7 тисяч доларів, приїжджав у Харківську область, щоб заробити за місяць 100 доларів. В Україну їдуть або на готовий бізнес, або для створення російських підприємств".

Статистика останнього дослідження Всесвітнього банку свідчить, що в 2010 р. з Росії в Україну мігрували 3,7 млн людей, а з України до Росії виїхали 3, 6 млн. українців.

Джерело delo.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад