Стратегії роботи: коворкінг

Серед основних проблем, які пригнічують офісних співробітників - неможливість відлучитися з робочого місця і прогулятися парком. Нестача сонячного світла також істотно знижує настрій. Ці фактори викликають депресивні стани у 65% працівників. А четверо з п'яти при думці про те, що весь день потрібно буде провести, не виходячи на вулицю, втрачають робочий настрій і навіть ладні прикидатися хворими. Частина роботодавців ставиться до цих висновків цілком серйозно: наприклад, компанія British Telecom готова надати своїм працівникам можливість виконувати свої службові обов'язки хоч з парку.

Затишна атмосфера дому має масу переваг, і один істотний недолік - вдома дуже складно продуктивно працювати. Навіть у жорстких рамках графіку робочий процес іноді рухається непередбачувано. А люди творчих професій говорять в один голос про те, що для успішного і своєчасного створення та завершення проектів необхідна залізна самодисципліна. Щоб її досягти, потрібно докласти багато зусиль до організації себе, розподілу завдань і навчання тайм-менеджменту.

Чи є золота середина між роботою з дев'ятої до шостої, і роботою на дому, на затишному дивані, що розтягується на 24 години на добу? Виявляється, так.
У 2005 році Бред Ньюберг висунув ідею коворкінга - створення спільного робочого простору для фрілансерів. «Зараз мій вибір - або робота в офісі з її визначеністю і спілкуванням зі співробітниками, або фріланс з його волею і незалежністю. Але чому я не можу отримати і те, і інше? », - задався він питанням. Відповідь знайшлася сама собою - офіс, де будь-який охочий міг би орендувати робоче місце, на термін від кількох годин до кількох місяців. Ця ідея виявилася актуальною, і на протязі чотирьох років коворкінг-центри з'явилися в різних точках землі. Сьогодні у світі існує більше 400 офісів, і експерти прогнозують зростання популярності цього виду роботи. До речі, на території СНД перший коворкінг-офіс з'явився саме в Києві.

У США в подібний офіс може зайти будь-хто і разово попрацювати там безкоштовно. Київські фрилансери також мають цю можливість. А от у Росії потрібно буде заплатити невеликий внесок за право оцінити переваги роботи в коворкінг-центрі.

Уявіть, що робочий день влаштовуєте ви самі, ніхто з вас не запитає за запізнення, не треба відпрошуватися у начальника у справах. При цьому у вас є комфортне робоче місце, де ви можете зустрічатися з клієнтами, проводити презентації, і у вас під рукою всі необхідні інструменти для роботи.
Всі працівники коворкінг-офісу - фрилансери. Кожен має можливість займатися своїм проектом і, при необхідності, отримати професійну думку чи пораду від колеги або спеціаліста в суміжній галузі.

Деякі коворкінг-офіси збирають під своїм дахом вільних фахівців, які разом можуть стати професійною командою - дизайнери, копірайтери, піарщики. У таких офісах беруть великі замовлення, з якими не впорається один фахівець. Загалом в офісі зберігається високий ступінь свободи кожного учасника, а організація команди, пошуки замовників і роботи над проектом йдуть значно швидше.

Знаходження нових професійних контактів, постійне спілкування з колегами по цеху дозволяють не випадати з робочої атмосфери і постійно підвищувати свій професіоналізм. Крім того, відсутність контролю зверху створює комфортну атмосферу для роботи. Багато офіси працюють цілодобово і дозволяють підлаштувати свій робочий графік до індивідуальних потреб. До речі, ефективність роботи в подібному робочому просторі вважається вищою, ніж у випадку одиночної роботи.

Серед мінусів - грошові витрати на оренду, і тимчасові - на проїзд. Низька безпека - в офісі можуть бути випадкові люди, а значить, треба уважно стежити за цінними речами.

Кому корисна робота в коворкінг-офісі?
Природно, якщо ви фахівець з масажу або репетитор, ваша діяльність вимагає набагато більше, ніж просто шматочок офісу. Але для деяких спеціальностей робота у форматі коворкінгу на неповний робочий день може стати справжнім порятунком. До них відносяться ІТ-фахівці, юристи, дизайнери, консалтери, бухгалтери. Також це вдалий вибір для тих, кому необхідно часто зустрічатися з клієнтами: в переговорних можна провести як звичайну бесіду, так і масштабну презентацію.

Підійде варіант коворкінгу і тим бізнесменам, яким поки що не по кишені створити цілий офіс, або тим компаніям, співробітники яких хотіли б працювати у вільному режимі.

Для тих, хто має намір працювати повний робочий день, має сенс закріпити за собою робоче місце з цілодобовим доступом. А фрилансери, що приходять на кілька годин, можуть зайняти той стіл, який в даний момент вільним. У коворкінг-центрах, як і в звичайних офісах, є переговорна, окремі кабінети, кухня, місця для паркування.

Робоче місце в українських коворкінг-центрах обійдеться від 500 до двох тисяч гривень на місяць за повний робочий день.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад