Медових справ майстер - професія Бджоляр

Мед — корисний і екологічно чистий продукт, який разом з прополісом і матковим молочком входить до складу багатьох ліків. Народна медицина стверджує, що будь-яку недугу можна вилікувати медом, який містить практично всі вітаміни і мікроелементи, необхідні для нормального функціонування організму. На Русі мед завжди був на обідньому столі, без нього неможливо уявити і святкове гуляння. Колись крупна галузь сільського господарства, бджільництво нині сконцентровано у приватних господарствах. Ентузіасти-одинаки самостійно продовжують традицію національного бджільництва. У цій справі вони подібні до своїх підопічних, працелюбних бджілок. І як правило, їхня праця повертається сторицею.

Завданням бджолярів – виведення, догляд за бджолами, а отже, примноження того багатства, яке вони дають. Перший обов'язок бджоляра - добре знати життя цих цікавих комах. Він має бути спостережливим, уважним, щоб вірно, точно оцінювати стан кожної бджолиної сім'ї. Цілий рік, доглядаючи бджіл, бджоляр створює нові сім'ї бджіл, проводить племінну роботу, виводить і замінює матки, відкачує і переробляє воскову сировину, ремонтує вулики та інвентар, виготовляє рамки для нових сот, перевозить бджіл на медозбір і запилення сільськогосподарських культур, створює для них кормові запаси на зиму готує пасіку до зимівлі, здійснює санітарно-гігієнічні та ветеринарні заходи.

У роботі з бджолами бджоляр до тонкощів вивчає біологію, життя цієї комахи і його сім'ї, хвороби і шкідників, прийоми захисту пасіки від них, питання розведення і утримання комах. Робота з ними потребує обережності та спритності рухів, щонайменша необережність може призвести до серйозних наслідків. Винахідливість та ініціативність сприяють значному підвищенню медозбору на пасіці.
Робота бджоляра має багато особливостей. Щоб розводити бджіл, потрібно навчитися поводитися з ними, бути в курсі сучасних технологій бджільництва, уміти вираховувати закономірності між кількістю бджіл на пасіці та квітів в полі, між порою року і середньою сезонною температурою. Крім того, потрібно придбати спеціальний інвентар. Традиційний солом'яний капелюх з дрібною сіткою — теж свого роду інструмент. Бджоляру також потрібні димар, стамеска, ящик для перенесення рамок, навощувач, дріт, вощина, ніж, роївня, медогінка та багато інших пристосувань.
Окрім знання біологічних особливостей бджіл, нюансів техніки бджільництва важливо знатися і на польових квітах, і сортах меду, і супутніх продуктах бджільництва, і способах переробки воскової сировини. Пасіка повинна знаходитися подалі від міста, в екологічно чистій місцевості, бажано з горбистим рельєфом і певною флорою, представленою різними рослинами-медоносами. Лише тоді можна сподіватися на успіх підприємства.
Заняття бджільництвом майже повністю змінює спосіб життя людини: бджоли не виносять різких неприємних запахів, у тому числі парфумерії, тютюну і алкоголю, тому бджолярі, як правило, не вживають алкоголю і не палять. Але найголовніше: якщо у вас алергія на мед і бджолину отруту, то вам ця робота протипоказана. Бджоли нерідко жалять (в принципі це корисно для організму!), що для алергіків може мати серйозні наслідки.
Бджільництво основане на трьох китах: працьовитості, відповідальності та терпінні. Залежно від пори року у бджолярів абсолютно різні турботи. Взимку вони доглядають бджіл, стежать за станом вуликів (одночасно ремонтують інструменти і роблять рамки для нових сотів), навесні починають підготовку бджіл до медозбору, влітку контролюють їх кількість і частково відкачують мед. Осінь — пора підводити підсумки і рахувати літри меду. І так з року в рік!
Робота та прибутки
Більше 90 % всіх домашніх бджіл належать приватним особам. Весь мед, який зараз продається, здобутий руками фермерів. Якщо вам подобається займатися з бджолами, зовсім не обов'язково мати власну пасіку. Ви можете влаштуватися на роботу бджолярем у фермерське господарство, господар якого сам вже не справляється з виробництвом, що розрослося. Звичайна зарплата досвідченого найманого бджоляра приблизно 300–400 у.о. в місяць.
Зарплата бджоляра залежить від розміру виробництва. Якщо ви любитель, і хочете збирати мед лише для себе, то вам досить завести всього декілька (три-п'ять) вуликів. Але при цьому ваша праця не окупатиметься — простіше купити готовий продукт.
Щоб пасіка приносила прибуток, її необхідно збільшити як мінімум до 10–15 вуликів. Маючи достатній досвід, можна і при невеликій кількості бджіл збирати пристойний урожай. Причому мед не найдорожчий продукт. Інші продукти бджільництва (віск, перга, прополіс, маткове молочко) коштують значно більше.
Не виключено, що і для вас бджільництво стане вигідною справою. Працюючи на власній пасіці, розвиваючи свою справу і беручи участь у виставках-ярмарках меду, можна отримувати високі доходи.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад