Що таке профорієнтація?

У житті кожен з нас здійснює два найбільш важливих вибори: вибір особистих стосунків і вибір професії. Саме вони і обумовлюють задоволеність життям.

Як часто доводиться бачити людей, які закінчили навіть найпрестижніші вузи, які отримали хороші професії та спеціальності, які в середині життя розуміють, що їх не радує отримана професія, і вони завжди мріяли зайнятися чим-небудь іншим.

Так і з'являються бухгалтера, які проводять весь вільний, а часом і робочий час на сайтах віршів; менеджери і лікарі, які не люблять спілкуватися з людьми і сісадміни, що розбираються у творчості рок-груп краще, ніж у техніці. Чи можливо, ще до вступу до вищого або середньо спеціального закладу, сказати чи підійде людині та чи інша професія? Чи буде йому цікаво вчитися і легко працювати за набутою спеціальністю?

Виявляється – так.
Ці завдання з успіхом вирішує професійна орієнтація.
Професійна орієнтація це комплексна науково-обгрунтована система форм, методів, засобів впливу на особистість з метою оптимізації її професійного визначення на основі врахування особистісних характеристик кожного індивідуума на ринку праці.
Або, простіше кажучи, професійна орієнтація допомагає зустрічі людини з улюбленою професією на ринку праці і сприяє довгим дружнім відносинам людини зі своєю професією.

Консультування в рамках професійної орієнтації допомагає зорієнтуватися на ринку праці, дізнатись, які професії підходять краще всього конкретно Вам, усвідомити свої потреби та інтереси у сфері професійної діяльності, визначитися з конкретними кроками і рішеннями в плані отримання освіти або влаштування на роботу.

Хто такі профоріентатори?
Як правило, це професійні психологи, педагоги або соціальні працівники, які мають спеціальну освіту та володіють методами та методиками визначення професійних схильностей людини.

Бесіда з досвідченим профоріентатором допоможе Вам:
1. Разібратись в ситуації на ринку праці (тобто в тому наскільки у Вашому регіоні затребувана сьогодні та чи інша професія, уточнити умови праці, галузі які потребують її найбільше, середню заробітну плату, а також дізнатися перспективи розвитку даної професії у перспективі);

2. Виявіть Ваші професійні схильності, уточнити в яких професіях Ви зможете найбільш повно реалізувати себе.

3. Отримати список навчальних закладів, які займаються підготовкою фахівців з тих чи інших напрямків.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад