Ринок праці засвідчив зростання економіки України?

"Робота не вовк", "від роботи коні дохнуть", "всіх робіт не переробиш", "дурнів робота любить". Ці та ще пара десятків споконвічно слов'янських прислів'їв про працю не піддаються адекватному перекладу ні на одну мову світу. Ну не можуть зрозуміти іноземці такого філософського ставлення до одного з головних процесів життєзабезпечення! Правда, криза дещо змістила пріоритети навіть наших співгромадян: останнім часом більшість стала прислухатися до принципу "робота дорожче зарплати".

Ось уже третій рік за свої крісла гарячково тримаються не тільки "скромні" державні чиновники, а й навіть учителі молодших класів і лікарі з районних лікарень. Світовий економічний ступор недвозначно дав зрозуміти: у деяких випадках робота - це все-таки вовк. І втекти вона може як у "ліс" тотальних скорочень робочих місць, так і до іншого, більш агресивного кандидату.

І тільки ніби все почало налагоджуватися - новий рік там, нові надії і плани, віра в світле майбутнє та інша психологічна лабуда за всіма правилами аутотренінгу, - як МОП знову увігнала народ у депресію. В останньому своєму звіті, опублікованому минулого тижня, організація висловилася чітко і конкретно: "Офіційне безробіття в світі як і раніше залишилася на рекордному рівні, незважаючи на поступове оздоровлення економіки. У 2010 році без роботи залишилися 205 млн. чоловік - майже стільки ж, скільки і в 2009-му. У нинішньому році рівень безробіття у світі продовжить рости. Очікується, що протягом року він складе 6%, або 203,3 млн. чоловік ".

Ось вам, нате! Щоб не раділи раніше запланованого МОП часу. Яке, до речі, настане ще, як мінімум, через три роки. Саме такий термін відвели трудові аналітики на відновлення світу від наслідків глобальної кризи зайнятості, яка охопила планету відразу після фінансової. І за цей термін розвиненим державам треба всього нічого - створити близько 300 млн. нових робочих місць за умови збереження старих. Крутіше цього, по-моєму, може бути тільки диво п'яти хлібів і двох рибок, вже вибачте за мимовільну богохульство.

Втім, чисто теоретично, нам із вами має пощастити трішки більше, ніж всяким там Франція і Німеччина. У міжнародній організації відзначають, що в період з 2007-го по 2010 рік безробіття росла в основному в розвинених країнах. У той же час у державах, що розвиваються (наприклад, в Казахстані, Шрі-Ланці, Таїланді та Уругваї) рівень безробіття в порівнянні з докризовими показниками навіть впав. Так що Україні, через свою економічну недорозвиненості, цілком може зайняти на світовому трудовому фронті авангардні позиції. У сенсі - швидше покінчити з дефіцитом робочих місць.

Чисто офіційно заділ на це є. Держкомстат невтомно продовжує постачати наших співгромадян відомостями про позитивні тенденції на кадровому ринку (ось де точно нікого не звільнили - це ж треба, так генерувати позитив!). За свіжою інформацією відомства, минулого року рівень безробіття в Україні скоротився. Не набагато, звісно, - всього на 0,3%. Але з цього цілком можна зробити висновок, що ринок праці зростає, і радісно проінформувати про це світову громадськість. У таких умовах Держслужбі зайнятості не залишається нічого іншого, як "підтягти" свою статистику: станом на 1 січня в реєстрах ДСЗ значилося всього 0,532 млн. безробітних. Нехай нас вже й не "52 мільйони", а цифра все одно маленька. Тобто, така маленька, як треба "для звітності".

А ось суто по-людськи на статистику і показові виступи українських чиновників на конференціях МОП народу глибоко чхати. Після 2004 року ми настільки розучилися розуміти, блефує наша держава або говорить правду, що в перманентній грі "вірю - не вірю" відразу кричимо "не вірю!" і скидаємо карти. Тому нікого не дивують ні дані дослідження компанії InMind (32% українців оцінюють фінансове становище своєї родини як поганий або дуже поганий), ні результати опитування компанії Deloitte (47% українців не впевнені в тому, що їм вдасться зберегти роботу в 2011 році).

Зате дивує невичерпний оптимізм рекрутерів. На рубежі 2010-2011 рр.. компанії пожвавилися невимовно: ТОП-5, ТОП-10 та інші ТОПи "самих затребуваних професій" заполонили простори Інтернету. Фахівці з кадрового підбору навперебій (як, втім, і рік тому) пророкують поступове пожвавлення роботодавців, збільшення зарплат і лібералізацію умов працевлаштування. А деякі з них взагалі охрестили нинішній рік "останнім в ері роботодавця", пише Київський телеграф. Тобто останнім шансом для компанії за символічну плату та умовну гарантію офіційної зайнятості найняти працівника "три в одному": щоб і листи відправляв, і сайт просував, і бухгалтерію вів паралельно. Не людина прям, а "суперснікерс": карамель, горіхи, шоколад ...

Загалом, проаналізувала я всі ці прогнози і виділила сім тез, які повторюються найчастіше, а значить, з найбільшою ймовірністю можуть виправдатися у найближчому майбутньому. І вирішила пройтися з цим "списком Глоби" не по роботодавцям, а за тими близьким друзям і далеким знайомим, які представляють різні грані вітчизняного ринку працевлаштування. Коментарі вийшли, можливо, не зовсім об'єктивними, але вже точно - зсередини.

Теза перша. Вже котрий рік на високому рівні тримається попит на айтішників. Вони були найбільшими дефіцитними у кризовий 2009-й і в більш стабільний 2010-й. У нинішньому році, виходячи з прогнозів усіх опитаних експертів, у IT-спеціалістів знову буде пальма першості як по затребуваності, так і по оплачуваності. Це помітив навіть віце-прем'єр-міністр України Тігіпко. Днями він спрогнозував дефіцит програмістів у країні на найближчі 3-5 років, озвучивши при цьому їх середню зарплату - $ 1,3 тис. на місяць.

... Таки так. "Зсередини" відбувається те, про що говорять "зовні". Мій знайомий програмер Ігор ("С / С + +", якщо це комусь про щось говорить) протягом 2007-2010 років незапорошене "аутсорс" в рідному Запоріжжі чи то німецьку, чи то американську компанію. На тлі розмов про одужання економіки вирішив продати себе якнайдорожче, для чого приїхав до столиці. Київ виявився вдячним роботодавцем: всього за два тижні активних співбесід у Ігоря "намалювалася" картина з трьох привабливих вакансій, одну з яких він собою і закрив. Тепер працює на "білій" ставці в 10 тис. грн. з обов'язковою оплатою понаднормових. Через рік планує йти на нове підвищення "зепе".

Теза друга. Майже такими ж чемпіонами по затребуваності, як і айтішники, були в минулому і будуть в нинішньому році менеджери з продажу. Більш того, з боку роботодавців у цьому сегменті намітилася готовність повернути оплату праці на принцип "ставка плюс відсоток". Таким чином, за інформацією компанії Executive Search агентства SM Consulting, зараз у продажників рівень зарплат коливається в дуже широкому діапазоні. Продавці-консультанти можуть розраховувати на 3,5-4 тис. грн., Торговельні представники - на 5-8 тис. грн., Фахівці з оптових продажів - на 20-30 тис. грн.

... Щодо 20-30 "штук" інформації немає. А в усьому іншому відомості схожі на правду. Зовсім недавно один, який ось вже декілька років працює на велику рекламну компанію, похвалився, що йому нарешті "повернули ставку". Рік тому Юру поставили перед фактом: жити будеш тільки на відсоток від укладених угод. Якщо врахувати, що ринок зовнішньої реклами в кризу в значній своїй частині пішов в Інтернет, на відсотки хлопець не жив, а виживав. Тим не менш, зарекомендував себе як цінний і багатофункціональний співробітник. Так що тепер, коли справи в компанії пішли на краще, "перевірений кадр" вирішили утримати: ставка в 4 тис. грн. плюс відсоток від обороту фірми якраз і складають згадані 6-7 тис. грн. в місяць.

Теза третя. Потеплішало в банківському секторі. За даними компанії "Форсаж", ближче до кінця минулого року банки помітно активізувалися в залученні кадрів. Так що в нинішньому році звільнені в кризу фахівці цілком можуть розраховувати на світло в кінці тунелю. Щоправда, вимоги до нових співробітників будуть жорсткіше: зовсім зелених новачків з пахне фарбою дипломом брати не будуть. Поки є можливість, роботодавці будуть віддавати перевагу фахівцям з хорошим досвідом роботи, знанням іноземних мов, і бажано з декількома в / о.

... З одного боку, немає резону не вірити. Банківські установи дійсно показують "не різку, але стійку" (як обережно висловлюються самі банкіри) тенденцію до розвитку. Сама кілька разів натрапляла на свіжі вакансії в реанімований банку "Надра". До того ж сусіда по сходовому майданчику в його банку тиждень тому підвищили: з call-центру з просування кредитних продуктів перевели у відділ по роботі з корпоративними клієнтами. Правда, інших менеджерів call-центру при цьому скоротили - виявляється, банк ліквідує частину нерентабельних підрозділів. На жаль, світло в кінці тунелю для деяких банківських службовців може виявитися наближається поїздом.

Теза четвертий. Ринок нерухомості як і раніше нестабільний. У зв'язку з невблаганним наближенням Євро-2012 у великих містах в цьому році буде вестися багато будівельних робіт. Тільки у столиці збираються звести відразу кілька великих готелів: Sofitel, Crown Plaza, Etap Hotel, Swissotel Kyiv ... Зате нових будинків буде будуватися зовсім не багато, так що попит на експертів з будівельної справи вийде ситуативним і все ще далеким від докризового.

... Начебто б правильно. І щодо Євро, і щодо житлового будівництва. Не даремно ж всі девелопери твердять про одне: будувати в цьому році будуть мало, будуть тільки добудовувати. І навіть у цьому особливого приводу для оптимізму немає, оскільки фахівців у цій сфері вистачає. Ось вже більше року професійний майстер оздоблювальних робіт Вадим "перебивається" у столиці ремонтами квартир середнього ступеня складності та оплачуваності. У новобудови не кличуть - конкуренція велика, а протекції немає. Але й додому, на рідне Закарпаття, повертатися немає резону. Там навіть квартири ніхто не ремонтує, не кажучи вже про будівництвах.

Теза п'ятий. Практично всі великі рекрутингові агентства відзначають у своїх релізах, що минулий рік був рекордним для України за ротації генеральних директорів. За розвитком, з маркетингу, фінансові, з досвідом управління ситуацією змін - активно шукали всяких. Пов'язано це було з бажанням акціонерів поміняти неефективних працівників на тих, які здатні адекватно використовувати можливості і динаміку посткризового ринку. У нинішньому році бажання залишиться таким же сильним, плюс до всього отримає розвиток готовність власників мотивувати своїх ТОПів опціонами (від 1 до 5% акцій компанії-роботодавця).

... Дійсно, як сказав мені один знайомий гендиректор у невимушеному розмові за пластиковим стаканчиком чаю в переході ... Це я так, жартую. На жаль, знайомих в даній категорії претендентів, здатних підтвердити або спростувати висновки рекрутерів, у мене немає. Але тенденція настільки значуща, що я вважала за необхідне внести її в свій список. Раптом комусь стане в нагоді.

Теза шостий. У "Форсажі" стверджують, що минулий рік охарактеризувався небувалим збільшенням кількості фрілансерів і консультантів - фахівців, що надають разові послуги компаніям. Сталося це в абсолютно різних сферах бізнесу: у тому ж IT-сегменті, в журналістиці та PR, у кризу-менеджменті і в сфері підбору персоналу. Пов'язана тенденція з тим, що претенденти, не знайшовши роботу, яка їх влаштовувала б, "пересиджували голодний час" на фрілансі. Зараз більшість з них знову готові повернутися до стандартною схемою працевлаштування в штаті. Але от чи готові до цього компанії - питання риторичне.

... Спостереження справедливо. Принаймні, так стверджує харків'янин Павло, який Фріланс в копірайтингу вже третій рік. Спочатку така практика приносила не занадто багато доходу, але зростання замовлень привів до того, що Павло почав шукати помічників. За його словами, рік тому "пописувати на сторону" погоджувалося не так багато журналістів або копірайтерів, зате зараз від безробітних друзів відбою просто немає. На Пашиних клієнтів фріланс з Києва, Дніпропетровська, Донецька і Луганська. При цьому сказати, що хтось за цей час працевлаштувався офіційно, мимовільний "годувальник" не може.

Теза сьомий. У компанії "Робота Інтернешнл" стверджують, що реформи податкового та трудового законодавства в нинішньому їх прочитанні впорядковують життя середнього і великого бізнесу, ускладнюючи в той же час ведення малого бізнесу. По всій видимості, це визначить переваги фахівців при виборі роботодавця, а власники малого бізнесу вважатимуть за краще працювати найманими спеціалістами або самостійно.

... У тому, що стосується переваг при виборі майбутнього платника зарплати, ніхто Америку не відкрив. У всі часи найкращим вибором для здобувача вважалися великі й стабільні компанії, і навряд чи навіть до кризи хтось при виборі між "Макдональдсом" і корчмою "У Гогі" свідомо віддав би перевагу останній. Щодо ж оптимізації дрібного бізнесу - це дійсно тренд. Нещодавно співвласник невеликої мережі годинникових магазинів у Сєвєродонецьку (сам же реалізує свій товар в одному з них) Григорій з цією метою записався на бухгалтерські курси. Об'єктивно навчитися премудрощам бухобліку не так вже складно, зате заощадити на персоналі можна, пояснив свою позицію новоявлений економічний фахівець. А там, дивись, можна буде і підробляти ...

Ось така вимальовується картина. У принципі, наведеним вище положенням з деякою часткою умовності можна вірити. Тому наостанок дозволю собі навести останній, восьмий тезу. Кількість вакансій у 2011 році планомірно буде рости за багатьма позиціями, але криза зайнятості поки що від нас нікуди не піде. Зараз усереднений показник затребуваності становить 0,7 (на 70 вакансій припадає 100 резюме), і в найближчі місяці перевагу в чисельності залишиться у претендентів.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад