Що цей бюджет означає для українців: переможці та «лузери» 2019 року

Що цей бюджет означає для українців: переможці та «лузери» 2019 року

Пенсіонери
У 2019 році відбудеться автоматична індексація пенсій для всіх українців, яким призначена пенсія на загальних умовах. За планом уряду, це повинно статися з 1 березня 2019 року. Індексація відбуватиметься за новою формулою: з урахуванням інфляції та зростання середньої зарплати. Це дозволить уникнути розриву між розмірами виплат новим пенсіонерам і тим, хто вийшов на пенсію раніше.
Пенсіонери-військовослужбовці. З 1 січня триватиме підвищення пенсій колишнім військовослужбовцям. Формула виписана так, що військові отримують не одразу всю суму підвищення. Так, у 2018 році виплачувалося 50% суми підвищення. З 1 січня 2019 року військові отримають 75%, а з 1 січня 2020 року – 100%.
Пенсіонери-міліціонери. З 1 січня 2019 року почнеться новий етап перерахунку пенсій особам начальницького та рядового складу. Так, з 1 січня міліціонери отримуватимуть додатково 50% різниці між місячним розміром підвищеної пенсії та пенсії, яку вони отримували з 1 січня 2016 року до 31 грудня 2017 року.
Субсидіанти
У 2019 році на комунальні субсидії в бюджеті передбачено 55,1 млрд грн. З них 35,1 млрд грн – на виплату субсидій за чинними правилами. Кошти підуть на фінансування субсидій, оформлених у 2018 році. Решта 20 млрд грн запланована на монетизацію субсидій, тобто виплату «живими» грошима. Монетизація відбуватиметься через Ощадбанк і торкнеться нових отримувачів субсидій, які оформлять їх у 2019 році.
Наймані працівники
З 1 січня 2019 року мінімальна зарплата зросте до 4 173 грн. Це означає, що автоматично «підтягнеться» і рівень зарплат українців. Середньомісячна зарплата може зрости до 10 100 грн. У реальному вимірі зростання становитиме до 7%.
Поліцейські, нацгвардійці та прикордонники
Усі ці категорії входять до сфери впливу Міністерства внутрішніх справ, стаття видатків якого у 2019 році суттєво зросте. Так, з 2019 року мінімальний рівень грошового забезпечення нацгвардійців, рятувальників, прикордонників та поліцейських підвищиться на 22-25%.
Для нацгвардійців та прикордонників він виросте із 7 тис. грн до 9,5 тис. грн, рятувальників – із 7 тис. грн до 9 тис. грн.
З 2019 року для поліцейських та рятувальників будуть запроваджені дві програми, які вирішують проблему житла. Перша – компенсація оренди, друга – придбання житла на умовах фінансового лізингу.
Військовослужбовці
У 2019 році видатки для Міністерства оборони збільшаться на 18% порівняно з попереднім роком до 102,5 млрд грн або 2,6% ВВП. Завдяки цьому військовослужбовцям планують підвищити грошове забезпечення мінімум на 30%. Його розмір для військовослужбовця за контрактом становитиме не менше 10 тис. грн. Заплановано також збільшення фінансування на оснащення військ сучасними зразками озброєння та воєнної техніки.
Фермери
У 2019 році аграріям виділять з бюджету на 1 млрд грн менше коштів, ніж у попередньому році. Загалом у кошторисі країни на аграрні програми передбачено 5,7 млрд грн. Збережені всі основні напрями державної підтримки, але з певним перерозподілом коштів.
Наприклад, програма підтримки тваринництва скорочується на 0,5 млн грн до 3,5 млн грн. Тепер виробники тваринницької продукції будуть змушені конкурувати за ці кошти з олієекстракційними заводами та елеваторами.
Ще одним нововведенням для агровиробників стане можливість отримувати державну підтримку при куплівлі вагонів-зерновозів. Проте це матиме сенс лише для агрохолдингів, оскільки один вагон коштує близько 50 тис. дол.
Пощастило фермерам, які захоплюються «зеленою» енергетикою. У бюджеті передбачені кошти на компенсацію вартості обладнання для виробництва біоетанолу та електроенергії з біомаси. Нові ж фермерські господарства у 2019 році зможуть отримувати державну підтримку на 1 га ріллі.
Студенти
На виплату академічних стипендій у бюджеті-2019 заплановано 3,4 млрд грн, що на 236 млн грн більше, ніж у 2018 році. На стипендії у закладах вищої освіти, які фінансуються Міністерством освіти і науки, уряд витратить 340,1 млн грн. Також передбачені кошти на виплату стипендій студентам закладів вищої освіти, які підвідомчі іншим міністерствам – МОЗ та Міністерству культури.
Соціальні стипендії – сфера відповідальності Мінсоцполітики. На них заплановано виділити 680,5 млн грн – на 8% більше, ніж у 2018 році.
Заклади третього-четвертого рівнів акредитації (інститути та університети) фінансуватиме державний бюджет – на це додатково передбачено 400 млн грн.
Вчителі та школярі
На програму «Нова українська школа» бюджет виділяє 1,4 млрд грн.
У 2019 році Міністерство освіти планує затвердити новий державний стандарт та освітні програми для базової школи – 5-9 класи.
Крім цього, зміниться формула розрахунку освітньої субвенції. Для міст обласного значення наповнюваність становитиме 25 учнів, для обласних центрів – 27, для районів та ОТГ формула прив'язується до відсотка сільського населення і щільності учнів на квадратний кілометр.
Також у бюджеті передбачений ресурс на розподіл класів на групи, якщо у класі понад 27 учнів. Розподіл відбуватиметься на уроках праці, української мови та іноземних мов. Міста мають право виділяти на це додатковий ресурс.
Талановита молодь
У бюджеті-2019 з’явилася нова стаття видатків: Мінфін спрямує 1 млрд грн у новий фонд президента на підтримку освітніх та наукових програм для молоді. Петро Порошенко створив такий фонд у листопаді 2018 року. На кошти фонду зможуть розраховувати студенти, які навчаються на магістрів, молоді доктори філософії та доктори наук, а також для талановитих людей у міжнародних науково-практичних семінарах та конференціях.
Молоді батьки
З 1 січня 2019 року почне діяти нова соціальна програма «Муніципальна няня».
Уряд відшкодовуватиме батькам послуги з догляду за дитиною до трьох років. Розмір відшкодування – прожитковий мінімум на дітей віком до шести років. З 1 січня 2019 року прожитковий мінімум становитиме 1 626 грн, з 1 липня – 1 699 грн, з 1 грудня – 1 779 грн.
Право на таку допомогу матимуть не лише українці, а й іноземці та особи без громадянства, які живуть в Україні. Також з 1 січня 2019 року молоді батьки за державний кошт зможуть пройти медичне обстеження на TORCH-інфекцію.
Медики
У 2019 році всі комунальні заклади первинної ланки повинні підписати контракт з Національною службою здоров'я. Ті заклади, які працюватимуть ефективно, матимуть ресурс для підвищення зарплати своїм медикам.
Зміни у фінансуванні амбулаторної спеціалізованої медичної допомоги почнуться з липня 2019 року із старту програми «Безкоштовна діагностика».
З цього часу Національна служба здоров'я почне оплачувати аналізи та діагностичні послуги з програми за принципом «гроші йдуть за пацієнтом» у комунальних поліклініках та поліклінічних відділеннях при лікарнях, а також у приватних діагностичних центрах та лабораторіях. На цю програму в державному бюджеті закладено 2 млрд грн.
Ці гроші будуть отримувати заклади амбулаторної допомоги, які приєднаються до програми, уклавши угоду з Національною службою здоров'я. Обов'язковою умовою для участі є перетворення медзакладів з бюджетних установ на комунальні некомерційні підприємства.
Пацієнти
На охорону здоров'я у бюджеті закладено 98,08 млрд грн. Більша частина цих грошей – 55,69 млрд грн – це медична субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам. Додаткових 2 млрд грн було виділено на програму «Безкоштовна діагностика».
На фінансування екстреної медичної допомоги через механізм субвенції передбачено 6 млрд грн. Крім того, вперше передбачені кошти на розвиток екстреної допомоги – близько 1 млрд грн. Крім того, уряд передбачив у бюджеті кошти на створення об'єднаних диспетчерських служб в областях.
На програму лікування громадян за кордоном заклали 689,95 млн грн. Програма «Доступні ліки» далі в пріоритеті. У 2019 році українці так само отримуватимуть ліки від серцево-судинних захворювань, діабету другого типу та бронхіальної астми безкоштовно або з незначною доплатою. На це у бюджеті передбачено 1 млрд грн.
Також збільшилося фінансування міжнародних закупівель ліків – 6,58 млрд грн.
Фанати електрокарів
В бюджетну ніч депутати продовжили звільнення електромобілів від сплати податку на додану вартість до 2022 року.
Ложка дьогтю – ухвалені напередодні закони про «євробляхи» містять норму, яка повернула сплату акцизу при ввезенні електрокарів, тоді як у 2018 році «зелені» авто можна було ввезти без сплати ПДВ та акцизу.
Втім, враховуючи вартість авто, суму акцизу можна назвати символічною – 1 євро за 1 кВт ємності акумулятора. Втім, не обійшлося без сюрпризів. До закону була внесена норма про податкову пільгу на імпорт обладання для електростанцій з відновлювальних джерел енергії.
Водії
У бюджеті-2019 на дорожнє господарство знову виділена рекордна сума – понад 55 млрд грн. З цієї суми майже 14 млрд грн підуть на місцеві дороги між райцентрами. Якщо в окремих областях освоювали 100% виділених грошей, то в інших – лише половину.
Загалом бюджет на дорожнє будівництво останніми роками неухильно збільшується. Втім, навіть такі величезні в масштабах українського бюджету суми виглядають краплею в морі порівняно з потребами. Однак, варто визнати, що дорожнє будівництво в Україні рухається в правильному напрямку.
Курці
Неприємні новини для любителів тютюну: сигарети будуть дорожчати.
Причина – заплановане в бюджеті країни підвищення акцизів. Акцизи на тютюн зростатимуть так: з 1 січня 2019 року – на 20% – як заплановано Податковим кодексом, з 1 липня 2019 року – ще на 9% – як індексація на інфляцію.
Сигарети можуть подорожчати і через зростання цін на сировину, напівфабрикати та електроенергію, збільшення зарплат і девальвацію національної валюти.
https://www.epravda.com.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад