Мисливці за стартапами: яким проектам в Україні дадуть грошей

Мисливці за стартапами: яким проектам в Україні дадуть грошей

І якщо на Заході середній вік початківців бізнесменів-новаторів 40-45 років, то в нашій країні він варіюється від 25 до 35 років. Але, на жаль, далеко не всі проекти зуміють знайти гроші і «вистрілити» на ринку.
Успіх стартапу багато в чому залежить від багатьох факторів, в тому числі суб'єктивних. Існує думка, що венчурні фонди швидше полюють за унікальними ідеями, які капіталізуються потім в мільярди доларів. У той час як «бізнес-ангели» (приватні венчурні інвестори) більше схильні вкладати в стартапи, які швидко вийдуть на окупність.
«Важливий момент – це трекшен: ринкові докази життєздатності бізнес-моделі стартапу. Ним можуть бути користувачі, скачування (для В2С), кількість корпорацій, які погодилися протестувати, запілотувати, купити ваш продукт (для В2В). Саме на трекшен інвестори звертають увагу найбільше. Ще один момент, на який варто звернути особливу увагу, – це адекватний розподіл еквіті (часток в компанії)», – розповіла співзасновник в NGO Evolve, acceleration program manager в Sector X Дарина Сазонова.
«Долина Смерті»
Дійсно зрілих і класично структурованих венчурних інвестиційних фондів в Україні небагато. Якщо у команди стартапа немає можливості відразу виходити з презентацією свого продукту за кордон, то простіше буде залучити кілька локальних фондів або інвесторів до фінансування своєї розробки.
Це працююча і популярна механіка, де інвестори поділяють між собою ризики, а стартап на локальному ринку зможе зібрати достатньо грошей для розвитку.
«Менше 10% українських стартапів вдається залучити інвесторські гроші. Але і це ще не запорука успіху. Багато з них до повноцінного працюючого бізнесу з оборотом так і не доростають. Левова частка стартапів сама гине в так званій «Долині Смерті». Безконтрольних і шалених грошей у фондів стає менше, і вони готові вкладатися тільки в найбільш перспективні і стабільно зростаючі проекти. Щоб фонд вважався успішним, у нього в портфелі має бути хоча б 20 проінвестованих проектів. Дійсно прибуткових з них може бути один-два. Ще до десятка – менш прибутковими. Решта – «мертві». Щоб інвестувати в портфоліо з 20 проектів, потрібно кілька мільйонів доларів. Таких фондів в Україні небагато. Тому варто відразу орієнтуватися на закордон», – розповіла лідер спільноти Techstars Startup Programs Катерина Дегтяр.
Але країна теж має значення. Необов'язково всім рватися в Кремнієву долину. Потрібно вивчити, де споживачеві і інвестору буде цікавий саме ваш проект, заходити туди, де він буде затребуваний. І краще, щоб інвестори і користувачі вашого продукту знаходилися на одному ринку, знали його проблематику і контекст.
«Ангели» вимагають швидких грошей
За словами експертів, венчурні фонди і акселератори з Європи реально зацікавлені в українських стартапах. У більшості випадків обов'язковою умовою вкладення буде відкриття компанії (юрособи) в країні, де розташований фонд.
Що ж стосується місцевих венчурних фондів, то їх в Україні можна перерахувати на пальцях, і державна підтримка у них відверто слабка. Інвестують вони найчастіше на ранніх стадіях (середні чеки від $ 100 тис. до $ 500 тис.). Найвідоміші на даний момент TA Ventures, AVentures Capital, Digital Future.
«Що ж стосується саме українських інвесторів, то тут ситуація складніша. У нашій країні зараз дуже модно бути «бізнес-ангелом» і мати «свій» стартап, але, на жаль, практично відсутня культура інвестування. Звідси і жахливі умови договорів закордонних інвесторів, в яких 90% частки компанії належить місцевому «ангелу», а 10% – засновникам стартапу. Такого ж роду інвестори найчастіше вимагають миттєвого прибутку. Головне питання, яке їх цікавить, це як скоріше примножити і вивести гроші назад», – зауважила Дарина Сазонова.
Щоб не залишитися з носом, молодим розробникам радять залучати толкових юристів хоча б на пізніх стадіях переговорів з потенційним інвестором, перед підписанням паперів.
Але до стадії переговорів ще потрібно дійти. Хоч в Україні з'являється все більше молодих стартаперів, проте знайти інвестора для свого проекту стає складніше. Найбільш перспективними для вкладень сьогодні вважаються розробки в сфері VR і AR (віртуальні розваги), медицини, продовження життя (health-стартапи), deep-tech (унікальні, захищені патентами або які важко піддаються копіюванню розробки). Але зацікавитися можуть і командою, у якій в портфелі вже є успішні проекти. Ідеальний варіант, якщо конкретний інвестор вже з ними працював і впевнений в їхніх силах.
«Працюють інвестори, в першу чергу, з командами. Підвищить шанси бути поміченим наявність дівчат в команді, знання іноземної мови, різнопрофільних розробників і, звичайно ж, вміння вести переговори. Все це може стати при нагоді під час презентації проекту і переговорів», – сказав засновник і глава компанії SevenDev Михайло Лукань.
https://ubr.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад