Приват, Райффайзен і Ощад: де і як замінюватимуть зіпсовані гроші?

Приват, Райффайзен і Ощад: де і як замінюватимуть зіпсовані гроші?

До цього функцію виконували місцеві підрозділи НБУ – частину з них регулятор ліквідував після реформи регіональної структури. Зараз всі комерційні банки приймають лише гривні з невеликими дефектами.
Що робити із зіпсованими купюрами, за яких умов їх обміняють на нові та чи можна в Україні обміняти банкноти інших країн?
Правильні гроші
НБУ дозволяє банкам приймати як платіжний засіб банкноти з практично будь-якими пошкодженнями. Головне, щоб у цілості збереглося більше 55% площі купюри та обидва серійних номери. Такі банкноти вважаються платіжними, але непридатними до обігу на ринку.
На вимогу клієнта банк зобов'язаний замінити їх на нові або зарахувати на безготівковий рахунок. «Банки зобов'язані без будь-яких обмежень приймати від фізичних та юридичних осіб банкноти зі значним зносом або ушкодженнями, які не мають ознак підробки», – йдеться у Постанові НБУ про правила визначення платіжних ознак банкнот.
У магазинах можна заплатити гривнями з відсутніми куточками, невеликими надрізами (до 5 мм в довжину), дірами і плямами (площею до 10 кв. мм). Продавці не мають права відмовляти покупцям з подібними гривнями, запевняють у Нацбанку.
Обміняти або заплатити пошкодженою купюрою можна в будь-якому відділенні банків, уточнили в Ощаді. Комісії або інші платежі фінустановам брати заборонено, додає начальник управління централізованого менеджменту Райффайзен банку Аваль Тетяна Труш.
Щоб обміняти купюру, банк повинен сам переконатися, що вона не підроблена й оцінити масштаби пошкоджень (правило 55%). Складніша експертиза проводиться у Нацбанку.
Що обміняють
За новими правилами гроші з великими пошкодженнями або з нестандартними ознаками зношення регулятору можна передати через Приват, Ощад і Райффайзен Банк Аваль. Рішення про обмін залишається за Департаментом грошового обміну Нацбанку. До цього моменту купюри вважаються «сумнівними», говорить Тетяна Труш з Райффайзен Банку.
Раніше власникам зіпсованих банкнот доводилося самим звертатися у регіональні представництва НБУ, які перебували в обласних центрах. Зараз підрозділи НБУ збереглися тільки в Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській, Харківській, Хмельницькій, Львівській областях та в Києві.
«Раніше жителю Івано-Франківська доводилося їхати з цими банкнотами до Львова або до Києва, – розповіли в прес-службі Нацбанку. – Тепер можна буде звернутися у відділення уповноваженого банку».
Експертизі підлягають банкноти, пошкоджені вогнем, водою, хімікатами або радіацією (до них потрібно додати довідку про дезінфекцію або дезактивацію банкнот), ламіновані банкноти, а також купюри, розрізані на дві й більше частин і з відсутністю одного серійного номера.
Ключовий критерій для обміну банкноти той же, що і у банків – збереження 55% від первісної площі. Більш дрібні частини банкнот НБУ, як правило, не обмінює, але можливі й виключення, наприклад, якщо купюри постраждали від пожежі, що виникла не з вини власника грошей, уточнюють в прес-службі Нацбанку.
Тривалість самої експертизи залежить від кількості банкнот. «Поки рекордний випадок за часом – два тижні», – говорять в НБУ.
Як обміняти валюту
Пошкоджену або зношену іноземну валюту обміняти набагато складніше. Потрібно відправити в країну походження, де її оцінює і замінює іноземний банк.
«В Україні цим займаються комерційні банки, які відправляють пошкоджені банкноти банку-кореспонденту за наявності його згоди на обмін цих банкнот, – розповідають в прес-службі Нацбанку. – НБУ може перевірити їх хіба що на предмет автентичності».
Послуга українського банку з передачі за кордон пошкодженої валюти на обмін називається валютним інкасо. Для цього український банк повинен мати договір з іноземним банком-контрагентом, уточтнює Тетяна Труш. Комісія агента – 10-20% від суми.
Банки відправляють валюту за кордон на літаках відразу цілими партіями. Це, звісно, займає багато часу. В деяких випадках клієнтам доводиться чекати від кількох місяців до півроку, розповіли в одному з банків з держкапіталом.
Гарантій обміну українська фінустанова не дає: іноземний банк може відмовити через надмірну зношеність банкноти або в разі, якщо масштаб пошкоджень зачіпає більше 40% площі купюри, говорять в Ощадбанку.
https://finance.liga.net/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад