Чи буде потрібен PayPal Україні через декілька років?

Чи буде потрібен PayPal Україні через декілька років?

PayPal не є унікальною платіжною системою.
«Чи потрібен PayPal українському бізнесу саме зараз і які еквіваленти цій платіжній системі вже працюють на території України» – розповідає у колонці CEO LeoGaming Альона Дегрік, а перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов зазначив, що «PayPal не хоче заходити в Україну».

Як щодо конкуренції?

Ті, кого можна назвати скептиками, ле які насправді є реалістами, повністю згодні з таким висновком. Однак є чимало й тих, хто переконаний, що єдиною перешкодою на шляху до повноцінної роботи PayPal в нашій країні є законодавча база. Альона Дегрік висловлює альтернативну думку щодо дискусії, яка склалася, та ставить цілком закономірне запитання – а чи потрібен PayPal при працюючому Xoom і конкурентах, які активно розгорнули роботу в Україні?

Чому Україна не в пріоритеті

Що таке статус «непріоритетний регіон»? Таке поняття характерне для бізнесової стратегії всіх міжнародних компаній. Вони будують довгострокові плани розвитку і вкладають ресурси в першу чергу в ті напрямки, які вважають найбільш вигідними. Аналітики оцінюють ризики, вивчають ринок по кожному перспективному регіону, найчастіше залучаючи міжнародні аналітичні служби з офісами в країнах, ринок яких підлягає вивченню. Якщо вони не бачать перспективу, то ці цифри об’єктивні – саме для цієї конкретної компанії в цей період часу. У доступному для огляду майбутньому це може змінитися, особливо з огляду на активні дії НБУ щодо розвитку фінансового ринку України.

Іншими словами – 2018 рік, кількість карт в Україні така-то, середній дохід такий-то, головні банки країни мають стільки-то емітованого «пластику». Аналітики PayPal взяли до уваги цю інформацію від найманих фахівців, зіставили це з витратами на те, щоби зайти до нової країни, згадали, що ніби як «намагалися» – і переключилися на іншу, де все трохи простіше, щоб не ускладнювати собі життя. Якщо в 2020 році таке вимірювання ефективності здасться їм прийнятним, заголовки всіх медіа не дадуть збрехати про довгоочікувану подію.

Актуальний чи химерний

Не зрозумійте неправильно, поява PayPal в Україні буде подією, яку обговорюватимуть. Але темпи розвитку ринку грошових переказів і пов’язаних з ними послуг такі, що через декілька років ця компанія буде вже не настільки актуальним явищем для нас. Переростемо.

В Україну зайшов Google Pay, а потім в найкоротші терміни – й Apple Pay. Останні залишилися задоволені, адже кількість токенованих транзакцій багаторазово перевищила очікування компанії з Купертіно. Про говорили під час Mastercard Day. До слова, розвивається Masterpass, що став в один рівень з названими вище гаманцями. Вони почали працювати тут, тому що побачили перспективи. Для них Україна була terra incognita, але ризики виправдали себе – за кілька років Київ став просунутим cashless-мегаполісом, який вражає своєю інфраструктурою навіть жителів Єврозони.

Альтернатива існує?

До того ж, PayPal не є унікальною платіжною системою. Попри статус лідера, у компанії є ряд конкурентів, які вже працюють в Україні і нарощують свою присутність тут.

Наприклад, у нас успішно працює Payoneer – друга за значимістю платіжна система після PayPal, давно знайома всім, хто шукав зручну альтернативу для бізнесу або фрілансу. Також з одним із найбільших українських банків працює Skrill. І одного погляду на постійно зростаючі обороти міжнародних грошових переказів в Україну досить, щоб зрозуміти, як важливо надавати якісний сервіс для цієї галузі. І якщо PayPal не розвиватиме ринок міжнародних грошових переказів, це зроблять конкуренти. Відповідаючи на питання у заголовку – так, не завадить, але лише як додатковий інструмент, а не як драйвер інновацій.

https://nachasi.com

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад